Drysdale továbbra is Tonks irányítása alatt készül

2013. február 18. 16:06

Orbán Gergely
Dick Tonks az Új-Zéland vezetőedzője a női válogatott mellett is felügyeli Drysdale felkészülését. Kiosztották a Halber díjakat - Új-zéland-i evezős hírek

Richard Tonks vitathatatlanul a világ egyik legkiválóbb evezős edzője ezt bizonyítja Thomas Keller érme, mellyel a FISA év edzője címet kapta, illetve négy Halberg díja (Új-Zéland kiemelkedő sportolóinak díja) legjobb edző kategóriában. Tonks evezős karrierjének csúcsa az 1972-es müncheni olimpián elért ezüst érem kormányos nélküli négyesben. Versenyzői pályafutása befejeztével edzőként folytatta és olyan legendás versenyzőket készített fel, mint  Philippa Baker, Brenda Lawson, Rob Waddell és Caroline és Georgina Evers-Swindell. 1996 óta minden olimpiára készített fel csapatot és a 2012-es london-i olimpián vezetőedzőként állt a versenyzők mögött.

Tonks 2013. februárjától kezdve a teljes csapat helyett, a női válogatott felkészülését fogja vezetni. Ugyanakkor, annak ellenére, hogy a nők felkészítéséért lesz felelős továbbra is foglalkozni fog Mahe Drysdale-lel, aki az ő irányításával lett idén nyáron Eton-ban olimpiai bajnok.

„Körülbelül egy hónapja nem beszéltem Dick-kel, de amikor az döntést meghozták az elképzelés az volt, hogy dominánsan nők felkészítője lesz, de továbbra is foglalkozni fog velem.” Mondta Drysdale, aki hosszabb kihagyás után az év későbbi szakaszában fog visszatérni az egyéni versenyekhez, hogy a Dél-Koreában rendezendő világbajnokságon rajthoz álljon.

Tonks Calvin Ferguson-nal cserél szerepet, aki a női programért volt felelős és Londonban egy aranyat és egy bronzot nyertek csapatai. Londonban összesen 11 csapat állt rajthoz Új-Zéland színeiben, közülük 5 csapat nyert érmet, három aranyat és kettő bronzot. A 11 csapatból 4-t közvetlenül Tonks készített fel. Simon Peterson az új-zélandi evezős szövetség ügyvezetője szerint szükséges volt egy ilyen típusú váltás, hogy sikeresen szárnyalják túl a 2016-os riói olimpián a Londonban elért eredményeket.

Tonks legutóbbi év edzője díját éppen az elmúlt hétvégén kapta meg. A díjat az 1972-ben olimpiát nyert nyolcas tagjai adták át. Mivel a díjazott nem tudott részt venni az átadáson versenyzője Mahe Drysdale evette át a díjat. Az év csapata Hamish Bond és Eric Murray a férfi kettesek olimpiai bajnoka lett, Drysdale kapta az év sportolója díjat. Drysdale már negyedik alkalommal nyerte meg a díjat, és többek között az evezős válogatott többi tagjának köszönte meg, mivel minden nap együtt versenyeznek a felkészülés alatt. A közönség szavazást az év sportpillanatáról Joseph Sullivan és Nathan Cohen alkotta dubló nyerte, akik hihetetlen finissel győztek Londonban. Az este legfőbb díját a „Supreme Award-ot” ugyancsak a Murry-Bond páros kapta.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában