Hát, bekaphatják...

2014. március 14. 17:08

Tényleg, de tényleg nem találtak egyetlen egy határon túli (pardon, „külhoni”) magyar művészt sem, akinek adhattak volna a ma osztogatott művészeti és szakmai díjakból?

2014. március 14. 17:08
Köllő Kata

„A magyar szabadság ünnepén minden magyarnak megadatik a lehetőség, hogy rácsodálkozzon Magyarország, a Kárpát-medencei magyarság kulturális teljesítményére” – fogalmazott az ünnepségen Balog Zoltán.

Na, akkor én most rácsodálkozom: tényleg, de tényleg nem találtak egyetlen egy határon túli (pardon, „külhoni”) magyar művészt sem, akinek adhattak volna a ma osztogatott művészeti és szakmai díjakból? Vagy értsem úgy, hogy akkor ezeken a tájakon nem történt semmiféle „kulturális teljesítmény”. Tényleg nem? Akkor mit is jelent a „nemzetegyesítés” fogalom, ha szabad kérdeznem?

Na, jó, Orbán János Dénes kapott Babérkoszorút, ugye, és megelőzöm a kommentárokat: nem, ezzel ne tudják le a „külhoniakat”: Kiváló művész díjat kapott Trill Zsolt, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, érdemes művész.

Hát, bekaphatják...

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. március 18. 23:01
"Mélyen elkeserített a tegnap kiosztott állami művészeti díjak listája. Akkor is, ha mindegyiken elhelyeztek egy-két olyan színházi alkotót is, aki nagyon megérdemelte a kitüntetést. Összességében viszont ismét az igazolódott, hogy a jelenlegi kurzus hivatalos színházi potentátjait semmi más nem érdekli, mint hogy saját embereiket ellássák plecsnikkel. Nemcsak a méltányosságra nem adnak, de még a formákra sem. (Volt például egy olyan, íratlan vagy írott szabály, hogy x év teljen el az egyre nagyobb díjak: – érdemes-kiváló-Kossuth – odaítélése között, mármint ugyanannak a művésznek. Evvel sem foglalkoznak. Sietős nekik.) A komáromi Boráros Imre Kossuth-díját a felvidékinél összehasonlíthatatlanul jelentősebb erdélyi és vajdasági színházművészet arculcsapásaként értékelem. Nagy erdélyi színészek voltak már felterjesztve hiába (Csíky Andrástól Lohinszky Lorándon át Senkálszky Endréig). Soha határon túli színházi alkotó nem kapott még Kossuth-díjat, és akkor most épp Boráros Imre… Idős művész, tisztelem a korát, munkálkodását, minden jót kívánok neki. De hát láttam színpadon. Azok pedig, akik az ő Kossuth-díját kitalálták, kijárták, elintézték, megszavazták, talán nem. Úgy persze sokkal könnyebb."
locsaba
2014. március 15. 13:57
"Hát, bekaphatják..." te is katica, bő nyállal. de aztán lenyelni!
Negue
2014. március 15. 13:44
Tisztelt Nagyságos Asszonyom! Igen nőies, és intelligens megnyilvánulására válaszolva: Ön is! Csak ne az enyémet! Értjük ám a cinizmusát, a "határon túli", és "külhoni" megjegyzése kapcsán is. "Remek"!
fiandre
2014. március 15. 12:34
"Hát, bekaphatják..." Ahogy elnézlek, elsőnek te...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!