Egymásra mutogatnak a szlovák gazdaságpolitikusok, mert rádöbbentek, hogy az euró nem véd meg az inflációtól

2022. február 21. 18:01

Nem csak a jó példákból, mások hibáiból is lehet tanulni. Például abból, ahogy Richard Sulík, szlovák gazdasági miniszter beszólt Peter Kažimírnak, a szlovák jegybank elnökének, miszerint semmit sem tesz a lassan 10 százalék felé közelítő szlovákiai infláció ellen. Mivel Szlovákia élharcos, és már bevezette az eurót, így a szlovák jegybankelnöknek nincs túl sok mozgástere, bár a frankfurti találkákon esetleg a sarkára állhatna. A konfliktusról még a Bloomberg is beszámolt.

2022. február 21. 18:01
null
Matus Tibor
Matus Tibor

„Hibásak azok, akik meghozzák az Európai Központi Banknál a döntéseket” – mondta Sulík az egyik sajtótájékoztatón.

Szerinte a monetáris politikai döntéshozók mennyiségi lazítása „végzetesen rossz, romboló döntések” sorozatából állt. Az EKB az elmúlt 13 évben többezer milliárd eurót hozott forgalomba, amelyek mögött semmi sincs. 

Mindez felhajtotta az inflációt, amely Szlovákiában, januárban elérte a 8,4 százalékot, ami 2004 óta a legmagasabb érték.  

Nem nagyon válogatta meg szavait, mikor megtámadta a szlovák jegybankelnököt:

„Peter Kažimír a hatalmas szlovákiai  infláció fő felelőse. Eljár Frankfurtba, hogy részt vegyen a jegybankelnökök tanácsának ülésein, és csak felteszi a kezét a végzetesen rossz, pusztító döntések megszavazásakor…”

Ez már a Bloomberg ingerküszöbét is elérte, amely szerint „Peter Kažimír, a jegybankelnökök tanácsának szlovák tagja megvédte a frankfurti székhelyű Európai Központi Bankot országa gazdasági miniszterével, Richard Sulíkkal szemben, aki szerint a bank mennyiségi enyhítési programja keretében végrehajtott eszközvásárlások ártanak a fogyasztóknak”.

Kažimír azt válaszolta, hogy nem lát okot arra, hogy reagáljon Sulik „primitív eszmefuttatásaira”. Szerinte az EKB járványügyi intézkedései segítettek elhárítani a gazdasági összeomlást, munkahelyek millióit védték meg, és lehetővé tették az euróövezet kormányainak, hogy finanszírozni tudják segélyprogramjaikat.

Sőt vissza is vágott:

„Ez az agresszív retorika csak eltakarja azt az idegességet, ami annak kapcsán alakult ki, hogy nem képesek konkrét megoldásokat hozni”.

Tény, hogy a szlovák kormány nem igazán tudott a járvány gazdasági hatásaival megküzdeni, és nem nagyon lép az inflációval szemben sem. Viszont, a másik oldalon egy érdekes adat került a napvilágra, amiről a gazdasági beszámolók ritkán szólnak. Kažimír azzal érvelt:

„csak a rend kedvéért, az eurórendszer 25 milliárd euró értékben vásárolt szlovák államkötvényeket, ami az adósságunk felét teszi ki.

Amikor az EKB havonta több százmilliónyi szlovák adósságot vásárolt, senki sem panaszkodott”.

Természetesen a Bloomberg Kažimír ez utóbbi érvét már nem idézte. Feltételezhetően úgy gondolták, hogy ez az érv bármely olvasóban olyan gondolatképzetek kialakulását segíthetné, amellyel már a Bloomberg sem érthet egyet. Mindenestre abban igazat adhatunk Sulíknak, hogy

érdemes volna megvizsgálni mennyit és milyen eszközöket vásárolt össze az EKB, és főleg miből.

Érthető a szlovák gazdaságpolitika alakítóinak az idegessége, hiszen, bár számoltak a januári hatósági energiaárak emelkedésével, de a jegybank így is csak 7 százalékra becsülte a januári infláció emelkedését a decemberi 5,1 százalékos értékről. Most már tény: jócskán alábecsülték, úgy másfél százalékkal.

Az ellenzék eközben lépéseket várna a kormánytól, áfa-csökkentést, vagy bármit. Pár napja a kormány előhúzta a bűvész cilinderből az atomenergia extraprofitjának megadóztatását is, amiről írtunk a Makronómon is.

A jó sakkozó, no meg a politikus arról ismerszik meg, hogy legalább 3-4 lépéssel előre tud gondolkodni.

Pár nap után ráébredtek, hogy mindez esetleg veszélyeztetné, hogy végre 13 év után elindítsák a mohi atomerőmű új blokkját, ami valóságban tudna esetleg pénzt termelni. Persze sima visszavonulást, a hibák beismerését egyetlen politikus sem engedheti meg magának, így módosították a javaslatot. Nincs extraadó az atomenergiára, viszont megegyeztek a Szlovák Erőművekkel hogy 2024-ig befagyasztják a lakossági szabályozott árakat. Ez is értelmes javaslat, hiszen a szlovák hatósági árrendszer alapján 2023-ban az energiaárak akár további 80 százalékkal is emelkedhettek volna. Persze ettől nem lett alacsonyabb a három-négyszeresére duzzadt energiaszámlája az önkormányzatoknak, a kórházaknak vagy az iskoláknak.

A kormánypártoknak, mivel szinte semmit nem tesznek, érdemes valamiféle bűnbakot keresniük,

és erre ideális Peter Kažimír jegybankelnök (volt pénzügyminiszter) személye, akit Ficóék közvetlenül a választások után helyeztek a jól fizető pozícióba. Kažimíron keresztül pedig okolni lehet az Európai Központi Bankot is.

Azt viszont nem veszik figyelembe, hogy az EKB már régóta ebben a rezsimben működik különösebb inflációs hatás nélkül, sőt 2015-16-ban az eurozónára a defláció volt a jellemző. Mindenesetre folyik az egymásra mutogatás, hogy most az EKB ténykedése, vagy a kormányok válság idején történő túlköltekezése a fő oka az inflációnak. Hogy kellene-e az alapkamat emelés, vagy próbáljunk együtt élni a magas inflációval.

A szlovákiai történet mindenesetre szolgáltat egy fontos tanulsággal, miszerint a hatékony gazdaságpolitika akkor működik, ha a pénzügyi és a gazdasági minisztérium, illetve a jegybank képes egy irányba húzni. Vitázni mindig érdemes, de amikor cselekedni kell, onnantól tudni kell, mi is a cél. Van, ahol ez működik, van, ahol nem. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2022. március 08. 20:03
Úgy látszik az EU-ban is működik egy FED, mely annyi pénzt nyomtat amennyit csak akar.
Járványfigyelő
2022. március 08. 20:03
Ezek is maradnának a liptóinál, ahhoz értenek..
Akitlosz
2022. február 22. 22:57
Az inflációtól az arany(fedezetű) pénz véd meg. Elvileg a fedezetlen pénz is lehet stabil, de erre a gyakorlatban példa nincsen. Politikusok és bankárok önként le nem mondanak a pénzrontásból eredő haszonról, amivel kifosztanak mindenki mást. Ez inflációmentes magyar pénz: https://www.youtube.com/watch?v=SclpwfTPXbU
kizökkentidő
2022. február 22. 16:32
Eszet nem sikerült lopniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!