Brüsszeli lap: a jövő évi európai parlamenti választás a „civilizációk összecsapását” hozhatja el

2023. december 01. 10:27

A „szélsőjobb” uniós szintű előretörésétől a brüsszeli elit.

2023. december 01. 10:27
null

Nem a Huntington-féle értelemben, de a egyfajta „civilizációs összecsapást” vizionál a Politico a jövő évi európai parlamenti választással kapcsolatban, ugyanis az elmúlt időszakban több olyan választási eredmény született és folyamat indult el Európában, amely aggodalommal tölti el a brüsszeli fősodort.

A lap szerint a jobboldali pártok jól láthatóan egyre több országban érnek el politikai sikereket. Akár a választási eredményekre, akár a népszerűségi mutatókra tekintünk, egyfajta új tendencia figyelhető meg.

Az érintett pártok évtizedek óta folytatott kampányolásuknak eredményeként most áttérnek a középmezőnybe.

Geert Wilders talán csak a jéghegy csúcsa

A holland politikus váratlan választási győzelme után az európai elitek idegesen figyelik a folyamatokat és keresik a jeleket arra vonatkozóan, hogy mi várható – ideértve további meglepetés győzelmeket a jobboldali jelöltek részéről.

Majdnem egy tucat európai országban, beleértve Franciaországot és Németországot, a keményvonalas, bevándorlásellenes pártok, néhányuk Wildeersnél is szélsőségesebb, jelenleg az élen állnak a közvélemény-kutatásokban vagy szorosan második helyen vannak”

– írja a lap. A konfliktusok kapcsán a szabálytalan migráció ellenőrzése és az állandó megélhetési válság nem újdonság. Azonban ami újdonság, az az Izrael és a Hamász közti háború, amely az európai országok többségében komoly feszültségeket keltett.

Marine Le Pen. Fotó: Horacio Villalobos Corbis/Getty Images

A három legfontosabb felajtóerő: migráció, terrortámadások, gazdasági problémák

Nem rég választást nyertek a populista erők Argentínában, és Németországban az AFD az egyik legnépszerűbb párt – mutat rá cikkében a Politico, felidézve, hogy Hollandiában nyert Wilders, Franciaországban pedig Marine Le Pennek minden oka megvan arra, hogy bizakodva nézzen a jövő felé a Politico szerint.

Mint felidézik :Le Pen – aki 2022-es szembeszállásán elnyerte a szavazatok 41 százalékát Emmanuel Macron elnökkel szemben – javában vezet a közvélemény-kutatásokban. Az október 30-án közzétett Ifop-felmérés szerint a volt ügyvéd a következő elnökválasztás második fordulójába kerülhet, 6 százalékponttal megelőzve hipotetikus közép-jobboldali riválisát, az volt miniszterelnök Édouard Philippe-ot.

***

Nyitókép: Carl Court / Getty Images

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sober
2024. január 09. 05:52
"A holland politikus váratlan választási győzelme után az európai elitek idegesen figyelik a folyamatokat és keresik a jeleket arra vonatkozóan, hogy mi várható" mér hát ki aza ejrópaji elit? ja, és még idegesek is!! hú akkor nagyon jól alakul minden! EZEK 100% HOGY NEM NORMÁLISAK! SZÓ SZERINT NEM NORMÁLISAK! HÁT EZEK A BARMOK AZT HISZIK H A NÉP VAN ÉRTÜK ÉS NEM FORDITVA! ELKÉPESZTŐ BARMOK! HAJRÁ NEM EJRÓPAJI ELIT!!!
polárüveg
2023. december 01. 18:40
A brüsszeli elit amit főzött, azt a fekete levest most kanalazza ki. Le akarták nyomni Európa népeit, most lehet, hogy fordítva lesz.
véna
2023. december 01. 15:30
Sátánizmus mióta civilizáció?
Chardonnay99
2023. december 01. 15:17
Inkább az építők és a rombolók közötti küzdelemről van szó, baloldal rombol, a jobboldal épít, és egyre többen veszik észre, talán még időben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!