Galambos 3. Koreában a világbajnokságon

2013. augusztus 30. 16:03
Bronz érmet nyert Galambos Péter a koreai Chungjuban zajló evezős világbajnokságon.

Galambos Péter ezzel az eredménnyel harmadik világbajnoki érmét nyerte meg a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök versenyében. Korábban 2012-ben nyert ezüst érmet míg 2010-ben bronzot. Az olimpia utáni évben rendkívül erős mezőny gyűlt össze a könnyűsúlyú egypárok között. Ennek elsődleges oka, hogy a könnyűsúlyú egypár nem olimpiai szám, így nagyon sok versenyző érkezik a dublók vagy négyesek mezőnyéből, hogy egyéni céljaikat kövessék. A korábbi világbajnok és ergométer világcsúcstartó dán Henrik Stephansen a mezőny egyik favoritjaként érkezett és a worldrowing.com-nak nyilatkozva elmondta: „A mezőny erősebb, mint valaha! A szám színvonala évek óta a legmagasabb." Stephansen mellett a francia Jeremie Azou-ra figyeltek a legtöbben, aki a középfutamok során lefiniselte a dánt. Azou egy evezős baleset miatt kényszerült a szkiffbe, mivel dublója ütközött edzés közben egy másik hajóval és partnere sérülése miatt le kellett mondaniuk azt a versenyt. Ugyancsak a dublók mezőnyéből érkezett Pedro Fraga, aki tavaly 5. helyezett lett ebben a számban az olimpián, de idén a világkupa sorozat győztese a szkiffek között. 

Galambos a középfutam alapján nem számított favoritnak, mivel elég nehezen, csak az utolsó 200 méteren tudta megelőzni az amerikai Andrew Campbell Jr. U23-as világbajnokot és Stephansen és Azou versenyébe nem tudott beleszólni.

A döntő során viszont fordítani tudott a magyar és nagyon jól sikerült rajttal másodikként érkezett az első ötszáz méterre  Azou mögött és Stephansen előtt. A hat fős mezőny ekkor még együtt haladt és csak Fraga volt lemaradva. Féltávnál Stephansen és Azou már kezdett külön vívásba, de Galambos még mindig 3-4. helyen evezett sőt 1500 méterre már tisztán 3. volt, de a portugál ekkorra már 4. helyre ért és folyamatosan közeledett, így Galambosnak is emelnie kellett a tempót és el is kezdett felzárkózni élen haladó dánhoz és franciához, sőt lényegesen megközelítette őket mikor áthaladtak a célvonalon.

Galambos a Hunrowing.hu-nka nyilatkozva a következőket mondta: „Nagyon nagy menet volt! Sikerült megvalósítani, amit szerettem volna. Magamhoz képest gyorsabbnak kellett lennem a pálya közepén, hogy buliban maradjak. Így kevesebb hátrányt kaptam az élen állóktól, és maradt esélyem a dobogóra. Az idei világkupa sorozatot nyerő és Eb-ezüstérmes portugálról tudtuk, hogy a végén lesz gyors, ezért a finisre is kellett tartogatni. Óriásit meccseltünk az utolsó métereken, aztán én jobban bírtam a végét, mint ő. Nem volt már hova fokozni a sebességet, annyira maxot jöttem a végén, hogy tényleg nem maradt semmi bennem. Közelítettem ugyan kicsit az élen álló dán-francia duóhoz, de ők ma megfoghatatlanok voltak számomra. A dán Henrik Stephansen, immár zsinórban harmadszor lett világbajnok. Második a francia Jeremie Azou lett, aki ebben a számban a világ legjobb idejével büszkélkedhet. Nagyon örülök, hogy ilyen emberek mellé állhattam fel a dobogóra."

A magyar csapatból Lengyel Mónika és Németh Szabolcs a para egypárevezősök mezőnyében 8. és 10. helyet szerezték meg mindketten a győri Arrabona EK versenyzői. Széll Domonkos a férfi egypárevezősök versenyében a C döntőben ötödik így összesítésben 17. helyet szerezte meg. Domonkos a Csepel EK versenyzősje. 

A magyar csapatból még a szolnoki Simon-Juhász páros kettes versenyez ma éjjel. 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában