Milliárdos üzletember: Nem kell szeretni Magyar Pétert, de támogatni kell

2024. május 07. 22:37

Bojár Gábor szerint Magyar Péter most hitelesebben próbálja bizonyítani, hogy ő nem mini-Feri, mint korábban Márki-Zay Péter.

2024. május 07. 22:37
null

Nyitókép: Attila Kisbenedek / AFP

Bojár Gábor vállalkozó a hvg-nek  írt publicisztikájában fejtegette a Magyar Péter-jelenséget, hiszen – mint fogalmaz – egyre többen kérdezgetik tőle, mennyire szimpatikus neki, amiket mond, és hogy támogatja-e.

Az én világom nem az ő világa, ezért természetesen sok mindenben nem szimpatikus. De támogatom. 

Mert aki Orbán ellen hatékonyabbnak bizonyul, mint az elmúlt 14 évben bárki, azt teljes szívvel támogatom” 

szögezi le ennek kapcsán az üzletember, aki mindennek ellenére megérti barátai egy részének aggályait Magyar Péter előélete, hitelessége, stílusa és egyes esetekben konkrét megszólalásai, véleménye, alapállása kapcsán. „Majdnem mindegyik ilyen aggályt osztom én is” – írja.

Bojár úgy véli: a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Orbán Viktort csak a fideszes peremszavazók egy részének meggyőzésével lehet legyőzni. 

A baloldaliak és mi, liberálisok ehhez ma egyszerűen kevesen vagyunk” 

– húzza alá. Szerinte az apátián kívül nincs más választás, mint bízni a fideszes peremszavazók meggyőzhetőségében.

Mint fogalmaz: „Magyar Pétert nem kell szeretni, sőt, bízni sem benne. Sem jellemében, sem otthonról hozott értékrendjében, de még tehetségében sem kell bízni. Bár valamit csak tud, ha 14 év óta egyedül ő tudott ennyi embert megmozgatni és pár hét alatt felépíteni egy eddig ismeretlen pártot 25%-os támogatottság fölé. Az is lehet, hogy mindez nem az ő érdeme, hanem a pillanatnyi helyzet (kegyelmi ügy, Európa-rekord infláció stb.) hozta a lehetőséget. De ő meg tudta ragadni ezt a pillanatot, a parlamenti ellenzék pártjai pedig nem.”

Új arc kellett

Bojár szerint ez nem biztos azonban, hogy az ellenzék hibája, 

a választók többsége új arcra vágyott, és ezt most éppen Magyar Péter személyében kapták meg.

Hozzáteszi: volt már ilyen, ezt próbálta Márki-Zay Péter is, csak neki nem sikerült, hiszen hiába próbálta magát elhatárolni Gyurcsány Ferenctől, hiába támadta folyamatosan, végül mégiscsak összefogott a DK-val.

Magyar Péter most hitelesebben próbálja bizonyítani, hogy ő nem mini-Feri, és amit ennek jegyében csinál, az nyilván nem tetszik nekünk” – magyarázza Bojár, aki azt viszont semmiképpen nem tudná elfogadni, ha Magyar a szélsőjobbal kokettálna. „De ezt nem látom, még akkor sem, ha először Vass Alberttől (helyesen Wass – a szerk.) idézett egy verset” – szögezi le.

Bojár szerint Magyar Péter ugyan kritizálja a fideszi kleptokráciát, de – mint fogalmaz – ez programnak kevés. 

Nekünk egy olyan Fidesz sem kell, amelyik esetleg nem lop” 

– húzza alá.

Uniós politika

Bojár kifejti: nagyon nem szimpatikus neki az, amit Magyar az Európai Parlamentben képviselni szeretne. „Ő az Orbánéhoz hasonlónak látszó »szuverenista« elveket látszik vallani (...), míg én Magyar Péterrel szemben az egyre mélyebb integráció szükségességében hiszek”.

„Orbán Viktor a nyugati szövetség árulója lett, azzal a Nyugattal fordult szembe, amelyhez ezer éve tartozni szeretnénk, és amelyhez most a sors ritka ajándékaként tartozhatunk” – fejti ki írásában a vállalkozó, majd hozzáteszi: 

Persze lehet, és valószínűleg van is miért kritizálni a brüsszeli bürokráciát, 

Magyar Péter ezt belülről láthatta, de óriási a különbség a kritika és az árulás között.

Fidesz beépített ügynöke

Bojár emlékeztet: néhányan azt feltételezik, hogy Magyar Péter valójában a Fidesz beépített ügynöke, és az ellenzék további megbontása a feladata. 

Ezt az is alátámasztani látszik, hogy eddig túlnyomóan az ellenzéktől vett el szavazókat. 

Szerinte azonban „nehéz nem látni, hogy Magyar Péter fellépése rossz a Fidesznek, fél tőle”

Bojár az ellenzék kapcsán arról ír, hogy az összefogás nem volt működőképes, hiszen a választók nem egy erős szövetséget láttak közös programmal, hanem továbbra is főleg egymással foglalkozó és civakodó ellenzéki pártokat.

Magyar Péter ehelyett a Fidesz legyőzésének egyetlen lehetőségét abban látja, ha születik egy, az egész ellenzéket vezető domináns ellenzéki párt. Ez a célja, és ehhez egyelőre főleg az ellenzéktől csábít el támogatókat. De mielőtt ezért elítélnénk, vegyük észre, hogy

Gyurcsány Ferencnek is ez volt a célja, ő is így látta legyőzhetőnek a Fideszt”

– fogalmaz az üzletember, majd így zárja sorait: „Lehet, hogy tévedek, de van jobb választásunk, mint bízni, nem Magyarban, hanem a sikerében? Nem kell szeretni Magyar Pétert, és ne azt várjuk tőle, hogy nekünk jobban tetsszen. Hanem összeszorított foggal támogatni kell és reménykedni.”

*

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­a­­­z­­i n­i­m­­­f­­o­­m­­á­­n­­i­á­­­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
akiaki
2024. május 13. 09:46
a bojár, ne kezd már megint, mindig lukra futottál, mert komcsi és zsidó vagy!
Sulammit
2024. május 08. 22:36
Támogatni? Miért, különben eldől? Akkor karózzuk meg.
kissb56
2024. május 08. 20:23
Ez a birka bojár mennyi pénzt égetett már el a moslékra? Nem keveset, most éppen pszicho-petire égeti. Hajrá! 🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!