A sportot is elérték a görögországi megszorítások

2012. december 9. 9:48

Orbán Gergely
WorldRowing
A görög parlament csökkenti a nemzeti sport programok támogatását 80 százalékkal. Az evezést érintő csökkentés 2011-ben 20 százalék volt, és ugyanekkora csökkenésre számítanak a jövőben

A görög parlament döntése szerint a nemzeti sport programok és sportolók támogatását 80 százalékkal csökkentik. A görög evezést érintő költség csökkentés 2011-ben 20 százalék volt, és legalább ugyanekkora jövőbeli csökkenésre számítanak a sportág vezetői. Az evezés a görög sporton belül egy dinamikusan fejlődő sportág az elmúlt években, így a további fejlődést nagyban befolyásolja a költségcsökkentés – nyilatkozta Giannis Karras a Görög Evezős Szövetség elnöke a World Rowing magazinnak.

Bizonyos sportágak esetén a vágás elérte a 60  százalékot is, de az evezés mivel nemzetközileg egyre sikeresebbnek mondható, jobb helyzetben van. Ez köszönhető annak is, hogy a görögök kettő érmet nyertek a londoni olimpiai játékokon, egyet evezésben - Alexandra Tsiavou és Christina Giazitzidou a női könnyűsúlyú kétpár evezősben szereztek bronzérmet.

A helyzet a fellendülés ellenére nehéz. A görög evezős klubok 2008-ig állami támogatásban részesültek, ami a sportolók támogatására és felszerelésre fordíthattak. Mára azonban mindenkinek ki kell fizetnie részvételének díját a sportban, hogy a klubok üzemelhessenek. A top sportolók motiválását ezért több fronton is segíteni próbálják, például azzal, hogy segítik őket az egyetemekre való bekerülésben, sporteredményeik alapján extra felvételi pontokat kapnak. Korábbi évekkel ellentétben ma már a sportösztöndíjak nem járnak a versenyzőknek függetlenül teljesítményüktől, bizonyos esetekben a korábbi ösztöndíjak sem lettek kifizetve.

A helyzetből egyetlen kiutat látnak a görög evezősök: még jobb eredményekkel a néhány megmaradt kiemelt sportág közé kell kerülniük, hogy fenntarthassák az elit szintű verseny programjukat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés