Németh Lajos elmondta: ezért tűnik el lassan a négy évszak

2024. január 20. 11:50

Mutatjuk, mire kell készülnünk a meteorológus szerint.

2024. január 20. 11:50
null

Rendkívül változékony időjárással kezdődött a 2024-es év és ez a folytatásban is így marad. A rekordmeleg után jöttek a fagyok, de a hó továbbra is ritka vendég lesz hazánkban.

„Egy hétnél távolabbi prognózisokban nem hiszek, de egyelőre úgy tűnik, hogy a légkör változékonysága megmarad, tartós hidegre, az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időre nem kell számítani a további hónapokban” – jegyezte meg az Index kérdésére Németh Lajos meteorológus, aki részletesen elemezte korunk időjárását.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az elmúlt néhány évtizedben a légkörünkben is felgyorsultak az események, ez nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy a világ óceánjai az elmúlt évtizedekben az átlagnál magasabb hőmérséklettel bírnak, nagyobb energiát pumpálnak a légkörbe ennek hatására, ami kedvezőbb meteorológiai feltételeket teremt annak, hogy úgynevezett viharciklonok alakuljanak ki. Emiatt hosszan tartó frontmentes időjárás nem tud kialakulni, nemcsak Európában, szerte a világon.

Mi, meteorológusok is csak kapkodjuk a fejünket, hogy mekkora változékonyság alakult ki, mekkora mozgás van a légkörben”

– magyarázta Németh Lajos.

A meteorológus előrevetítette, lassan eltűnik a négy évszak, nincs már éles határvonal az enyhe tél vagy a hűvösebb tavasz között. Az eddigi tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy az évszázad végére olyan a mediterrán térségre jellemző időjárási viszonyok alakulnak ki Közép-Európában.

„Ha tartós havat akarunk látni, akkor az 1500 méter feletti hegységek, vagy Észak-Európa felé kell vennünk az irányt”– hangsúlyozta Németh Lajos.

Fotó: MTI/Katona Tibor

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. január 20. 23:12
"Egy hétnél távolabbi prognózisokban nem hiszek..." hazudja a meteorológus, de a felmelegedès, no az tuti. Rohadjatok meg időjósok!
zolka50-52
2024. január 20. 17:24
Marhaság.
Ugandai Bubu
2024. január 20. 17:04
Szokatlanul enyhe időre nem, nem lesz 16 fok januárban, mint a múltkor, de azért több fokkal melegebb lesz az előrejelzések szerint... Tessenek utánanézni.
I feel the earth move under my feet
2024. január 20. 15:01
A buzilobbi keze messzire ér..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!