Ne riogassunk a román „jóléttel”!

2024. május 09. 13:57

Miközben kétségtelenül sokat fejlődött Románia gazdasága az elmúlt évtizedben, addig a magyar életnívót a keleti szomszédunk aligha érhette el; azonban erről szólnak az uniós statisztikák.

2024. május 09. 13:57
City view Bucharest - Hotel Interconti
Szajlai Csaba
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

Kép forrása: Soeren Stache/Getty Images

„Az úgynevezett román jólétnek a hátterében, mármint annak, hogy nőtt a román fogyasztási szint és vásárlóerő-paritáson kezdenek papírforma szerint behozni minket, »negatív praktikus« okai vannak. Például a költségvetési osztogatás: a román központi költségvetés hiánya tetemes, és jóval nagyobb kilengéseket mutat, mint a magyar. Amennyiben pedig hiány keletkezik a büdzsében, azt valamiből fedezni is kell. 

Ezzel szemben sem az állami, sem pedig a háztartási megtakarítások tekintetében nem történt érdemi előrelépés. Sőt, Romániában a háztartások fogyasztási jellegű kiadásai historikusan magasabbak, mint nálunk. S miközben hazánkban nagyon jó a mutatója a tőkefelhalmozásnak, keleti szomszédunk ezen a téren nagyon szerény produkciót mutat fel. Javítják persze a helyzetet a Nyugat-Európában dolgozók hazautalásai, mely évről évre látványosan emelkedik. Valójában ez csak átmeneti segítség, hisz a Lajtán túl munkát vállaló románok százezrei, milliói a brit, a német, az olasz, a spanyol és a francia gazdasági teljesítményt fokozzák, nem pedig a román gazdaságot.

Summa summarum: a román jólét mögött a magas szintű eladósodás, a szerény tőkefelhalmozás és a megtakarítások csökkenése húzódik meg.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­­a­z­­i n­i­m­­­f­o­­­m­­á­­­n­­­i­á­k­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
fraktoaster
2024. május 09. 22:19
Onnan lehet tudni, hogy Románia biztos nem előzött be minket, hogy pár éve már kb. fél évente jön ki a hír, hogy "mostmár aztán Románia is megelőzött minket". Tavaly is 2-3x megelőzött már minket. Pont mint a szólásszabadság, ami 2010 óta minden évben megszűnik párszor, vagy a zorbán, aki minden héten megbukik... Unalmas. Aki meg elhiszi, az menjen Romániába és éljen ott. Van jelentkező?
rugbista
2024. május 09. 19:53
Nyilván támogatja a nagy harcias tábor Romániát, amely besimult a nagy harcias táborba (egyelőre). Hogy a pénzen felül mit fognak kapni az oroszoktól ezért, aminek nem fognak annyira örülni, azt még nem tudni. Ők vabankot játszanak ezzel, és nem tudni, mi lesz a játék hozama. Persze, hogy sokat fogyasztanak, hiszen 1978-tól 1989-ig a küszöböt rágták, utána is sokáig nagy volt a szegénység (sok helyen most is az), most, hogy kerül pénz az emberekhez, költik is, ez érthető és elfogadható. Mi is ezt csinálnánk, nem a felhalmozásra gondolnánk.
Tommaso
2024. május 09. 18:58
Senki nem állitotta, hogy Romániéban jobb lenne élni. Még nem jobb. De az sajnos igaz, hogy több gazdasági mutatóban utolérték hazánkat. Ott 2023-ban nem volt brutális orbáni infláció. Ez az egyik ok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!