A focit tartalommal kell megtölteni

2018. augusztus 08. 16:32

Sok tehetség elveszhetett ott, ahol nem volt focipálya. Akár egy Ronaldo-szintű világsztár is. Interjú.

2018. augusztus 08. 16:32
Király Gábor
HVG

„A magyar focival kapcsolatban gyakori vélekedés, hogy nem jó a közeg, nem a teljesítmény határoz meg dolgokat, hanem más tényezők, és ez szerintem összefügg azzal, hogy be kell tartani a szabályokat, ezek által lép előre az ember. Ön milyen előrelépést tud hozni a magyar fociba a munkája révén?

18 évet voltam külföldön, láttam a német és angol kultúrát, azt próbálom nekik átadni. Itthon, magyar közegben, magyar gyerekeknek, akiknek magyar szüleik vannak, hogy lehet ugyanezt a sportot művelni esetleg más felfogásban, esetleg más mentalitásban, hogy sikeresebb tudsz lenni. Én ezt itt Szombathelyen a Királyban meg tudom tenni. Azt, hogy az egész magyar labdarúgásban hogyan tudok működni, abban nem én vagyok a kulcs, hanem azok a játékosok, akik már vagy visszavonultak, vagy sok évet töltöttek külföldön. Ott álltak sorban, jártak boltban, éltek. Például tudják, hogy türelmesebbek az emberek, nem tolakodnak, kiállják a sort a busznál. Én is odamentem magyarként, sorban álltam, nem tolakodtam a busznál, mert az a szokás. És azok a volt játékosok, aki ezt megtapasztalták, most vezetők lehetnek, és ez tud segíteni. Nekünk azokkal a tapasztalatokkal a magyar focit kell játszani, itt kell a legjobb játékot, a legjobb körülményeket megcsinálni.

Az, hogy a magyar fociba ennyi pénz áramlik, mint az elmúlt nyolc évben, az egyértelműen jót tesz? Vagy kellene még valamiféle finomhangolás?

A külföldet látva azt mondom, a körülményeket biztosítani kell. Ha göröngyös a pálya, és meg akarom tanítani passzolni a gyereket, akkor többször fogja visszahozni a labdát, mint hogy érintkezzen vele. De a körülmények mellett a dolgot tartalommal kell megtölteni. Nem elég egy szép iskola, ott olyan tanárok legyenek, akik oktatják a gyerekeket. A gyerekeket a szülők nevelik otthon, az iskolában a tanár, az edzésen pedig az edző. Én így nőttem fel. Ezt be kell tartani, így nevelődik a gyerek. Milyen közegben, az sem mindegy, sok tehetség elveszhetett ott, ahol nem volt focipálya, mondjuk egy faluban, a szülei nem tudták egy másik faluba járatni, és most egy becsületes civil szakmája van. Holott lehetne egy Ronaldo-szintű világsztár. Amik fel vannak építve, azokat jól kell üzemeltetni, és minőségi munka kell legyen. Az kevés, hogy elmondjuk, tartottam egy edzést. Mi volt az értelme, mi volt a lényege, mit akartál elérni a gyerekkel. Ha az infrastruktúra megvan, akkor lehet olyan edzőképzést beindítani, hogy valóban minőségi munka legyen mindenhol.  

Mert hogy az edzőképzésben vannak hiányosságok, akár az utánpótlás-nevelés terén?

Azt gondolom, egy Dárdai Pál, egy Bódog Tamás, egy Lőw Zsolt ahhoz a generációhoz tartozik, amely külföldön edzőként is megállta a helyét, és külföldön látott mindent, közeget, infrastruktúrát, ebben nőtt fel játékosként, és edzőként is integrálódott. Vannak lehetőségek, utak, csak ne gondoljuk mi, magyarok azt, hogy mindent jobban csinálunk, mindenhez értünk. Mindenki minden szakmában tanulni akar, bőven van fejlődnivaló. Jó az alapanyag, sok az olyan edző, aki tanulni akar, éhes a tudásra, menni akarnak előre, semmi probléma a motivációval, csak azzal, hogy hogyan tanítsunk, az a nagy kérdés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2018. augusztus 09. 11:12
Gábor ha így folytatjátok, Hali a centenárium évében az NBII-ben landol. Illésék kineveltek egy csapatra való tehetséges gyereket, majd mind eladták. Erről miért nem beszélsz? ps: Azért már vissza kellene vonulni....
A teremburáját
2018. augusztus 08. 21:00
A mai teljesítmény kényszerben egy magára valamit adó klubcsapat nem kisérletezhet kiforratlan játékosokkal, legfeljebb h muszáj. Az afrikai/amerikai, de már ázsiai játékosok számára kiugrási lehetőség egy-egy jó nevű európai csapatban játszani pár évet (Somalia, Ramirez, Paintsil, csak az FTC-t megjártak is jó példák erre), az erópaiak meg nem törődnek sem azzal, hogy hány osztályt jártak i (CR is csak hatot!), sem hogy valójában hány évesek is! Csak a teljesítmény számít és az ár amennyiért el lehet őket adni! Egyik út sem járható egy magyar fiatal számára.
balbako_
2018. augusztus 08. 19:13
Én azt látom, hogy amit eddig a "szakma" kifogásolt, hogy nincs pálya, nincs pénz a fociban okafogyottá vált. Most kiderült nincs "szakma". Más sportágak ahol szintén új pályákat avattak pénzt fektettek bele a fiatalok nagy eredményeket mutattak azaz a szakma ott élt a lehetőségekkel. (Ilyenek pl.a kézilabda, kosárlabda, úszás stb. ) Most már akik a pénzt adják a teljesítményt is követeljék meg, vagy váltsák le a szakmát, ha kell külföldiekkel erősítsenek, ha itthon nincs elég szakember.
leech1
2018. augusztus 08. 19:08
Csak még nehogy nyugdíjba menj ... Lassan egy daru kell , hogy fesegítsen .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!