Kúria: Nem lehet népszavazás az olimpiáról és a Városligetről

2016. január 20. 15:08

Megtagadta az olimpiával és a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését a Kúria, mivel az ötkarikás játékokkal kapcsolatos pályázatról csak már a benyújtás után tudnának szavazni a választók, a Városligettel kapcsolatban pedig helyi népszavazás nem alkalmas az annak rendezését szabályozó törvény felülírására.

2016. január 20. 15:08

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait – tájékoztatta a legfőbb bírói fórum szerdán az MTI-t. 

Az FVB december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzottak: „Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”, valamint „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” 

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület. 

Olimpia: időzavar

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják. 

Nem alkalmas a népszavazás

A Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését a Városliget megújításával összefüggésben kiírandó fővárosi szintű népszavazás ügyében is. A bírói fórum megállapította, hogy az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza, fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére. A népszavazás olyan rendeletmódosítás kikényszerítéséről szólna, amely ellehetetlenítené az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt – érveltek.

Karácsony Gergely mindkét ügyben benne van  

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az olimpiával kapcsolatos kérdést pedig egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be.  

Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2017. április 13. 20:27
Ja, az olimpia rendezésének lehetősége olyan rajtaütésszerűen jött, hogy szegény politikának nem volt ideje beszélni erről velünk. Így jártunk, fzetünk, mint a katonatiszt...
atila68
2016. október 12. 22:59
Megkérdezném Tornyospálcán a trafikost, meg Kaposhomokon a baktert, hogy szerinte mi legyen a Városligettel. A Kossuth térre is minden nap kijártak vért hányni aztán mióta elkészült mekkora a csend, sehol egy bocsesz.
Nemzeti Mutyikos
2016. június 30. 15:28
fidesznacik! arrol mi a velemenyetek amikor apatok a mar 1 eve eletbe lepett vizitdjrol nepszavaztatott? akkor nem volt gond azzal, hogy mar eletbe lepett a torveny? mocskos szarhazi kepmutato banda!
balbako_
2016. április 17. 17:45
Helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!