Zelenszkij megakadályozná az oroszok vétójogát

2023. szeptember 20. 23:06

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén felszólalva tett erre javaslatot.

2023. szeptember 20. 23:06

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén felszólalva javaslatokat tett a testület reformjára, ezek célja elsősorban annak elkerülése, hogy a BT állandó tagjai, köztük Oroszország vétójogukkal élve leblokkolhassanak egyes döntéseket.

Oroszország több tízezer embert ölt meg, és milliókat kényszerített elmenekülni otthonuk lerombolásával. Ez egy bűnös és provokálatlan agresszió Oroszország részéről a nemzetünk ellen, amelynek célja Ukrajna területének és erőforrásainak elfoglalása” – idézte az UNIAN hírügynökség az elnököt.

A vétójog felülbírálása

Zelenszkij javaslata szerint az ENSZ Közgyűlésének valódi lehetőséget kell adni egy BT-tag vétójának felülbírálására. Hangsúlyozta: az ENSZ munkája most éppen azért bénult meg, mert Oroszország agresszor államként blokkol minden döntést, mivel a BT állandó tagjaként vétójoggal rendelkezik. 

„Az agresszor kezében lévő vétó az, amely zsákutcába vitte az ENSZ-t” 

– hangsúlyozta.     

„A vétó használata az, amely reformra szorul, és ez lehet a kulcsfontosságú reform, amely helyreállítja az ENSZ Alapokmányának erejét” 

– idézte Zelenszkijt a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

A lépések

A szervezet reformja felé vezető első lépésként Zelenszkij azt javasolta, hogy az 

ENSZ közel 200 tagú közgyűlése felülbírálhassa a vétót a szavazatok kétharmadának megszerzése esetén. 

Az ENSZ reformja felé vezető második lépésnek a Biztonsági Tanácsban állandó tagsággal rendelkezők körének kibővítését nevezte, harmadik lépésnek pedig egy bármilyen agresszió megelőzésére szolgáló rendszer létrehozását, amelynek alapján automatikusan büntetőintézkedések bevezetését kellene az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni, ha "a közgyűlés bármely tagja agresszióval fenyegetőzik".

Ukrajnai harcok leállítása

Felszólalásban Zelenszkij két olyan feltételt is felsorolt, amelyeknek teljesülniük kell az ukrajnai harci cselekmények teljes leállításához. 

Az első a teljes orosz haderő és a zsoldosok teljes körű kivonása Ukrajna szuverén területéről az 1991-es határig, 

beleértve ebbe az orosz fekete-tengeri flottát is. A második feltételnek azt nevezte meg, hogy 

teljes mértékben kerüljön vissza Ukrajna ellenőrzése alá teljes államhatára, továbbá a Fekete- és az Azovi-tengerben, valamint a Kercsi-szorosban lévő gazdasági övezetek feletti tényleges ellenőrzés. 

(MTI)

Nyitókép: TIMOTHY A. CLARY
 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vfefe
2023. szeptember 21. 11:53
Kina es az usa biztosan orulne, ha felulbiralnak az o vetojukat is. Szegeny elmebeteg, mar azt se tudja kinjaban, mit mondjon.
Aerion
2023. szeptember 21. 09:10
A nevezett logika alapján az Egyesült Államok vétójogát már rég meg kellett volna szüntetni.
P.Béla
2023. szeptember 21. 08:45
A farok próbálja csóválni a kutyát.
voltospultos-2
2023. szeptember 21. 08:43
Vasalo 2023. szeptember 21. 04:47 Oh persze ez a mocskos zsidó a globusz önjelölt királyának képzeli magát, és ö fogja eldönteni kinek van igaza meg szava. ----------------------------------------- Bródy Tini militari változata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!