Nehéz első nap az EB-n a magyar evezős válogatottnak

2013. május 31. 21:48
Közepes eredménnyel zárta az év első nemzetközi viadalát a magyar evezős válogatott Sevillában.

2013-ban megváltozott a korábbi években megszokott nemzetközi versenyrend a FISA által rendezett versenyeken. 2012-ig a világkupa sorozatot követte a világbajnokság vagy az olimpia, míg az Európa bajnokság az év utolsó nagy nemzetközi versenye volt az európai versenyzők számára rendszerint szeptemberben. Ennek köszönhetően a világ élvonalába tartozó európai csapatok nagy részt a második vonalbeli versenyzőiket küldték. 2013-ban viszont az Európa bajnokság lett az év első komoly világ színvonalú versenye az európaiak számára, mivel az első világkupát, Sydneyben meglehetősen kevés északi féltekéről érkezett versenyző kereste fel.

A magyar csapat számára is ez az első komoly viadal 2013-ban. A válogatottat 11 versenyző képviseli összesen 5 hajó egységben.

A pénteken tartották az előfutamokat és reményfutamok egy részét. Sajnos egyetlen magyar csapatnak sem sikerül egyből továbbjutni a középdöntőbe, döntőbe.

A férfi könnyűsúlyúak versenyében Galambos Péter, 2012-ben ezüst érmes a könnyűsúlyú egypárban, ezúttal Matyasovszki Dániellel állt rajthoz. Rengeteg nevező érkezett, összesen huszonkettő. Galambosék az előfutamban keményen küzdöttek, de negyedik helyük a reményfutamba sorolta őket, ahol ismét a negyedik helyet sikerült megszerezniük, így holnap a 13-22. helyért állnak rajthoz a középfutamokban.

A könnyűsúlyú kettesek között a győri Révész Péter és testvére Zoltán állt rajthoz. Előfutamukban nagy verseny után az 5. helyre szorultak vissza, így szombaton a reményfutamban szerezhetik meg a döntőbe jutást.

A könnyűsúlyú négyesek versenyében a bajai Bodrogi István, Cselinácz János,Miskolci Dániel és Vermes Péter alkotta csapat 900 méterig az élmezőnnyel haladt, majd folyamatosan leszakadt így az 5. helyről várja szombati reményfutamot.

A kormányos nélküli kettesek versenyében Tisza Evezős Egylet versenyzői Juhász Adrián és Simon Béla versenyükben végig 5. helyen haladt, így a szombat reggeli reményfutamban szerezhetnek kvalifikációt a döntőre.

A férfi egypár evezősök versenyében a Csepel Evezős Klub versenyzője Széll Domonkos az előfutam után a reményfutamban küzdött a középdöntőbe jutásért. A reményfutamban nagy versenyben 4. helyen ért célba. Domonkos az olimpia döntős Aleksandar Alexandrovval végig fej-fej mellett haladt, de az olasz Cardaioli nyerte a futamot. A finisben a harmadik helyen végző izraeli Fridman ugyan visszaesett, de Domonkosnak már nem sikerült utolérni és a középdöntőbe jutnia.

A verseny szombat reggel 9:00-kor folytatódik a férfi könnyűsúlyú kétpárak versenyével.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában