Schmitt: A hazugság nem tud összetartani egy országot

2011. október 24. 17:48

A köztársasági elnök az 1956-os forradalom alkalmából adott át állami kitüntetéseket.

2011. október 24. 17:48

Hazaszeretettel, odaadással és sok munkával tudja megőrizni egy nemzet valódi, hiteles önmagát, ezektől erős egy nemzet - mondta Schmitt Pál az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami kitüntetések ünnepségén. Az államfő kiemelte: a díjazottak között sokan vannak határon túli magyarok, bizonyítva, hogy „a nemzet, az érzés, az ünnep az igazság is közös, tehát a jövő is együtt a miénk”. Hangsúlyozta, 1956-ban kiderült, hogy „ott van még az emberekben a szolidaritás, az igazságérzet, az összefogás képessége, bárhogy próbálták elvenni tőlük”. Mint megemlítette, „a diktatúrák súlyos bűne, hogy a szabadság korlátozása mellett kiterjesztik, általánossá teszik a hazugságot”, „ám a hazugság nem alkalmas arra, hogy tartósan egyben tartson egy országot”.

Schmitt Pál felhívta a figyelmet: a forradalmat leverők „pirruszi győzelmet arattak”, mert ma „van szabad Európa, amelynek mi is a tagjai vagyunk, de nincs vasfüggöny”, az emberek szabadon mozoghatnak, „nincs zsarnokság, Szovjetunió, kommunizmus, szocializmus, és nincs mindaz, amit annak idején ránk erőltettek”.

A köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje polgári tagozata kitüntetést négy, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést tizennégy, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést pedig öt díjazottnak adományozta. Ugyancsak ebből az alkalomból a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést négy, a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje polgári tagozata elismerést pedig egy-egy kitüntetettnek nyújtotta át.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2011. október 25. 09:08
A hazugságról biztos tudna kis előadást tartani. RÉGEN és MOST címmel .
Aldo Raine hadnagy
2011. október 24. 18:08
"„ám a hazugság nem alkalmas arra, hogy tartósan egyben tartson egy országot”." Akkor miért erre épül a politikátok, te agyhiányos idióta bájgúnár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!