Gulyás Gergely: Az OBT két tagjának látogatása az amerikai nagykövetnél jól mutatja a függetlenséghez való hozzáállásukat

2022. november 09. 12:46

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint aggasztó, ha egyes bírák azt sem tudják, hogy az igazságszolgáltatási rendszerben ki a kinevezett és ki a választott.

2022. november 09. 12:46
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„Nekünk az az érdekünk, hogy egy jól működő, hatékony igazságszolgáltatásunk legyen” – mondta a szerdai Kormányinfón a Mandiner kérdésére Gulyás Gergely MIniszterelnökséget vezető miniszter, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy a hírek szerint az Európai Bizottság újabb feltételek támaszt, illetve módosításokat javasol a helyreállítási alap folyósításához, jelen esetben az igazságszolgáltatási rendszerben. 

Gulyás megerősítette,

a változtatások fő iránya az Országos Bírói Tanács (OBT) jogosítványainak megerősítése. 

Arra a kérdésünkre hogy ez nem növelheti-e a bírósági szervezeten belüli feszültségeket, kifejtette, a kormánytól teljesen független a bírósági igazgatás és az egymással zajló viták, szembenállások nem politikai alapúak. Ezért az a helyes, ha a kormánynak nincs semmi érdekeltsége nincs ebben azon túl, hogy jól működő, hatékony igazságszolgáltatásunk legyen.

A bírák többségét Gulyás szerint ezek a viták hidegen hagyják. Bár az talán nem, hogy

az OBT néhány tagja olyan határokig is elment, amire korábban nem került sor, s amit kizárólag személyes érdekből tettek.

A polgári kormány részéről soha nem volt olyan törekvés, hogy bírósági ítéleteket befolyásoljon, a bírák függetlenek és az ehhez szükséges alkotmányos garanciák biztosítottak – húzta alá. Leszögezte, az, hogy az OBT két tagja elmegy az amerikai nagykövet rezidenciájára, jól mutatja a hozzáállásukat a függetlenséghez. 

Ennél szerinte már csak egy aggasztóbb jelenség van, nevezetesen az, hogy az ezt követő nyilatkozatból az derül ki: az OBT érintett tagjai

azt sem tudják, kik a választott és a kik a kinevezett vezetők a magyar igazságszolgáltatás rendszerében.

Pedig a bíróktól elvárható lenne, hogy tudják, az OBH és a Kúria elnökét választják, és nem kinevezik. Ha jogszabályok alapján ítélkező bírók a saját intézményrendszerükre vonatkozó szabályokban alapvető tévedésben vannak, az aggasztó – húzta alá.

Megírtuk: a nagyköveti találkozót ért kritikák nyomán az OBT egyebek mellett azt közölte, hogy súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. „Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az” – írták.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2022. november 09. 14:54
Szájerné, Handó Tünde (FIDESZ) OHB-elnök korábbi találkozója az amerikai nagykövettel jól mutatja Orbánék függetlenséghez való hozzáállását.
Tommaso
2022. november 09. 14:54
Orbán Viktornak, magyar miniszterelnöknek, a találkozója az Amerikai Legfelsőbb Biróság egyik igen befolyásos birájával, jól mutatja Orbánék függetlenséghez való hozzáállását.
Tommaso
2022. november 09. 14:50
Szájerné, Handó Tünde (FIDESZ) OHB vezető korábbi találkozója az amerikai nagykövettel jól mutatja Orbánék függetlenséghez való hozzáállását.
Tommaso
2022. november 09. 14:22
Szájerné, Handó Tünde (FIDESZ) korábbi látogatása az amerikai nagykövetnél jól mutatja Orbánék függetlenséghez való hozzáállását. Halvány reménysugárként értékelem, hogy a rezsimseggnyaló oldalról ezt eddig senki nem tagadta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!