Tartalom és minőség

2023. március 20. 14:58

A közeljövőben érdemes lenne megvizsgálni, hogy jó helyre kerültek-e és jól hasznosultak-e a hatalmas összegek.

2023. március 20. 14:58
null
L. Simon László
Origo.hu/888

„Az öncenzúra viszont az első lépés az önfeladáshoz.

Illetve még egy dologgal kell szembenéznünk: a jobboldali politika lebecsüli a művészet történetmesélő erejét, ezért a softpower eszköztárában elsősorban a társadalomtudományi, politikatudományi fórumok (intézetek, intézmények, kiadók, folyóiratok, konferenciák stb.) állnak rendelkezésre, méghozzá hihetetlen forrásokkal.

Viszont tudomásul kellene venni, a Netflix erejével (hogy visszautaljak G. Fodor példáira) nem lehet versenyezni csak a CPAC-kel, az elitet képző MCC-vel és az általam is szerkesztett Kommentárral.

Ezek nagyon fontosak, de a hatásmechanizmusuk egészen más, mint egy jól megírt és megrendezett filmé vagy sorozaté. A filmek esetében viszont nem elégedhetünk meg azzal az érzéssel, amivel rendre kijövünk a moziból: »sokkal jobb lett, mint amire számítottam«.

A közeljövőben érdemes lenne megvizsgálni, hogy jó helyre kerültek-e és jól hasznosultak-e azok a valóban hatalmas összegek, amiket az elmúlt években a kulturális kormányzat szétosztott. Különösen a 2018 és 2022 közötti ciklusban. És nem árt ennek a tanulságait levonni, különösen egy olyan válság idején, amit napjainkban élünk meg, amikor látványosan kevesebb pénz jut a kultúrára. S legalább ilyen érdekes lesz, hogy a válság idején kitől és mennyi forrást vonunk meg. Félek attól, hogy ennek a mintázatai a fent leírt megszokás és logika mentén fognak felerősödni. Ezért fontos a vita, annak a végig gondolása, amit G. Fodor Gábor a hardpolitika és a softpower viszonyáról felvetett. De nem csupán arról kell polemizálnunk, hogy a hardpolitikában tapasztalható jobboldal konjunktúra mellett hogyan kell erősíteni a softpowert, hanem hogy annak milyen iránya, tartalma és minősége legyen.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszt
2023. március 20. 19:08
A hozzád került pénz jó helyre került?
zsanett-kúnrum
2023. március 20. 18:56
Legyen eztán softpornó csak konzervatív módba, legyen táncest csak jobbra keringő, legyen elviszlek csak jobbra, képregény csak jobboldalon, pléjsztésön csak jobbra haladóknak, csillagszületik csak jobbosoknak, ellentüntetés a tüncizőknek jobbról, meghitt lipsyh verés budapest utcáin, tragarságból lehessen doktorálni hetente kétszer, és nem ártana egy kiábrándult schifferandrisszerű bemondó. De valójában elégséges ha az embereket hagyják élni, és megmutizzák fogyaszthatón miért érdemes élni-halni.
NERbot
2023. március 20. 17:30
A jobboldali kultúrfölény cáfolhatatlan. Ezt az orbánista filmek (Honfoglalás, Hídember, Sacra Corona, Trianon, Szabadság, szerelem, Elkxrtuk, Aranybulla, Petőfi, Hadik stb.) kiugró hazai és nemzetközi sikere bizonyítja.
Takarító
2023. március 20. 17:21
jó helyre kerültek-e és jól hasznosultak-e azok a valóban hatalmas összegek, amiket az elmúlt években a kulturális kormányzat szétosztott -----? Akik kapták azok szerint biztosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!