Hidegháború 2.0: Kettéválnak a digitális gazdaságok

2024. április 25. 00:03

Két, egymástól elszigetelődő globális technológiai blokk van kialakulóban: egy amerikai és egy kínai vezetésű. A két nagyhatalom különféle módszerekkel erősíti a saját közösségi oldalait, keresőjét és technológiai óriásait.

2024. április 25. 00:03
null

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Bácsi Attila és Santo Martin, a Makronóm Intézet elemzőinek írása

A technológia a nagyhatalmak közötti geopolitikai és gazdasági versengés elsődleges területe, többek között a mobilhálózat, a mesterséges intelligencia, a felhőalapú számítástechnika, a félvezetők és a kibervédelem terén is. Habár hagyományosan az USA számít technológiai világhatalomnak olyan cégekkel, mint a Microsoft, az Apple vagy a Google, Kína gyorsan zárkózik fel saját nemzeti bajnokaival, például a Huaweijel, az Alibabával és a Tencenttel.

Washington sok-sok éve az adatlopástól való félelmére hivatkozva próbálja korlátozni az ázsiai ország hozzáférését a kritikus technoló­giákhoz exportkontrollal, a befektetések felügyeletével, valamint tavaly nyár óta a kínai kutatók és diákok vízumszigorításával. Pekingnek eközben a nyugati nagyvállalatok egyre jelentősebb elvándorlásával kell megküzdenie: e cégek igyekeznek a nagyhatalmi feszültségek okozta kockázatokat mérsékelni, és inkább Indiába vagy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagországaiba helyezik át tevékenységüket. Mindez azt vetíti előre, hogy egy amerikai és egy kínai vezetésű, egymástól elszigetelődő technológiai blokk alakul ki. Ez a fogyasztói oldalon már nagyrészt meg is valósult, gondoljunk csak arra, hogy Nyugaton az amerikai Google és a Meta szolgáltatásai szinte egyeduralkodók, Kínában viszont nem elérhetők, helyettük olyan helyi platformé a piac, mint a WeChat.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­g­­ö­s­ ­l­á­­­n­­­y­­o­­k­­­ ­­v­­­á­­r­n­­­a­­k­ ­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
I feel the earth move under my feet
2024. április 25. 06:02
"Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető." Aztán kik fizetnek elő a hoppá-mutatjuk-beleállt Mandinerre? De komolyan...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!