A forradalom az időjárásra való tekintettel elmarad

2013. március 18. 15:16

„Társadalmi konszenzust” egyetlen politikai erő sem tud hitelesen képviselni, mert ilyen konszenzus Magyarországon nincs.

2013. március 18. 15:16
Balavány György
Balavány György
hvg.hu

„A negyedik alkotmánymódosítás ellenére sem lesz mostanság semmiféle kormánybuktatás. Hadd tegyem hozzá: ha lenne, magát a problémát az sem oldaná meg. Maga a probléma ugyanis nem az Orbán-kormány áldatlan tevékenysége: mindez csupán a probléma tünete. Ahhoz, hogy magát a problémát megoldjuk, egyezségre kéne jutnunk arról, hogy mi is az, de ez nem sikerülhet, mert nem is akarjuk, hiszen egymást, pontosabban a világnézeti ellenfelet tartjuk gondnak: a bajaink okozója pedig éppen ez. A jobboldal szerint a hagyomány- és családellenes, valamint a nemzeti függetlenséget kiárusító baloldal; míg a baloldal szerint a buta, demokráciaellenes, keleti és rasszista jobboldal a probléma. (Mindkét típusú vélekedést bőven lehet konkrét példákkal igazolni, de ez most más kérdés.)

A politikai csoporthoz tartozás élménye olyan erős mifelénk, hogy nemcsak az önálló gondolkodás igényét, hanem az egyéb, szerves közösségekhez való tartozást is felülírja – családok, barátságok, szerelmek, közösségek bomlanak fel a keserves vitában, hogy melyik politikus ártott többet az országnak. Egy következő politikai erő – ígérjen most bármit – szintén rabja lesz ennek a szituációnak, s egyben gerjesztője is lesz: választói azt várják tőle, hogy az ő eddig elnyomottnak gondolt eszményeiket érvényesítse az elnyomókkal szemben. És ha másként nem megy, természetesen erővel; persze, hogy másként nem megy, nem is mehet. Hangozzék bármi szépen, »társadalmi konszenzust« egyetlen politikai erő sem tud hitelesen képviselni, mert ilyen konszenzus Magyarországon nincs. Célok tekintetében a minimális megegyezés is hiányzik, sőt: a nyelv, amelyen értelmesen meg lehetne szólítani egymást, sem teremtődött meg. A szavak mást jelentenek ideát, és mást odaát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. március 19. 09:08
Egyébként ez egy szép és nagyon lényeglátó cikk, mégsem változott Balavány a régi, Magyar Nemzetes időkhöz képest, fantasztikusan szépeket írt akkor! Magyarországnak sok problémája van, könnyen átlátható, hogy az országban élő, csaknem egymilliós kisebbség, mely nemsokára a kisiskolások felét is adhatja, viszont nemcsak tanulatlan, de civilizálatlan is, normarendszere eltér a magyartól (serdülőkori, a semmire gyermekvállalás, magán és köztulajdon tiszteletben tartásának hiánya, fegyelmezetlenség, az életellenes bűncselekmények elkövetésében gátlástalanság miatt kiemelkedő számú részvétel), mégsem hagyható sorsára, de hogyan tovább? Bizony, itt ha nincs közmegegyezés, nehéz lesz továbblépni! Egyelőre úgy tűnik, h. a baloldal által megvetett, kormányzásuk alatt anyagi hátrányokat szenvedő egyházak tudnak leginkább valami működőképes modellt egy-egy helyen működtetni. Ez talán a legnagyobb probléma, mert a többi materiális, ez csak részben. A legontosabb lenne a normarendszer kialakítása, mert ami van, ha lenne is, az elfogadhatatlan. Más: valamilyen módion a szocialista kormányok által elkövetett gazdasági hibák következményeiből fel kéne az országnak gyógyulni. A betegség nagyon rosssz és a gyógyulás folymata is lehet gyötrelmes. Az adósság ilyen szinten nem maradhat. Látjuk azt, hogy ha a szolgáltatók külföldi állami tulajdonban vannak, az nem versenyt és alacsony árakat generál. Sajnos. Látjuk azt, h. a külföldi tőke amit itt keres, leginkább kiviszi, talán jobb, ha van hazai tulajdonú ipar is. Szóval, ez nem nagyon jött eddig össze és nem a majdnem két Fidesz kormány hibájából. Az Antall kormány valami egészen más volt, leginkább nagyon negatív, amit róluk gondolni lehet.
Agnieszka
2013. március 19. 08:27
A baloldali kormányok a nemzeti függetlenséget az ország közvagyonának, aranykészletének elkótyavetyélésével, és mintha ez sem lett volna elég, nyakig eladósításával árusították ki. Amíg nincs bűnvallás és bocsánatkérés, elég nehéz megbocsátani. Most ott szeretnék folytatni, ahol 2010-ben félbeszakították őket. Még arra volt idő, h. az általuk rekord gyorsasággal fölvett IMF kölcsön visszafizetését a következő kormány nyakába varrják. A Nyugatot semmi más nem érdekli, mint a zavartalan üzletmenet, elég gusztustalan az állítólagos önkényuralommal és demokrácia hiánnyal való revolverezés a régiek visszatérésének érdekében. Óriási tévedés az elvek harca itt arról van szó, ki kap lehetőséget arra, h. többet keressen és messze nem minden esetben hasznos és szükséges munkával.
Zsolt75
2013. március 18. 22:18
Halovány György...
Wágner Úr
2013. március 18. 20:48
Cikk első fele teljesen rendben van, de aztán Balavány szépen elfoglalja a helyét a törzsi gyűlölködés baloldalán. Kár érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!