Kúria elnöke az amerikai nagyköveti találkozóról: Nem sikerült betartani a bécsi diplomáciai egyezményt

2022. november 14. 14:05

„Ha valaki kimegy a politikai mezőre, akkor többet nem védi a bírói függetlenség. Tudomásul kell venni” – emelte ki Varga Zs. András.

2022. november 14. 14:05
null

Nemrégiben nyilvánosságra került az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésének november 2-i jegyzőkönyve, amely szerint „komoly vita” volt arról a látogatásról, amelyet az OBT két tagja tett az amerikai nagykövetnél.

Matusik Tamás – az egyik érintett bíró –  felszólalásában kifejtette, hogy „a kritikát ugyan el kell viselni”, de példa nélküliek voltak az ezzel kapcsolatos – mint fogalmazott – sajtótámadások – idézte a Magyar Nemzet.

Mint írták, az ülésen meghívottként részt vett a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is. Bánáti János azt kifogásolta, hogy

a sajtó szerinte szándékosan összemosta a bírói és a közéleti tevékenységet.

Szerinte el kell választani a bírói tevékenységet a közéleti tevékenységtől, és hogy ebben az esetben a két egyébként hivatását tekintve bíró nem bíróként vett részt ezen a találkozón, hanem közéleti szereplőként, az Országos Bírói Tanács tagjaként. 

Varga Zs. András: Ha valaki kimegy a politikai mezőre, akkor többet nem védi a bírói függetlenség

„Ha valaki kimegy a politikai mezőre, akkor többet nem védi a bírói függetlenség. Tudomásul kell venni” – emelte ki a vitában a cikk szerint Varga Zs. András, a Kúria elnöke. Szerinte azzal nem vesszük ennek elejét, hogy azt állítjuk, hogy ez nem politizálás.  

A Kúria elnöke úgy fogalmazott: „Sajnos azt kell mondanom, és a világ minden kincséért sem szeretném Bánáti elnök urat megsérteni, mert Bánáti elnök úr Istennek hála nem állami szereplő, de állami szereplők tekintetében a nagykövet más.”

Varga Zs. András hangsúlyozta: az erről szóló hatályos szabályozás 41. cikknek a (2) bekezdése kellett volna követniük a bíráknak, amely szerint

a fogadó állammal intézendő minden hivatalos ügyet, amellyel a küldő állam a képviseletet megbízta, a fogadó állam külügyminisztériumával, vagy a közös megállapodással kijelölt más minisztériummal vagy annak útján kell intézni. 

A Kúria elnöke szerint ezért nem szabad összekeverni azt a kérdést, hogy hol és milyen jellegű alkalommal veszünk részt külföldi ország nagykövetével vagy diplomáciai testületével való kapcsolatban azért, hogy véletlenül se merüljön fel olyan kérdés, hogy egy állami intézmény az erre kijelölt külügyminiszter tudta nélkül bármilyen egyeztetést folytatott volna. „Ez alól nincs kivétel” – emelte ki Varga Zs. András. 

Hozzátette: „Abban az esetben, ha történetesen hozzám mint a Kúria elnökéhez bejelentkezik nagykövet – a Covid ebből a szempontból korlátozta ezeket, megkímélt jó néhány munkától – minden esetben így járunk el. Minden esetben értesítjük a Külügyminisztériumot. Ha a Külügyminisztérium azt mondaná, hogy Magyarország szempontjából nemkívánatos egy találkozó, akkor udvariasság ide vagy oda, kénytelenek lennénk visszautasítani.  Az én tudomásom szerint ez nem szokott előfordulni. Tehát pillanatnyilag ez a jogszabályok, meg ez a nemzetközi kapcsolatok során kialakult szokás.”

„Abban az esetben, ha ezeket a szabályokat nem sikerült betartani, akkor nem kell meglepődni azon, hogy ezzel kapcsolatban kritika fogalmazódik meg. Ebben az esetben nem egyszerű szabálytalanság, hanem törvénysértés van.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

 

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2022. november 14. 22:44
A kúria elnökének üzenem. 3. Cikk 1. A diplomáciai képviselet feladatköre - egyebek között - a következőkből áll: d) tájékozódik minden megengedett módon a fogadó államban levő viszonyokról és fejleményekről és ezekről jelentést tesz a küldő állam kormányának; https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=96500022.tvr
nakatomi
2022. november 14. 20:21
Ha valakit érdekel a nov. 2.-i OBT ülés jegyzőkönyve, az alábbi linken elolvashatja. Nagyon tanulságos, néha szórakoztató a Kúria elnökének a csörtéje a libsi bírókkal. https://orszagosbiroitanacs.hu/download/az-obt-2022-november-2-i-ulesenek-jegyzokonyve/?wpdmdl=2401&refresh=63727f72d16231668448114
fatman
2022. november 14. 16:19
faszfej présembert haza kéne zavarni a picsába...
optimiska
2022. november 14. 15:59
Bánáti és a bírók egymást taposva nyalják a kövér amcsi segget. Jog és erkölcs ezeknek soha nem számított. Undorító.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!