Vasárnap lesz év első evezős versenye

2013. április 2. 18:44
Vasárnap rendezik az év első evezős versenyét a Margitsziget budai oldalán. A nemzetközi versenyre mintegy 600 versenyző nevezett, nagyrészt amatőrök.

Április 7-én délelőtt fél tíztől veszi kezdetét a Margitszigeten 23. alkalommal megrendezett Gróf Széchenyi Emlékverseny, evezős évadnyitó regatta és sportnap és a 3. Budapest Kupa nyolcas verseny. Ez az év első hazai evezős versenye, ahol mind a profi, mind a hobbi evezősök összemérhetik tudásukat, továbbá a 120. éve alakult Magyar Evezős Szövetség jubileumi rendezvény sorozatának is a nyitánya. A verseny fő futama a Budapest Kupáért zajló üldözéses nyolcas verseny, amely a Graphisoft park mellől, a Hajógyári sziget spicctől indul és a Danubius Nemzeti Hajós Egylet Wesselényi csónakháza alatt, a Margitszigeten ér véget. Ebben a versenyszámban 20 egység vesz részt (ebből 14 külföldi) körülbelüli 10:15 és 10:30 között érkeznek a célba. A verseny az angol-száz üldözéses „head” versenyek mintájára, 30 másodperces rajtokkal indul majd és a technikailag kihívást jelentő óbudai kis Duna ágon keresztül halad.

Ezzel párhuzamosan veszi kezdetét 9:55--kor a Kézenfogva, illetve Down Alapítvány fogyatékkal élő sportolóival induló közös, 5 csillagos szállodás futam a Le Meridien Budapest, Sofitel, Intercontinental, Corinthia Royal, Kempinski és Marriott Hotels részvételével. 10.30-től egészen 15.00-ig 34 benevezett cég fixüléses 10 evezős hajókban dönti el, hogy ki nyeri a szuper kupát és a RideHouse által felajánlott hétvégi pihenést. Az egyetemisták és főiskolások ugyanebben a hajónemben a Budapest Bajnoka címért küzdenek.

A szervezők egyik célja az, hogy Budapest ékességét, a Dunát, mint nemzetközi versenyzésre alkalmas folyót a nemzetközi mezőnnyel is megismertesse és megszerettesse. Ezen felül cél az evezés népszerűsítése mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek körében, hiszen a Budapestet kettészelő Duna mindenki számára elérhetővé teszi, hogy a természet közelségét élvezve, a belváros zajától távol, de mégis Budapest szívében kikapcsolódjon.

A versenyt évről-évre egyre nagyobb figyelem övezi. Tavaly az indulók és a nézők száma már meghaladta az ötszázat, míg idén a házigazda Danubius Nemzeti Hajós Egylet több mint 600 versenyzőt és legalább ugyanennyi nézőt és hozzátartozót vár minden korosztályból. Szolnoktól Keszthelyen át Győrig, illetve hátárainkon átívelve, Olaszországból, Szlovákiából, Angliából, Ausztriából, Horvátországból is érkeznek csapatok a Hajós Alfréd uszoda mögé vasárnap reggel, hogy a 4500 méteren át tartó küzdelemben eldőljön ki viheti haza a Budapest Kupát.

A rendezvényhez kiemelkedő segítséget nyújt a főváros, a II., III. és XIII. kerületi önkormányzat, a Danubius Hotels Group, a Microsec Zrt, a Mart Kft, továbbá az ALAKarte, a Geberit, a Ridehouse és az orrlabda.hu., illetve a Le Meridien Budapest által 2 éve életre hívott, azota egyedülálló 5 csillagos szállodák kezdeményezése, melyhez idén a Kempinski, a Royal Corinthia, a Marriott, a Sofitel és a Danubius is csatlakozott ingyen szálláslehetőséget felajánlva a külföldről érkező csapatoknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés