A társalgás dicsérete

2022. március 21. 15:10

Oakeshott alapvető tulajdonságnak tartotta a társalgás képességét.

2022. március 21. 15:10
Csepregi Gábor
Corvinák

„Bármely eleven és szabad oktatási közegben a tanárok és diákok közötti fesztelen és játékos beszélgetéseknek az oktatás szerves részét kell képezniük. Sok végzős hallgató helyesen vélekedik úgy, hogy a többi diákkal és tanárral folytatott kötetlen eszmecserékből ugyanannyit tanult, mint az előadásokból, könyvekből és laboratóriumi kísérletekből. Amint már fentebb rámutattam, a társalgás arra ösztönzi a diákokat, hogy megtanulják a dolgokat a beszélgetőtársuk szemével, más nézőpontból látni, és azt, hogy hogyan lehet leküzdeni a túlzott leegyszerűsítés és a kirekesztés állandó kísértését. Segít nekik abban, hogy tisztázzák és megfogalmazzák gondolataikat, és ami talán még fontosabb, hogy eredeti meglátásokkal álljanak elő. Emellett elsajátítják a komoly társalgáshoz szükséges intellektuális és erkölcsi szokásokat is: megtanulnak jól és könnyedén beszélni, egy problémát különböző nézőpontokból megragadni, elvetni a téves gondolatokat, az elvont eszméket a jelen valósághoz kötni, toleránsan és tisztelettel bánni másokkal, és tapintatosan megfogalmazni a kéréseket. A diákok azt is megtanulják, hogy a demokráciában a személyes beszélgetés a kívánatos polgári szerepvállalás elsődleges feltétele.

John Henry Newman az egyetemek természetéről és funkcióiról írt briliáns és máig aktuális könyvében azon tűnődött, hogy miért azokból az iskolákból kerülnek ki a legkreatívabb elmék, ahol a tanítás a legunalmasabb és legkevésbé inspiráló.

Mi ennek a magyarázata? »Ha lelkes, nyitott szívű, együtt érző és figyelmes fiatalok sokasága összejön és szabadon keveredik egymással, akkor biztos, hogy tanulnak egymástól, még akkor is, ha nincs, aki tanítsa őket; a beszélgetés előadások sorozatával érnek fel mindannyiuk számára, és nap nap után új eszméket és nézeteket, friss gondolatanyagot, valamint az ítélkezés és a cselekvés világos elveit sajátítják el a maguk számára«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2022. március 22. 01:24
Azt tapasztaltam, hogy a mesemondással kezdődik a társalgáshoz való szoktatás. Kevés olyan kisgyerekkel találkoztam, aki nem kérdez bele a mesékbe. Ha olyankor vesszük a fáradságot, hogy célszerűen válaszoljunk, könnyen lehet ezt a képességet fejleszteni. Én meg szoktam 'fejelni' a meséket is, kanyarítok hozzá kis kiegészítést, hogy a kiváncsiságot jobban fölturbózzam. Ugyanis a kiváncsiság a legnagyobb hajtóerő a kérdezéshez. Manapság a világ polgárait engedelmes fogyasztóvá dresszírozták média- és reklámszakemberek, így nem csoda, ha csak egysíkú párbeszéd, vagy adok-kapok lesz a végeredménye bármilyen legújabbkori eszmecserének. Kockafejűek gyülekezete ... itten is, a naponta bedobott témákkal ingerlik a fogyasztói szükségleteket. Pedig sokkal több időnk lenne akár a saját gondolatainkban is elmélyedni, de a Világ is telve van csodákkal....mi pedig szép lassan összjólétitársadalmilag beléhájasodtunk (beleidomultunk) a fenenagy összkomfortos kockánkba, amiről mindig kiderül, hogy mégiscsak túl szűk ahhoz, hogy másféle dolgok is beleférjenek. Persze, olyankor fölháborodunk.
annamanna
2022. március 21. 17:53
Az biztos, hogy a társalgás nem olyan, mint a választási cirkusz és nem olyan, mint a nemzeti konzultáció. A társalgásban jórészt egyenrangú felek vesznek részt, még akkor is, ha van köztük rang- és tekintélybeli különbség. A társalgás egyébként jórészt abban segít, hogy egy ember még jobban meggyőződjön a maga igazáról, mert a saját álláspontját aktívan kell megvédenie, ki kell találnia elég jó érveket, így még biztosabbá válik a saját igazában. Az esetek csak kis százalékára jelelemző, hogy képes átvenni a másik gondolatmenetét és elfogadja az ellenérveit. Azt viszont megmutatja a társalgás, hogy nem elég csupán dogmaként és tabuként lenyelni valamit - az elfogadott értékrendet valamennyire érteni is kell. Így ez mindenképpen egy aktívabb befogadási folyamat, mint a szimpla hallgatás. Segít valamiféle logikus struktúrát észrevenni a dolgok mögött, segít megérteni és megkülönböztetni az igazán fontosat a lényegtelentől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!