Az evezős cipők és lábtartók új generációja

2013. március 11. 8:34
Preil Robert
Egyre többféle lábtartó közül választhatunk az evezőshajókba.

Az evezésben szigorú szabályok vonatkoznak a hajók felépítésére, a FISA 60-as számú szabálya – az esélyegyenlőség érdekében - erősen behatárolja a lehetséges technikai újítások körét. A gyártók keze ennek következtében sok dologban meg van kötve, a legjellemzőbb irányvonal a hajók egyénre szabhatóságának növelése különböző új állítási lehetőségek bevezetésével. A legújabb fejlesztések a lábtartót, illetve az evezős cipőket vették célba, amivel az evezés élményét szeretnék a következő szintre vinni. Két cég, az Active Tools és az Ankaa Rowing Shoes olyan cipőket tervezett, melyeknek állítható a mérete, egy csapásra megoldva ezzel azoknak az edzőknek a problémáját, akiknek több csapatuk evez ugyanabban a hajóban.

A NewWave a lábtartót látta el új állítási lehetőségekkel: a lábtartó-konzol talppárna alatti része forgatható, ennek átállításával megváltoztató a lábak által bezárt szög, ami megoldást jelenthet a váltott evezésnél jelentkező eltérő erőhatásokra, valamint a lábak közti érzékelhető hosszkülönbségekre. A másik újításuk meglepően egyszerű, mégis nagyszerű: a cipők közti lyukak segítségével állítható a lábtartómagasság. Mivel az egyéni alkatból fakadó eltéréseknek megfelelően beállítható, ez az új lábtartó rendszer megoldást jelenthet az evezősöket gyakran érintő hát és térdproblémákra.

A Shimano a kerékpározásból ismert SPD cipőit konvertálta át evezős hajóba szerelhetővé. Azon kívül, hogy praktikus a gyártó szerint a keményebb sarok és a föntebb, a talppárna magasságában lévő fordulópont közvetlenebb erőátvitelt tesz lehetővé, ezáltal nő az áthúzás hatékonysága. A Bat Rowing megváltoztatta a lábtartó konzol alakját: a cipő alatti homorú „alátét” ívelt formájának köszönhetően az előrekocsizásnál hamarabb támaszkodhatunk a lábujjainkra, áthúzásnál pedig a sarkunkra. A londoni olimpián 4 aranyérmes, és 3 ezüstérmes egység is alkalmazta ezt az újítást, ami bizonyítja az elképzelés életképességét.

Ezek a fejlesztések az evezés élményét hivatottak javítani, ez a törekvés egyidős a sportággal. Ezt bizonyítja ez az oldal is. http://www.rowinghistory.net/patents.htm A régi idők feltalálóinak evezős szabadalmai közt sok úttörő, forradalmi újítást, és ugyanennyi vakvágánynak bizonyult találmányt lelhetünk fel. Hogy a mai fejlesztések közül mi bizonyul tartósnak, és mi merül a feledés homályába idővel ugyanúgy kiderül majd.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában