Majdnem sikerült teljesen átevezni az Atlanti-Óceánt

2013. április 12. 9:22
Olimpiai aranyérmesekket is szerepeltető evezősök Atlanti-óceán átevező rekordkísérlete fulladt kudarcba 1370 kilométerre a tervezett partra érkezés előtt.

Az amerikai és kanadai sportolókból álló négyfős legénység biztonságosan szárazföldet ért Puerto Ricoban egy teherhajó fedélzetén, miután kimentették őket a vízből.

Egy nyugodt hotelszobában történő éjszaka, meg némi pizza és sör elfogyasztása után a csapat tagjai felvették a kapcsolatot a szeretteikkel és elmondták, hogy senki sem sérült meg. A csapat kapitánya Jordan Hanssen egy interjúban elmondta, hogy néhány horzsolástól eltekintve, amit a hajó visszafordításának próbálkozása közben szereztek, semmi bajuk nincsen.

A terv az volt, hogy Dakarból eveznek Miamiba egy-négy óránként váltva a párokat. Két törött evezőn, meg a szélgenerátor elromlásán kívül más problémájuk nem volt, de ezek ellenére folyamatosan tudták tartani a tervezett iramot.

Az evezés első pár hete nehezebb volt a vártnál, de az elmúlt hét viszonylag zökkenőmentesen zajlott, ezért érte meglepetésként őket a borulás, mondta Greg Spooner az egyik szponzor szervezet vezetője és egyben szárazföldi kapcsolattartó.

A borulás pillanatában Hannsen épp befejezte a kormányzást és csatlakozni készült a már evező Marcus Pukonenhez. A kanadai OLIMPIAI aranyérmes Adam Kreek és Patrick Flamming pedig épp a kabinjuk felé tartottak, amikor a baj megtörtént.

Körülbelül 20 mérföld per órás szél fújt az áramlattal szemben, aminek köszönhetően meredek, hegyes állóhullámok keletkeztek a vízen. Ennél nagyobb és veszélyesebb hullámokkal is meg birkóztak már eddigi útjuk során, azonban két egymást gyorsan követő hullám lenyomta a hajó farát épp amikor a csapat helyet cserélt, és ennek köszönhetően oldalra billent a 14 méter hosszú hajó, majd felborult.

„Nagyon pechesek voltunk, épp rosszkor történt minden”- mondta Hansen. „73 napja pontosan ugyanazt csináljuk minden nap, mint amit elterveztünk, hogy elérjük a célunkat, amit szó szerint két pont rosszkor jött hullám hiúsított meg.”

Mind a négy evezősnek sikerült kimásznia a hajóból és a mentő tutajba jutni. Ezután bekapcsolták a vészjelzőjüket, ami értesítette a parti őrséget a hollétükről, majd három óra szenvedés következett, hogy valahogyan visszafordítsák a hajójukat. Eredménytelenül.

Végül egy puerto rico-i teherhajó vette fel őket, de a hajójukat hátra kellett hagyniuk, ami közel 200 000 dollárt ért a felszereléseikkel együtt.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés