Veszélyes fejlemény: mérgezett lett az ukránok ivóvize

2022. november 09. 17:08

A helyi kormányzó nem tanácsolja a lakosoknak a visszatérést a megye orosz csapatoktól felszabadított területeire sem.

2022. november 09. 17:08
null

A kelet-ukrajnai Luhanszk megyében környezeti problémák vannak a spontán eltemetett helyi lakosok és a temetetlen orosz katonák maradványai miatt, amelyek már megfertőzték az ivóvizet – közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója szerdán a Facebookon.

– fogalmazott a kormányzó.

Kifejtette, hogy a megye ökológiáját veszélyezteti a nagyszámú, hevenyészve elföldelt elhunyt és a harcokban meghalt orosz katonák maradványai. Hozzátette, hogy a megye hatóságai az ukrán erők által felszabadított területeken átmenetileg hűtőkbe gyűjtik össze az orosz katonák holttesteit, a tetemek sorsáról majd később döntenek.

Hajdaj kitért arra, hogy súlyos a helyzet Bilohorivka településen, amelyet az orosz csapatok folyamatosan ágyúznak és bombáznak. Szavai szerint a település már teljesen elpusztult.

Legalább tíz évbe telhet a régió aknamentesítése 

A kormányzó szerint legalább tíz évre van szükség a luhanszki régióban a létfontosságú infrastrukturális létesítmények és a lakott területek fő útvonalainak aknamentesítésére, hogy megkezdődhessen a helyreállítás. Az egész régióban még ennél is több időre lesz szükség. Megjegyezte, hogy komoly gondot okoznak a műanyagaknák, amelyeket fémdetektorral nem lehet megtalálni. Hangsúlyozta: ezért 

nem tanácsolja a lakosoknak a visszatérést a megye orosz csapatoktól felszabadított területeire sem.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban csaknem 800 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt a háború kezdete óta mostanáig megközelítőleg 77 950.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. november 10. 10:35
Na most akkor fertőzött vagy mérgezett? Amúgy meg hevenyészve elföldelt halott csak hevenyészve ásott kutakat "fertőznek".
pipa89
2022. november 10. 09:11
Na, de hölgyeim és uraim! Mindegy, hogy orosz vagy ukrán!!!! Mindegyik ember, még holtában is megjár mindenkinek a tisztelet! Hogy lehet, hogy egy jobboldali fórumon fotelharcosok és szájkarate-bajnokok beszélnek ilyen ordenáré módon két bármilyen nép halott katonáiról!!!! Tiszteletet! Ebből is látszik, hogy Önök nem éltek át egyetlen háborús borzalmat és nem tanították meg a felmenőik sem, hogyan kell erről beszélni emberek között! Szégyenteljes olvasni a kommenteket!
Hóvirágcsempész
2022. november 10. 07:22
Miért nem égetik el a halottakat ?
kaffogó hebrencs
2022. november 10. 06:47
Kizárólag orosz katonák halnak meg. Jó tudni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!