Novák Katalin: Magyarország rácáfol a kritikus hangokra

2024. január 11. 08:57

„Nem vagyunk gyarmattartók és nem is viselkedünk úgy. Mi a kölcsönös tiszteletben hiszünk”– húzta alá a köztársasági elnök.

2024. január 11. 08:57
NOV¡K Katalin

A szerző Scheffer Joakim, a Hungarian Conservative újságírója

A magyar megközelítés a nyugati értékek és a keleti tisztelet ötvözésén alapul – fogalmazott Novák Katalin. A köztársasági elnök szerdán a Szépművészeti Múzeumban fogadta a Magyarországra akkreditált nagyköveteket, ahol köszöntőbeszédében többek közt kitért a világunkat érintő globális kihívásokra, Európa jövőjére, valamint Magyarország a nemzetközi rendben betöltött szerepére.

„Európa egyre kevésbé globális tényező” 

– húzta alá Novák Katalin a Magyarországra akkreditált nagykövetek fogadásán elmondott beszédében szerdán a Szépművészeti Múzeumban.

Hozzátette, a kérdés már csak az, hogy az európai hanyatlás tendenciáját megtudjuk-e fordítani vagy sem. 

A köztársasági elnök kiemelte, idén lehetőségünk adódik újragondolni Európa pozícióját, megfordítani az európai politika irányát, hiszen júniusban európai parlamenti választásokra kerül sor. Novák Katalin szerint ennek kapcsán két fontos tényezőt kell kiemelni: az első az európai unió sokszínűsége, melyet meg kell őriznünk. Másrészt fontos a konszenzus szerepe az európai döntéshozatalban, melyet nem szabad megváltoztatni.

A köztársasági elnök kiemelte, az európai parlamenti választásokat követően rögtön Magyarország veszi át az unió soros elnökségi pozícióját. „Sokan úgy gondolják, hogy Magyarország nem nőtt fel ehhez a feladathoz” – mutatott rá Novák Katalin. Ezekre a hangokra rácáfolva – folytatta – hazánk 2011 után újra bebizonyítja, hogy jó elnöke lesz az Európai Uniónak. A köztársasági elnök a magyar elnökség prioritásaiként a demográfiai kérdéseket és az unió bővítésének előmozdítását nevezte meg.

A stabil és erős politikai vezetés nem hátrány

Az államfő szerint jelenleg számtalan kihívás áll a világ országai előtt. Többek közt az ukrajnai háború és az Izrael és a Hamász közötti konfliktus, az illegális migráció, a dezinformáció, a mesterséges intelligencia alkalmazásának nehézségei és veszélyei, a természeti katasztrófák, a nem-kormányzati szervek rejtett politikai ambíció, a techóriások befolyásának folyamatos növekedése, a demográfiai válság, valamint a klímaváltozás teszik próbára világunkat.

Novák Katalin kiemelte, hogy a konfliktusok esetében mindig fontos a katonai realitások figyelembe vételével vizsgálni a folyamatokat és a béke fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, 

sajnálatos módon sok esetben bizonyos nemzetközi szereplők éppen ennek ellenében lépnek fel, tovább szítva a feszültségeket. 

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a válságok sújtotta időszakban a stabil és erős politikai vezetés nem hátrány, hanem előny. „Ne a félelem, hanem a sikeres együttműködések évtizede legyen a mostani” – fogalmazott.

Magyarország a nyugati szövetség elkötelezett tagja

Az államfő beszédében kitért arra is, hogy miért vonzó Magyarország más államok, külföldi befektetők számára, kiemelve, hogy idén rekordot döntött a hazánkba érkező beruházások mértéke, melyek közel húszezer új munkahelyet teremtettek. 

„Nem vagyunk gyarmattartók és nem is viselkedünk úgy. Mi a kölcsönös tiszteletben hiszünk” 

– húzta alá Novák Katalin. Hozzátette, Magyarország a nyugati szövetség elkötelezett tagja, ugyanakkor a világ más régióival is igyekszik pragmatikus kapcsolatokat és együttműködést ápolni. Mint mondta, a magyar megközelítés a nyugati értékek és a keleti tisztelet ötvözésén alapul.

A fejlett országokat sújtó demográfiai válság kapcsán a köztársasági elnök rámutatott, hogy a G20-országok esetében az 1990-es adatokhoz képest 34 százalékkal visszaesett a termékenységi ráta. „Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen feladjuk a jövőnket” – mutatott rá Novák Katalin. Az államfő szerint a romló tendencia megfordításának érdekében újra értékként kell tekintenünk a családokra és a gyermekvállalásra, támogatni kell a fiatalok gyermekvállalását.

A rendezvényen Novák Katalin mellett beszédet mondott Michael Wallace Banach. A Szentszék magyarországi apostoli nunciusa a köztársasági elnökhöz hasonlóan elmondta, a tavalyi esztendő rengeteg kihívás elé állította a világot. Kiemelte, a modern háború már nem csak a harctéren zajlik és nem csak a katonákat érinti, gazdasági és politikai következményeit az egész világ érzi, a konfliktus okozta szenvedés pedig a civileket, gyermekeket, időseket érinti leginkább. Az apostoli nuncius Ferenc pápa tavalyi magyarországi látogatásakor elmondott szavait idézte beszédében. „A béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából, amely képes mindenki érdekeit szem előtt tartani, odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre.”

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 11. 11:25 Szerkesztve
Orbán Viktor olyan mentőőv az ÚÚÚniónak, mint a Kárpátia hajó volt a Titanicnak... de ez a szerencsétlen gittegylet csak megy ezerrel a jéghegye felé!
konfucius
2024. január 11. 09:46
Az elnök asszony folyamatosan negligálja a magyarok ellen folyó népirtást Ukrajnában. Értem én, hogy kényes a téma, főleg úgy, hogy előtte többször nyilvánosan leszopta Zelenszkijt, ráadásul azt hitte, hogy ebben támogatjuk őt. Nagyobbat nem is tévedhetne. Mérhetetlenül nagy hiba volt Ukrajna területi integritásán siránkoznia, miközben Ukrajna szabályosan irtja a magyarokat és a magyar kultúrát a mitőlünk elzabrált földünkön. Elnök asszony figyelmébe ajánlom az ENSZ Alapokmánya 1. cikkének második bekezdésében rögzített népek egyenlőségének és önrendelkezésének elvét, valamint azt, hogy a területi integritás védelmének elve kizárólag azokra az államokra vonatkozik, „amelyek tevékenységükben betartják a népek egyenlőségének és önrendelkezésének elvét, az adott területen élő összes népet képviselő kormánnyal bírnak”. (Idézet Az ENSZ alapokmányából) Ezek alapján elnök asszony súlyos jogi tévedés alapján fogalmaz meg véleményt, amivel felelős állampolgár nem ért egyet. HAGYJA ABBA!
nemecsekerno_007
2024. január 11. 09:41
,,Nem vagyunk gyarmattartók és nem is viselkedünk úgy,, Kristálytiszta és egyértelmű. Afrikában is így segítünk.
counter-revolution
2024. január 11. 09:00
Erre nem tért ki: „Kárpátalján kulturális fajirtás folyik” - Pákh Imre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!