A Gountoulas ikrek befejezik az állami támogatás hiányában

2013. február 2. 18:29
Sok élsportoló nem engedheti meg magának, hogy folytassa a versenyzést állami finanszírozás nélkül. A hiány elérte a Gountoulas ikreket is.

Sok élsportoló nem engedheti meg magának Görögországban, hogy folytassa a versenyzést az állami finanszírozás csökkenése miatt, mondja Nikos Gountoulas világbajnoki ezüstérmes evezős.

Nikos  és ikertestvére Apostolos, négyszer Európa bajnokok és a tavalyi londoni olimpia kilencedik helyezettjei a kormányos nélküli kettesben, úgy döntöttek, hogy többé nem versenyeznek a válság sújtotta Görögország finanszírozási problémái miatt. .

"Ami az elég az elég.” fogalmaztak a Reutersnek. "Ez egy nagyon nehéz döntés mindkettőnk számára, nem vettük félvállról, szeretjük ezt a sportot, már 13 éve non-stop versenyzünk.

"Elértük azt a pontot ahonnan egyszerűen nem lehet folytatni anélkül, hogy pénzügyi támogatást kapnánk (az államtól). Ez nem tiltakozás illetve, probléma kreálás a szövetségnek, ez egyszerűen egy üzenetet, hogy az élsportolók egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a versenyzést a jelenlegi körülmények között. "

A 27 éves ikrek a görög kormány azon döntése miatt kerültek jelenlegi szituációba, hogy drasztikus csökkentik a sport finanszírozást megszorító intézkedésekkel együtt, ami az ország olimpiai sportszövetségeinek több, mint  a felét érinti.

Görögország világbajnok vízilabda-válogatottja már hosszabb ideje nem kap pénzt a játékosok legtöbbje munkanélküli és saját maguknak kell fedezniük az edzési költségeiket.

A görög úszók tavaly először nem vettek részt rövid pályás világbajnokságon. Az athéni Zappeion uszodát, mely az a görög úszó sport központja a télre bezárták mert nem volt pénz a fűtőolajra.

Az evezős szövetség a többi szövetséggel együtt jelenleg várják a 2013-as államilag jóváhagyott költségvetésüket. "Minden szövetség várja visszaigazolást, hogy mit hoz számukra a költségvetés 2013-ra, beleértve minket is." Mondta evezős szövetség  elnöke Giannis Karras a Reutersnek.

"2012-ben 20 százalékkal csökkent a szövetség költségvetése, de a jelek arra mutatnak, hogy 2013-ban a csökkentés 60 százalék lesz a bázishoz képest. Tudjuk, hogy a sport miniszter erőfeszítéseket tesz a helyzet megoldására, és reméljük, hogy egy kompromisszum érhető el, de a probléma az, hogy nincs meg a végleges határidő a véglegesítésre."

Ami  nehézzé teszi a Gountoulas ikrek döntését a szövetség számára, hogy éppen akkor történik, amikor az evezés népszerűsége egyre nő Görögországban.

Tavaly 514 új versenyző regisztráció történt a 31 evezős klubban, mint köszönhető az ikrek  nemzetközi sikerének és női könnyűsúlyú kétpárevezősben induló Alexandra Tsiavounak és Christina Giagizidounak, akik  olimpiai bronz érmet nyertek Londonban.

"Ez nagyon rossz hír a válogatott számára, de megértem a fiúkat és azok okaikat. Nem tudom kritizálni őket," "Nem tudják a  megélhetési k és edzési  költségeiket fedezni , az állami támogatás hiányában a szponzori támogatás pedig minimális,  ezért nem lep meg döntésük, ha őszinte vagyok. Az állam finanszírozást és a munkát adott korábban a sportolóknak, de most nem kapnak semmit, és a potenciális állami helyeket befagyasztják.” - mondta Karras.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés