Fellélegezhetnek az Egyesült Királyságban az LMBT-katonák: emlékművet emelnek a tiszteletükre

2024. április 29. 15:12

Kiderült, hogy egészen 2000-ig az LMBT-identitású katonákat elbocsáthatták a brit hadseregből.

2024. április 29. 15:12

A nyitókép illusztráció. Fotó: SUDIPTA DAS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Emlékművet építenek az Egyesült Királyságért harcoló queer katonák számára a Nemzeti Emlékhely Arborétumban, az angliai Staffordshire-ben – számolt be róla a Humen Online.

A lap beszámolt róla, hogy a queer katonák tiszteletére a Fighting With Pride civil szervezet állít emlékművet, akik 350 000 fontos (mintegy 160 millió forintos) pályázatot nyertek el erre a célra. A szervezet sürgette a kormányt, hogy végre rendezze a queer veteránok kártalanítási igényét.

Kiderült, hogy egészen 2000-ig az LMBT-identitású katonákat elbocsáthatták a brit hadseregből,

sokan mindenüket elvesztették, és pszichésen is megviselte őket a diszkrimináció és a megaláztatás.

„Elkötelezettek vagyunk egy méltó emlékmű megvalósítása mellett, de még rengeteg munka vár ránk, hogy a [homofób szabályzat] által leginkább érintett veteránokat kiemeljük a karrierjük elvesztése után rájuk szakadt szegénységből” – mondta Craig Jones, a Fighting With Pride elnöke.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2024. április 29. 21:36
Micsoda életmű! A hősies harc, küzdelem emlékére. Egy kérdés: csoportos lesz?
Oszodibeszed
2024. április 29. 19:59
Megnéztem a honlapjukat. Az az érzésem, hogy utólag queernek "lenni" / vallani magad jó üzlet, trendi és "haladó" dolog, és sok pénzt hozhat a konyhára. A magam részéről jobbára ízléstelen szemfényvesztésnek tartom.
balbako_
2024. április 29. 18:33
Nem harcolnak sehol vazze!
Oszodibeszed
2024. április 29. 18:20 Szerkesztve
A queereket 2000 előtt elbocsátották a seregből, nem lehettek katonák. Akkor hogy lehettek egyúttal hős katonák, veteránok ezek a sereg közelébe se engedett katonák? Illetve most hány ilyen meleg katonáról beszélhetünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!