Téli evezés – Öltözzünk melegen és irány a víz

2013. február 15. 14:58
Preil Robert
Ugyan egyre közeleg a tavasz nem árt óvatosan elkezdeni az evezést, mert a hideg időjárás még mindig itt van

„Rossz idő nem létezik, csak nem megfelelő öltözék”- Rannulph Fiennes már csak tudja, elvégre járt már az Északi és a Déli sarkon is. A hideg idő dilemma elé állítja az evezősöket.

Minden evezős tisztában van vele, hogy a téli evezés hosszú zimankóban leevezett kilométereket jelent. A vízfelületek jelentős része be is fagyhat, de azoknak a „szerencséseknek” akiket ez nem akadályoz, még mindig szembe kell nézniük a hideggel. Ha télen – vagy bármikor hidegebb időben – evezésre adnánk a fejünket, a legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk az a testünk melegen tartása.

Gyakori hiba, hogy sokan nem kellően bemelegedett izmokkal vágnak neki az edzésnek. A bemelegítést kezdjük lassabban és végezzük a megszokottnál hosszabb ideig, ezt követően mihamarabb szálljunk vízre, hogy ne hűljünk ki. Ennek érdekében érdemes a hajót, lapátokat előre kikészíteni. Mivel bemelegítés közben megizzadunk, öltözzünk át száraz ruhába. A legénységet inkább egyszerre eveztessük, vagy rövidebb váltásokkal, a lényeg, hogy mindenki mozgásban maradjon. Fontos, hogy előre tervezzünk, és ne kelljen senkire várni, ez főleg akkor okozhat problémát, ha több egység van vízen.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy hidegben nagyobb a szervezet energiaigénye, ezért az edzés előtti táplálkozásra külön oda kell figyelni.

Talán mindközül a legfontosabb a megfelelő öltözék összeállítása. A különböző lycra szálas ruhák nem akadályozzák a mozgást és melegen tartanak. Keressük a bolyhos polár nadrágokat. Ha nagyon hideg van, vegyünk föl dupla réteget mind alsó, mind felsőrészből. A zoknik jelentősége fölött sokan átsiklanak, pedig ha a lábunk fázik az általános hőérzetünk is sokkal rosszabb. Ezekből is érdemes kettőt fölvenni, a legjobb, ha gyapjúból van, de vannak speciális vízálló zoknik is. A sapka szintén kötelező, a gyapjúsapka jó, de van, aki esküszik a fejpánt-baseball sapka kombinációra. A legtöbb gondot a kezek melegen tartása okozza, ugyanis sok evezős nem szereti a kesztyűt, mert „nem érzik” a lapátot. Erre jelenthet megoldást kézmelegítő (angolszász nyelvterületen „pogies”; kifejezetten evezős tartozék) használata. Itthon kiváló téli kiegészítőket az orrlabda.hu Godfrey kollekciójában találhatunk. Ezenkívül érdemes beszerezni egy termoszt, hogy ha nem is meleg, de legalább ne jéghideg folyadékot igyunk, mert az nem kifejezetten segít a test melegen tartásában.

Ha tényleg farkasordító hideg van, jó alternatívái lehetnek az ergózásnak a különböző kiegészítő sportágak, amik megtörik a monotóniát és mind pszichés, mind fizikai felüdülést nyújtanak.

 Ha mégis a vízreszállás mellett döntünk, azt azért mindig szem előtt kell tartani, hogy a téli evezés plusz kockázatokat rejt magában. Biztonsági szempontból mindenképp preferáljuk a nagyobb egységeket: az ördög nem alszik. Ezenkívül érdemes megfontolni, hogy a vízi edzés nyújtotta edzőhatás valóban megéri-e a kockázatot, a fagyoskodásról nem is beszélve. Viszont mindenképp az evezés mellett szól, hogy szinten tartja a technikát, ráadásul az evezősök jelentős része jobban szeret evezni, mint ergózni. Ehhez hozzájön még az is, hogy a téli evezés hangulata egyedi, mással össze nem hasonlítható élmény, különösen, ha hóval borított a táj. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés