Ahol világ ergosai találkoznak

2013. február 18. 11:07

Tegnap rendezték meg Bostonban (USA) a CRASH-B nem hivatalos ergométer világbajnokságot.

2013. február 18. 11:07
Orbán Gergely

A CRASH-B a terem evezősök nem hivatalos világbajnoksága, ami eredetileg nem az ergométerekről szólt. A Crash-B egy kis versenyzői csoport volt, mely a boston-i régióban formálódott az amerikai evezős válogatott tagjaiból. Tagjai mindig más felállásban eveztek együtt és ad hoc csapatokban álltak ki Harward vagy más egyetemek csapatai ellen 1976 és 1980 között. A cél a teljesítmény mellett a sport élvezete volt. Az 1980-as olimpia bojkottja, a teljes csapatot érintette. A Concept2 ugyanebben az időszakban dobta piacra legendás „A” modelljét, mely ellenállása még egy bicikli kerék volt és fa nyéllel szállították. (A Concept2 a bostoni régióban működik). A csapat férfi tagjai ilyen gépeket felhasználásával, Tiff Wood, Jake Everett és Holly Hatton veztésével szervezték meg első kb. 20 fős versenyüket a Harward egyetem Newell csónakházában. Ebből nőtte ki magát néhány év alatt a verseny egy nemzetközi terem regattává (international World Indoor Regatta). 2008 óta a versenyt Boston University Agganis Arénájában rendezik.

A verseny táv eredetileg 5 mérföld volt az „A” modellen, majd a Concept2 „B” modelljének piacra dobása után egészen 1995-ig 2500m. Ez a gép a digitális kijelzővel lehetővé tette a különböző gépek közötti standardizálást. 1996-tól kezdve a nemzetközi edzők igényeinek megfelelve a versenyt 2000 méteren húzzák.

A szervezők mentalitását a verseny élvezet/öröm része jellemzi, ezzel kapcsolatban a verseny internetes oldalán a következő nyilatkozat szerepel: „Noha a CRASH-B, mint szervezet példátlan tiszteletlenséggel viseltetik mindennel szemben, ami jókedv ellen hat, tudatában van, hogy az ergométerek gyártása és forgalmazása egy komoly üzletté nőtte ki magát, ami a jókedvet fájdalommal akarja helyettesíteni, hacsak nem tudják a kettőt egyenlővé tenni”.

2013-ban a férfi nyílt kategóriát 5:52,1 idővel Christian Kader (USA) nyerte, a női nyílt kategóriát 6:31,6 idővel Olena Buryak (Ukrajna). A férfi könnyűsúlyúak versenyét 6:12,1 Colin Ethridge (USA) míg a nők versenyét Erin Robert (USA) 7:08,1 idővel.

A versenyen több ezren vesznek részt. Több országból külön erre a versenyre szerveződnek csapatok (pl.: Concept2 Team Germany). A legfiatalabb kategória az U19 és a FISA általi master kategóriák szerint rendeződve 90-99 évesek versenye a legfelső. Ebben a életkori kategóriában 1 versenyző indult csak, az amerikai Paul Randall (95), aki 11:20,7 másodperces idővel teljesítette a távot. Ezzel az idővel sikerült a 90-95 évesek között induló Stephen Richardsont (91) magamögé utasítania, aki 11:30 másodperc alatt teljesítette a 2000 méteres távot.

Magyarországról is többen vettek részt korábban a versenyen. 2010-ben Varga Tamás, háromszoros olimpikon,  2. helyet szerzett a könnyűsúlyú férfiak versenyében. Dr. Alliquander Anna pedig 5. helyet szerzett a nők versenyében. A 2010-es versenyről egy élmény beszámolót itt lehet olvasni.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!