Terrorgyanúval vettek őrizetbe egy szír férfit Németországban

2017. január 02. 15:04

Őrizetbe vett egy szír férfit a német rendőrség. Azzal vádolják, hogy rendőrautóknak álcázott kocsikban robbantott volna német nagyvárosok forgalmas részein. A menekültstátusszal rendelkező szír szerint ez nem igaz, ő csupán pénzt akart kicsalni az Iszlám Államból azzal, hogy úgy tesz, mintha terrortámadást tervezne.

2017. január 02. 15:04

Szilveszter napján, szombat kora reggel a német Saar-vidék tartomány rendőrsége terrorizmus finanszírozásának alapos gyanújával őrizetbe vett egy 38 éves szír férfit Saarbrücken Burbach nevű külvárosában. A házkutatás során megtalálták a férfi okostelefonján azokat az üzeneteket, amelyeket a Telegram nevű chatelős alkalmazáson keresztül egy az Iszlám Állam szolgálatában álló férfival váltott.

Az őrizetbe vett szír a sajtóhírek szerint 180 ezer eurót kért a terrorszervezettől, hogy a pénzből használt autókat vegyen, azokat befóliázza, hogy megszólalásig hasonlítsanak a német rendőrautókra, robbanóanyaggal rakja őket tele, majd Berlinben, Stuttgartban, Münchenben, Essenben és Dortmundban minél nagyobb tömegben gyilkoljon velük. A Telegramon váltott üzenetekben előfordult a „szent ütközet” kifejezés is.

Őrizetbe vételekor a férfi elismerte, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, azt azonban cáfolta, hogy terrortámadásra készülne. Mint mondta, csak úgy tett, mintha előkészítene egy támadást, hogy pénzt csaljon ki a terroristákból, amit aztán rögtön átutalt volna Szíriában élő családjának. A német hatóságok a férfi lakásán sem robbanószert, sem potenciális tettestársakra utaló nyomokat nem találtak.

A Saar-vidéki rendőrség információi alapján a szír férfi 2014-ben a görögországi Hiosz-szigetén, majd a balkáni útvonalon, így Magyarországon keresztül érkezett Németországba, ahol aztán menedékjogot kért és kapott.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. január 02. 23:16
"A német hatóságok a férfi lakásán sem robbanószert, sem potenciális tettestársakra utaló nyomokat nem találtak." De még nem is kapta meg a pénzt, még nagyon az elején volt a dolgoknak. Ekkora akciót úgysem tudott volna egyedül végrehajtani.
Akitlosz
2017. január 02. 23:14
"A menekültstátusszal rendelkező szír szerint ez nem igaz, ő csupán pénzt akart kicsalni az Iszlám Államból azzal, hogy úgy tesz, mintha terrortámadást tervezne." Nem hiszem, hogy piti csalók öregezés helyett az Iszlám Államot választanák célpontnak. Nem is akarok elképzelni, hogy mit csinált volna az Iszlám Állam ezzel az alakkal, ha sikerült volna neki átvernie az Iszlám Államot. Ennél sokkal kevesebbért is durva dolgokat művelnek emberekkel. Úgyhogy nagyon valószínű, hogy a rendőrség gyanúja a helyes.
hirvi
2017. január 02. 21:59
"Őrizetbe vételekor a férfi elismerte, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, azt azonban cáfolta, hogy terrortámadásra készülne. Mint mondta, csak úgy tett, mintha előkészítene egy támadást, hogy pénzt csaljon ki a terroristákból, amit aztán rögtön átutalt volna Szíriában élő családjának" ez legalább Annyira nem átlátszó mellébeszélés, mint január elsején születettem es 14 éves vagyok, szegény szir családból származom szöveg.
áfonya
2017. január 02. 18:40
Sz888rral és véres hulladékkal dobálóznak a kölni migránsok. Ballibsiket bekenni. http://888.hu/article-sz888rral-es-veres-hulladekkal-dobaloznak-a-kolni-migransok/?source=share
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!