Döntőbe került Galambos és a Varga-Hirling páros

2012. május 23. 07:34

Galambos 3. helyen, a könnyűsúlyú kétpár futamgyőztesként jutott a pótkvalifikációs verseny döntőjébe

2012. május 23. 07:34
Orbán Gergely

Két egység is döntőbe jutott a luzerni evezős olimpiai pótkvalifikációs versenyen. Galambos Péter középfutamában végig a második helyen haladt, de a verseny hajrájában megelőzte a dán Henrik Stephansen. A futamaot a kétszeres olimpiai döntős belga Tim Mayens nyerte. Érdekesség, hogy a Galambos és Stephansen döntőbe jutásával kettő könnyűsúlyú versenyző küzd jó esélyekkel a kiadó négy hely egyikéért. Stephansen a könnyűsúlyú egypár világbajnokaként, míg Galambos 2010-ben szerzett bronzérmet ebben a számban. A másik előfutamból a horvát Mario Vekic, a bulgár Georgi Bozhilov és a lengyel Michal Sloma jutott a döntőbe.

Magabiztos futamgyőzelemmel került döntőbe a Varga Tamás Hirling Zsolt alkotta könnyűsúlyú kétpár evezős. A pekingi olimpia után tavaly ősszel összeült páros a verseny elejétől vezette a mezőnyt és a legjobb idővel jutott tovább az Egyesült Államok és Svájc csapatai előtt. A másik futamból az ausztrál, osztrák és bolgár csapat jutott tovább.

Nem sikerült a bravúr a Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely, Elekes Szilveszter és Széll Domonkos alkotta férfi négypár evezősnek. A csapat a versenyben végig ötödik helyen haladt, de a véghajrában megelőzték őket a dánok. Ebben a versenyszámban az esélyesnek tartott észt és francia csapat szerezte meg az olimpiai kvótát.

A tizennégy olimpiai számból tízben kiosztották az kvótákat. Sikerült kvótát szereznie az Egyesült Államok nyolcasának, így nem került szégyen padra a csapat. Ha nem sikerült volna, akkor a londoni olimpia lett volna az első olimpia, amelyen nem vett volna részt az amerikai nyolcas.

A női kormányos nélküli kettesek versenyében Németország és Argentína szerzett kvótát. Nem sikerült kijutnia a Pekingben érmes belorusz Yuliya Bichyk és Natallia Helakh alkotta csapatnak.

A férfiak kormányos nélküli kettesek közül a Pekingben kormányos nélküli négyesben érmes francia Germain Chardin és Dorian Mortelette a verseny elején az élre állt, de mögöttük nagyon erős verseny alakult ki második, egyben utolsó kvalifikációs helyért a lengyel és a dél-afrikai csapat között. Véghajrában a lengyelek bizonyultak jobbnak.

A női kétpár evezősök versenyében az amerikai és holland hajó szerzett kvótát, míg a férfi négyesek versenyében a cseh és román csapat szerezte meg a londoni indulási kvótát.

A női könnyűsúlyú kétpárok között német és holland kvóta szerzés történt.

A férfi könnyűsúlyú négyesek versenyében alakult ki a legkomolyabb verseny a nap során a 2000 méteres verseny távon. A szerbek csapata állt a verseny élére a rajt után, de szorosan mögötte az új-zélandi, holland, amerikai és spanyol csapattal. 1200 méternél azonban az amerikai csapat elhagyta a verseny magját alkotó bojt és 1500 méterre  több mint kettő másodperc előnyre tett szert. A véghajrában Hollandia és Új-Zéland küzdött a második kvalifikációs helyért, hátrahagyva a szerb csapatot. Végül a holland csapat szerezte meg az amerikaiak mögött a második helyet.

A női négypárok versenyében magabiztos győzelemmel Lengyelország szerezte meg az első helyet és egyben az egyetlen kiadó kvótát a versenyszámban.

A női nyolcasok között tisztán szerezte meg olimpiai kvótáját az ausztrál csapat a német nyolcas előtt.

A mai nap rendezik még a férfi és női egypár evezősök döntője mellett a férfi kétpár és könnyűsúlyú kétpárok döntőjét délután öt órakor.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!