Guardiola újabb tanítványa ostromolja a csúcsot – Szoboszlaiéknál is beválhat?

2024. január 29. 06:04

Halmozza a rekordokat a német listavezető, de nagy kérdés: a sikeredző megérett-e már Jürgen Klopp pótlására.

2024. január 29. 06:04
20 December 2023, North Rhine-Westphalia, Leverkusen: Soccer: Bundesliga, Bayer Leverkusen - VfL Bochum, Matchday 16, BayArena. Leverkusen coach Xabi Alonso looks ahead to the game. Photo: Marius Becker/dpa
Szabó Péter

A Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusen az egyetlen gárda az öt európai topbajnokságban, amely még mindig veretlen, noha néhány napon belül beköszönt a február! A német labdarúgás történetében korábban nem volt olyan együttes, amely a szezon első 25 meccsén veretlen maradt volna – a leverkuseniek a szombati, Mönchengladbach elleni hazai találkozót (0-0) követően pedig már 28 mérkőzésnél járnak!

A spanyollal a kispadon egészen imponáló a gyógyszergyáriak szezonbeli mérlege: a Bundesligában 15 győzelem mellett négyszer játszottak döntetlent, minden sorozatot – a Német Kupát és az Európa-ligát is – figyelembe véve pedig még inkább lenyűgözőek a mutatók, 24 győzelem mellett csupán a négy bajnoki döntetlen került a statisztikákba.

A Bayer az egyetlen csapat, amely hibátlan mérleggel nyerte meg az El-csoportját, így majd csak a sorozat nyolcaddöntőjében lesz érdekelt, ott, ahol tavaly tavasszal a Ferencvárossal játszott ki-ki meccset.

A szerzett gólok számát tekintve 85-nél áll a számláló, összesen pedig csak 20-at kaptak. A hírek szerint télen a sikerek egyetlen letéteményesét sem kívánják értékesíteni, minden kulcsjátékos marad a csapatnál, annak érdekében, hogy májusban, történetük során először bajnoki címet ünnepelhessenek. Az erősítésről azért nem mondtak le: kölcsönbe érkezett a Betistől Borja Iglesias, akinek a szerződése tartalmaz egy 8 millió eurós vásárlási opciót is. Abban az esetben, ha tavasszal beválik, végleg elkötelezheti magát a „gyógyszergyáriakhoz”. Márpedig Xabi Alonso igazolásai eddig egyértelműen beváltak.

Kik alkotják a gárda gerincét?

A nyáron érkezők közül a Benficától megszerzett Alejandro Grimaldo (jelenleg a második legtöbb gólpasszt adta az idei szezonban), valamint az Arsenaltól igazolt Granit Xhaka és a Mönchengladbachtól elcsábított Jonas Hofmann is a gárda húzóemberének számít, nem beszélve a két nigériai sztárról, a nyár utolsó napjaiban aláíró Nathan Tella és a 16 találatával házi gólkirály Victor Boniface személyéről. A keret magasan legértékesebb játékosa mindezek ellenére a 20 éves szupertehetség, Florian Wirtz, aki egymaga ér 100 millió eurót a Transfermarkt szerint.

RB Leipzig - Bayer Leverkusen
Minden sorozatban szárnyalnak a leverkuseniek: túl vagyunk a szezon felén, de a gárda még mindig veretlen!
Fotó: Jan Woitas/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

A sikerek egyértelmű kulcsa tehát a 42 éves spanyol szakember, akit messzire repíthet a menetelés. A Bayern München kötelékében bejelentett 2017-es visszavonulása után a korábbi klubja, a Real Madrid utánpótlásában kezdett el tapasztalatot szerezni, majd három éven át egy másik korábbi klubja, a Real Sociedad B-csapatánál dolgozott. A Leverkusen vezetőedzőjévé 2022. október 5-én nevezték ki, három nappal később egy Schalke elleni 4–0-val kezdett, és bár a következő sikerre majdnem egy hónapot várni kellett, végül a tabella hátsó régiójából egészen a hatodik helyig vezette a gárdát. Nem csoda, ha a szezon végén aláírattak vele egy 2026-ig szóló szerződést a németek. Az első idény végén 50 ponttal zártak, most 19 forduló után van 49 egységük!

