Miért fontos kezelni a vízhólyagokat?

2013. február 8. 11:20
A vízhólyagok kezelése rendkívűl fontos, hogy elkerüljük az versenyidény fertőzések miatti megszakításait

 

Az év e szakaszában nehéz a hideg éghajlatú országok evezőseinek megállni, hogy vízre szálljanak. A téli alapozás derekán, enyhe időben kénytelenek szembesülni azzal, hogy a kezük a hosszú szünet után sokkal sérülékenyebb a lapát kezelésétől, mert a bőrkeményedéseik felpuhulnak, helyettük a vízi edzések újbóli megkezdése után vízhólyagok alakulnak ki. Azon kívül, hogy zavarók, sajnos előfordulhat, hogy a nem megfelelően kezelt vízhólyagok elfertőződnek.

Kontaktsportot űzők körében gyakori, de evezősök körében is előfordul a Staphylococcus nemzetségbe tartozó MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) baktériumok által okozott fertőzés, amely a gyakran felírt béta laktám antibiotikumokkal (pl. penicillin) szemben ellenálló. Terjedhet emberről emberre, és fertőzött egyén által használt tárgyakról is. Ezért nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása, és a sporteszközök, - mint az ergók és a lapátok – rendszeres fertőtlenítése.

Az iowai Drake Universíty evezőse Kristina Vann is megfertőződött néhány évvel ezelőtt. „Az egyik vízhólyagom kiszakadt, és azt hiszem a folyó víz került bele” - mondta Vann. „Valószínűleg nem tisztítottam ki eléggé, és elfertőződött. Miután belázasodtam és úgy éreztem influenzám van, bementem az ügyeletre, ahol azt mondták MRSA-m van.

Több ilyen esetről is beszámoltak az elit evezéssel foglalkozó híradások az elmúlt években, de a legszörnyűbb hír a témában Andy Holmes halála, aki 2010-ben kapott Leptospirosis-t vagy közismert nevén Weil betegséget, melynek korokozója  nagy valószínűséggel evezés közben, egy apró sérülésen keresztül jutott a szervezetébe. A betegséget kisemlősök (pl.: patkány) terjesztik leginkább és vizeletükkel kerül az élővizekbe, talajvízbe. Ez kirívó és nem általánosítható eset, ahol a vízfelületnek van természetes mozgása, áramlata szinte esélytelen hasonló fertőzés. Holmes 1984-ben és 1988-ban nyert olimpiai aranyérmet Steve Redgrave oldalán Angliának kormányos négyesben és kormányos nélküli kettesben, valamint bronzérmet 1988-ben kormányos kettesben.

Azoknak az evezősöknek, akik biztosra szeretnének menni, hogy elkerüljék a fertőzéseket 
érdemes megfogadniuk Wade Soenksen a Washingtoni Egyetem helyettes sportedzőjének tanácsait.


Soenksen azt javasolja, ha a vízhólyag folyadékkal telített és zavarja a sportolót, steril kesztyűben tisztítsuk meg a hólyag környékét, fertőtlenítsük, majd egy megtisztított szikével ejtsünk rajta körülbelül 1 cm-es bemetszést. Ha a kiömlő folyadék nem tiszta és fertőzöttnek tűnik, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha a vízhólyag magától felszakadt, edzések között kezeljük cink-oxiddal (pl. a Neogranormon kenőcsben is található). Ha a terület nagyon fájdalmas és talán fertőzött, használjunk antibiotikummal átitatott ragtapaszt. Ha a hólyag környéke vörös, fájdalmas, vagy gyanús folyadék szivárog belőle, esetleg gennyedzik megint csak irány az orvos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában