Még évekbe telhet a Kúria visszaköltözése a Kossuth térre

2023. február 05. 15:00

A kiviteli tervek már készen vannak és a bontási munkák is megkezdődtek, de messze még a folyamat vége.

2023. február 05. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Elkészültek a Kúria Kossuth téri épületének a kiviteli tervei és a tendertervek – közölte a Mandiner megkeresésére a Kúria, amelyet a bíróság tervezett költözéséről kérdeztünk. Hozzátették: a kivitelezési munkák előkészítéseként megkezdődtek a tartószerkezeteket nem érintő bontási munkák és az épület műtárgyait is védelembe helyezték.

Lezárult a kivitelező kiválasztására irányuló tendereztetés folyamata is, a beruházás megindítására irányuló kormánydöntés előkészítése folyamatban van.

Mindezzel együtt

a Kúria közlése szerint az épület rekonstrukciója várhatóan három évet fog igénybe venni.

Azt is megtudtuk, hogy a Kossuth téri épületben előreláthatóan a Kúria ítélkezési tevékenységéhez kötődő szervezeti egységek kapnak majd helyet, az egyes igazgatási szervezeti egységek elhelyezése azonban még kérdéses.

Nem kímélte a kommunizmus

A kormány még 2012-ben döntött úgy, hogy a legfőbb bírói fórum visszaköltözhet eredeti székhelyére, a Kossuth téren lévő, 1893-1896 között Hauszmann Alajos tervei alapján épült Igazságügyi Palotába.

A rekonstrukció Steindl Imre Program keretében zajlik. A projekt tájékoztatója szerint a felújítássall és költözéssel „helyreáll az eredeti térszervező koncepció, és a Kossuth Lajos téren álló három középület képében ismét megjelenik mindhárom hatalmi ág: a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás. A felújítást követően a XXI. századi igényeknek is megfelelő bírósági épületet az Agrárminisztérium épülete alatt megvalósuló mélygarázs fogja kiszolgálni."

A Legfelsőbb Bíróságnak átkeresztelt Kúriát a II. világháború után költöztették át először az I. kerületi Fő utcába, majd az V. kerületi a Markó utcába. A Kossuth téri épületbe 1951-ben a Munkásmozgalmi Intézet költözött. Az új „lakók” azonban

még véletlenül sem vigyáztak a palota értékeire, sőt mindentől megszabadultak, amitől lehetett.

Stróbl Alajos Justitia szobrát és az alkotás mellékalakjait eltávolították az aulából, a berendezés egy részét megsemmisítették, és arra is volt gondjuk, hogy  a főhomlokzaton található feliratot (Ivstitia Regnorvm Fvndamentvm – Az igazság a birodalmak alapja) is leverjék.

Hosszú jogi vita a PTI-vel

Az épület egy részét 1957 a Magyar Nemzeti Galéria vette birtokába, míg az Alkotmány utcai szárnyba a Párttörténeti Intézet költözött. 1973-ban aztán a Néprajzi Múzeum került a palotába, amely egészen 2018-ig működött az épületben. 

Az elmúlt tíz évben több dátum is szóba került, tíz éve még 2018-as dátummal számoltak, ám ezt nem sikerült tartani. 

A folyamatot hátráltatta a Politikatörténeti Intézettel (PTI) szembeni jogi hercehurca, amelynek a végén az egyebek mellett az 1945 előtti munkásmozgalom, majd a kommunista állampárt és szakszervezeti mozgalom iratait, dokumentumait őrző PTI-t csak 2021 februárjában sikerült kiköltöztetni az épületből.

 

Nyitókép: az egykori Igazságügyi Palota épülete a Kossuth téren (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szles
2023. február 06. 13:14
Kb annyi idő, mint egy átlagos per hossza
dr. Máté András
2023. február 06. 05:50
Tökéletes, ez a három év eltelik... Üdv.: dr. Máté András irodavezető 8251 Zánka, Fő utca 34/B. Tel. +3687571096,+36702210304 Jó Gazda Ingatlan www.jogazdaingatlan.hu [email protected]
states
2023. február 05. 16:30
Komcsik nyomán a pusztulás, pusztítás száz éve.
Solnes
2023. február 05. 15:56
Speciel a PTI nem lakta le az épületet. És csak az 1/3 -egyharmadát birtokolta. Hogy a múzemum mit művelt, nem tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!