Kesereg a Politico: Magyarországnak megéri Kínával barátkoznia

2024. május 10. 08:45

16 milliárd eurónyi befektetés és regionális központ, mit lehet erre mondani? Természetesen azt, hogy „Orbánt csak a pénz érdekli”.

2024. május 10. 08:45
Hszi Csin-Ping és Orbán Viktor

Nyitókép forrása: Xie Huanchi / XINHUA / Xinhua via AFP

***

Látható a zavar Brüsszelben: a magyar és a kínai kormány komoly közös beruházásokról egyeztetett, láthatóan jók a kapcsolatok, ráadásul minderre azután került sor, hogy Emmanuel Macron konyakkal és kaviárral kedveskedett a kínai vezetőnek. Mit lehet erre mondani?

Ezt is ajánljuk a témában

A nemzetközi sajtónak is fel lett adva a lecke: a Bloomberg, a Reuters és a Financial Times is írt a látogatás jelentőségéről.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico is kénytelen volt hát elismerni:

„Bármilyen édes is Magyarország bora, Kínával való partneri viszonya politikailag és gazdaságilag is sokkal jövedelmezőbb – és ezzel Magyarország meghatározó szereplőjévé válik a kontinens elektromos járművekre való átállásában” – írták, miután Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországnak írt nyílt levelét „szerelmes üzenethez hasonlónak” minősítették.

A politikai kapcsolatok pedig, tették hozzá, gazdasági előnyökkel is jár, mivel Kína befektetésekkel záporozza Magyarországot, különösen az elektromos járművek és akkumulátorok terén.

Bezzeg – itt a kritika – Orbán Viktor hiába kormányoz egy olyan országot, amely 20 éve tagja az Európai Uniónak, azt gyakran kritizálja, úgy néz ki, sokkal közelebb áll Hszihez, mint a blokkhoz, lám: a francia látogatást feszültség árnyékolta be, de a magyart nem.

A lap felsorolta az új kínai elektromos autógyárakat, a 16 milliárd eurós kínai befektetéseket, amivel, mint Szijjártó Péter is megjegyezte, Kína Magyarország első számú befektetője lett.

Hozzátették: Kína szövetségesnek tekinti Magyarországot akkor, amikor sok más uniós ország óvakodik Pekingtől, egyúttal az uniós vámok megkerülésére alkalmas felvonulási területnek is elektromos autói számára – ami még az Európai Bizottság várható büntetővámjaival együtt is megéri neki.

A cikkben természetesen a környezetkárosítás és az akkumulátorgyárakkal szembeni ellenérzések is helyt kaptak, de

„ez az ellenállás eddig keveset csillapította Orbán kínai pénz iránti lelkesedését”

– állapították meg a Politicónál.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­a­z­­i n­­­i­­m­­f­o­m­­á­­­n­i­á­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Teréz Pitykéz
2024. május 11. 06:05
európai unió nem csak ígérget hanem be is tart… Kína, pedig partnerként kezel… ideológia mentesen …
polárüveg
2024. május 10. 14:23
Édes Politico! Savanyú a szőlő/kaviár? A Nyugat pályáján a Nyugat szabályai szerint a Nyugat eszközeivel előz Magyarország? A magasságos szabad kereskedelem, szabad tőkeáramlás és tsai.... Hát hol vannak itt az "európai értékek", hogy ilyen előfordulhat? Jogállami eljárást neki :) Majd megtanulják, mit jelent akadályozni Gyuri bácsi és megbízói terveit.
2024. május 10. 12:44 Szerkesztve
Azt, hogy a "feszültség árnyékolta be" ellenére elment a franciákhoz, inkább kurvára meg kéne köszönni. Mer'hogy ott IS egy EU tagállam és Kína közötti gazdasági kapcsolatról és fejlesztésről volt szó, ti ostoba ideológia-vezérelt öntelt kioktató mitugrász seggfejek. Nnnnnna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!