Történelmet írnának!

A Leverkusen fantasztikus szezont produkál, minden statisztikai mutatóban felveszi a versenyt a 2013 óta egyeduralkodó, zsinórban a 12. bajnoki aranyára hajtó Bayern Münchennel: Wirtzék kapták a legkevesebb gólt, miközben elöl remekül termelnek, 28 meccsükből 18-szor szereztek legalább három gólt! Ők juttatták a legtöbbször és a leghatékonyabban a labdát a támadóharmadba, illetve lövéshatékonyságban is a Bundesliga élmezőnyébe tartoznak. Másfél év elég volt hozzá, hogy Xabi Alonso ilyen kiváló csapatot építsen. Szurkolóik nagyon bíznak benne, hogy idén végre túlszárnyalhatják Michael Ballack fémjelezte 2002-es ezüstcsapatot, amely a bajnokságban, a kupában és a BL-ben is második lett.

Ez a gárda alkalmas lehet rá, hogy belépjen az aranykapun és a klub története során először bajnoki címet ünnepelhessen.

Alonso a 3–4–3-as formációra esküszik a csapatai hadrendjét illetően, hasonlóan Jürgen Klopphoz, aki épp a napokban jelentette be, hogy az idény végén távozik Liverpoolból. Rögtön szárnyra is kaptak a pletykák, és már a Vörösök kispadjának első számú várományosaként emlegetik a spanyol szakembert.

Ezt is ajánljuk a témában

Eljött a klubváltás ideje?

Játékosként 2004 és 2009 között öt sikeres évet töltött el a Liverpoolnál Xabi Alonso, összesen 210 meccsen lépett pályára a Vörösöknél, 2005-ben Bajnokok Ligáját, 2006-ban pedig FA-kupát nyert, mielőtt a Real Madridhoz igazolt. Ilyen előzmények után természetesen azonnal nekiszegezte a sajtó a kérdést, mekkora annak az esélye, hogy újból Angliába költözzön.

Ezt is ajánljuk a témában

„A találgatások teljesen normálisak. Amit Jürgen csinált Liverpoolban, azt nagyon tisztelem, és nagy csodálatot érzek azért, amit az elmúlt néhány évben tett. Jelen pillanatban nagyon boldog vagyok itt, élvezem a munkámat, intenzív, de gyönyörű úton haladunk.

A hangsúly azonban most a Bayer Leverkusenen van. Nagyon motivált vagyok, hogy jó munkát végezzek itt.

Elégedett vagyok a csapattal és a klubbal. Most egyértelműen ezen van a fókuszom – jelentette ki Xabi Alonso.

Érdekesség, hogy mekkora hatással van korunk egyértelműen legsikeresebb trénere, Pep Guardiola a következő edzőgenerációra. Nem Xabi Alonso az egyetlen, aki Pep Guardiola tanítványai közül edzői pályára lép, ahol ráadásul kifejezetten sikeres lesz. Az arsenalos Mikel Arteta, a manchesteri Erik ten Hag, a PSG-nél bizonyító Luis Enrique és a barcelonai Xavi munkásságára is hatással volt a legutóbbi szezonban triplázó katalán szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

Xabi Alonso a Bayernél eddig nem panaszkodhat az eredményekre, de hogy a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpoolban elviselne-e ennél is nagyobb nyomást, még intenzívebb tempót és még nagyobb sztárokat, az egyelőre bizonytalan. A közeljövőben erre is választ kapunk, a karrierjében mindenesetre óriási lépés lenne.

Előbb azonban csúcsra törne és történelmet írna a Bayer Leverkusennel a Bundesligában!

A Bayer Leverkusen spanyol vezetőedzője, Xabi Alonso lehet a liverpooli kispad legfőbb várományosa
Fotó: Ronny Hartmann/AFP

Fotó: Marius Becker/dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!