Evezős hagyomány teremtés a Dunai Regattán

2013. május 11. 21:15
Interjú Megyeri Mirtillel a Dunai Regatta kommunikációs és marketing vezetőjével, aki elmondta, remélik, szerint nem sokára sokkal több Duna menti egyetem fog versenyezni Budapesten.

A Dunai Regatta kétségtelenül a legnagyobb egyetemi evezős rendezvény 2013-ban Budapesten. A szervezők közül Megyeri Mirtill kommunikációs és marketing vezetővel beszélgettünk a verseny előtt néhány órával.

- Honnan jön a kezdeményezés, mért Dunai Regatta a név?

- A kezdeményezés az Antall József Tudásközponttól származik. Egész pontosan az igazgatónktól Antall Pétertől, aki úgy gondolta, hogy Budapestnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy Oxford-Cambridgehez hasonló egyetemista versenyt megszervezzünk. Itt van a gyönyörű Dunánk, itt vannak a Duna parti egyetemek és egy igazi evezős és vízi sportos nemzet vagyunk. A név adott volt, hiszen itt a Duna.

- Mennyiben folytatása ez a korábbi Duna parti egyetemek regattájának, illetve az egyetemi nyolcas versenyeknek?

- Azt a kifejezést szoktuk használni, hogy felkaroljuk ezt a kezdeményezést, hagyományt szeretnénk teremteni. 1998 óta valóban rendeztek meg időről időre hasonló versenyeket tízes és nyolcas hajóegységekben, de mi egy egészen új versenyt és hagyományt szeretnénk teremteni.

- Hogyan sikerült ilyen sok szponzort a verseny mellé találni? Egy evezősverseny, de egy kajak-kenu verseny is csodájára jár a támogató falnak?


- Úgy gondoljuk egy nagyon, nagyon sikeres és jó kezdeményezés a Dunai Regatta, hiszen a fiatalok szeretnénk minél jobban bevonni a sportolásba, szeretnénk felhívni a figyelmet Budapest szépségeire és nagyon sok egyetemistát el tudunk érni. Szponzoraink nagy része az egyetemistákhoz szeretett volna közel kerülni. Sport és a sportos életmód egyre elterjedtebb, a verseny rendkívül sok média megjelenést tudott biztosítani.

- Budapest város mennyiben segítette a szervezést?

- Budapest város abszolút a kezdeményezés mellé állt, de emellett a Miniszterelnökség is sok segítséget nyújtott. Nagyon sok bürokratikus lépcsőn kellett keresztül rágni magunkat és tekintettel arra, hogy nem vagyunk profi versenyszervező szövetség, mi egy alapítvány vagyunk, sok-sok kérdésünk volt feléjük, nagyon készségesen segítettek minket.

- Mennyiben evezős és mennyiben sárkánykenu a főtémája a versenynek?

- A fő téma az evezős verseny, a fő „attrakció” a nyolcas verseny, azonban minél több amatőrt szerettünk volna bevonni és szerettük volna minél látványosabbá tenni a versenyt nagy hangsúlyt kapott a sárkánykenu is.

- Mikor kezdtétek el szervezni a versenyt?

- Az intenzív szervezés közel egy éve kezdődött meg, de közel egy éve dolgozunk versenyen.

- Hány látogatót vártok?

- Több ezer látogatóra számítunk.

- A facebookon nagyon sok lájkotok van, mind a versenynek, mind a csapatoknak is. Mennyiben számítotok arra, hogy a jövőben egy valódi Oxford-Cambridge típusú rivalizálás kialakul az egyetemek között?

- Maximálisan biztosok vagyunk ebben és bízunk benne, hogy néhány éven belül nem csak Budapesten, vagy Magyarországon belül ismerik majd a Dunai regattát, hanem komoly nemzetközi versennyé válik a rendezvény. Idén is van két külföldi egyetemünk, Bécs és Linz egyeteme küldött csapatokat. Célunk, hogy a Duna menti országokból több városból is tudjunk egyetemeket elhívni.

A nyolcasok versenyét a Széchenyi egyetem csapata nyerte, a sárkányhajók között a Semmelweis Egyetem csapata győzött. A vízi programok mellett egész délután rendezvényekkel és koncertekkel szórakoztatták a megjelent tömeget a szervezők, a buli az éjszakába nyúlt a Műegyetem rakparton.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés