A migráción múlhat az olasz kormánykoalíció jövője

2021. március 02. 17:08

A Mario Draghi vezette olasz kormánykoalíciót a szükség szülte, ami új belpolitikai konfliktusokat eredményezhet.

2021. március 02. 17:08
null

Olaszországban az új, Mario Draghi által vezetett kormány felállása az olasz belpolitikában is változásokat hozhat. Az Európai Központi Bank volt elnökének fő feladata az évtizedek óta termelékenységi válságban lévő, a koronavírus-járványban pedig újabb mélyütést kapott olasz gazdaság újraindítása, az adó- és közigazgatási reform végrehajtása lesz. Azonban Draghi a bizalmi szavazás előtt beszédében a migráció témakörét is megemlítette, jelezve, hogy

a bevándorláspolitika kérdése továbbra is napirenden lesz Olaszországban. 

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint nem meglepő, hogy az uniós körökben is jól ismert új kormányfő az Európai Bizottság által tavaly ősszel előterjesztett migrációs és menekültügyi paktum mielőbbi elfogadását, a menedékkérők kvóta szerinti elosztását sürgette. Ugyanakkor fontos aláhúzni, hogy a gyakorlatban a határvédelem és migrációs politikai területén minden azon fog múlni, hogy az új belügyi államtitkár, Nicola Molteni mekkora mozgástérrel fog rendelkezni. A Matteo Salvini vezette Liga politikusa az engedékeny baloldali migrációs politika egyik leghangosabb kritikusa volt az utóbbi években. 

A markáns világnézettel rendelkező, Salvini egyik legközelibb szövetségeseként ismert Molteni tevékenysége valószínűleg nem fogja nélkülözni a megosztó lépéseket.

Draghi miniszterelnök számára igazi kihívás lehet, hogy a soha nem látott heterogenitású kabinet egységét megőrizze a jövő tavaszi parlamenti választásokig. Az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt, vagyis az eddigi nagy kormánypártokon túl többeket között a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország és a jobboldali Liga is belépett a kormányba. 

A különböző politikai formációk a minden tagállamnál több helyreállítási forráshoz jutó Olaszország talpra állítására szövetkeztek, vagyis adott a közös politikai cél. Minden bizonnyal a pártok – habár nem konfliktusoktól mentesen – képesek lesznek a közös kormányzásra. Ennek azonban nem szakpolitikai, hanem sokkal inkább racionális oka van, mivel, ha a kormány bukik, július 2-ától jövő év január 22-éig nincs lehetőség választásokat kiírni. Draghinál jobb miniszterelnököt erre az egyéves időtartamra pillanatnyilag senki sem tud elképzelni Olaszországban – teszi hozzá a Migrációkutató Intézet prognózisa

Szemlézte Gergi-Horgos Mátyás 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. március 10. 23:00
Tény, hogy a R. Prodi vezette 11 párti koalíció sem húzta sokáig. Minél több párt, annál több potenciális, majd tényleges konfliktus. A hazai összFegyenc koalícióval rokonszenvezők figyelmébe ajánlva...
luzitanxaver
2021. március 10. 16:34
,,az uniós körökben is jól ismert új kormányfő az Európai Bizottság által tavaly ősszel előterjesztett migrációs és menekültügyi paktum mielőbbi elfogadását, a menedékkérők kvóta szerinti elosztását sürgette,, Osszanak. Zsánklódhoz hetet, Schulzhoz ötöt, Mariohoz nyolcat, a varázslóhoz meg hatszázhatvanhatot. Aztán majd ne felejtsenek el beszámolni a tapasztalatokról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!