Debreczeni Mónika, a Vylyan borászat tulajdonosa köszöntőjében elmondta, 2006 és 2021 között 14 százalékkal nőtt Villányban a cabernet franc termőterülete, és az utóbbi években ennél még erőteljesebben nőtt az önállóan lepalackozott cabernet franc borok aránya. „A termelők, a borászok figyelme a franc irányába fokozott – fogalmazott Horkay András, a fórum levezető elnöke –, mi pedig megpróbálunk emögé programot tenni. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a cabernet franc szőlőfajta – és maga a konferencia – itt Villányban az összefogás szimbóluma lett.”
Horkay elmondta még, a szőlőfajta eredetileg Baszkföldről származik, ahonnan a 12. században került át Franciaországba. Egyaránt tekintik Loire-völgyi és bordeaux-i fajtának, a legtöbb tőkét utóbbi borvidéken találjuk. Világfajta, de például a cabernet sauvignonhoz vagy a pinot noirhoz képest lényegesen kisebb az elterjedése.
A Loire völgye mellett jellemzően egyedül Villányban tekintenek rá fajtaborként,
mindenhol máshol általában beházasítják. Többféle éghajlaton jól érzi magát, és úgy tűnik, a klímvalátozás terén a többi fajtához képest kimagasló az alkalmazkodóképessége.
Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tudományos munkatársa előadásában elhangzott, hogy a klímaváltozásra – gondoljunk itt a hőmérséklet emelkedésére és csapadékeloszlás kedvezőtlen változására – lehetséges válasz a szőlősorok közti füvesítés, amely gyakran együtt jár az ökológiai termesztéssel. „Alig tudunk már a borvidéken olyan nagyobb termelőt mondani, aki ne gondolkodna ebben, vagy már rég át ne állt volna” – tette hozzá Teszlák, aki szerint, bár nem egyszerű és nem költséghatékony, tíz éven belül
a területek legalább huszonöt százalékán kellene megvalósulnia az ökológiai gazdálkodásnak.
Ruppert Ignác kutató és üzletember, a Cellarius Kft. tulajdonosa örömmel számolt be arról, hogy az utóbbi időben a partnereik Dél-Afrikától Görögországon át Oroszországig azt kérik, vigyen nekik otthonról egy palack cabernet franc-t. Szerinte ez annak a jele, hogy szakmai berkekben kezd híre menni a Villányi Franc-nak. „A konferencia a korlátozások ellenére nagyon jól sikerült. Kiemelném, hogy általánosságban az alapborok jó ár-érték arányúak, a felsőbb kategóriákban pedig – különösen a nemzetközi mezőnnyel összevetve – kirajzolódik egy villányi stílus. És jó látni, hogy a gasztronómia párhuzamosan fejlődik, mert a bor egymagában nem elég.”