Amerikai partraszállás Győrben – családanyák talpig mundérban

2015. szeptember 18. 12:54

„Én tudom, mi zajlik itt, most szállnak meg minket!” – fordul elszántan a Győrbe bevonuló amerikai katonák felé egy diákjait féltő tanárnő. Igaza is van, meg nem is: ez egy hadgyakorlat, ugyanis magyar vezetéssel nemzetközi NATO-hadgyakorlat vette kezdetét a minap Győr körül. Az október 21-ig tartó akció a Brave Warrior 2015 nevet kapta. A dunántúli D-day kezdetén az amerikai konvoj magyar katonai együttműködéssel kelt át a Mosoni-Duna győri szakaszán. Helyszíni tudósításunk.

2015. szeptember 18. 12:54
Meszleny Zita

Magyar vezetéssel nemzetközi NATO-hadgyakorlat vette kezdetét a minap Győrben. Az esemény, amely október 21-ig tart, a Brave Warrior 2015 (Bátor Harcos 2015) nevet kapta. A keleti szomszédságban dúl a háború, ezért érthető, hogy a szövetség demonstrálja erejét és együttműködési képességét, így is segítve az európai térségek stabilitását. A gyakorlaton hat ország több mint ezerkétszáz katonája – közöttük több mint félezer amerikai harcos vesz részt.

A dunántúli D-day kezdetén az amerikai konvoj magyar katonai együttműködéssel kelt át a Mosoni-Duna győri szakaszán. A résztvevő katonák először „tüzet nyitottak” az ellenségre, majd motorcsónakos erősítés segítségével biztosították a hatvan méter széles folyó mindkét oldalát.

Ekkor kezdődhetett meg az átkelés, amelyet a levegőből Gripenek támogattak. Miután az elsőként induló kétéltűek partot értek, magyar katonák által felépített pontonhídon haladtak át az amerikai erők, egy századnyi katona és ötven harckocsi. Az egyik Stryker típusú járművön kelt át Colleen Bell amerikai nagykövetasszony is.

A partraszállás után lelkesítő beszédet mondott Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Varga Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Timothy J. Daugherty dandártábornok. „Magyarország és az USA rendkívül fontos és szoros együttműködést folytat. Erős, megbízható és lelkes partnernek bizonyult a magyar fél ebben az együttműködésben” – fogalmazott a nagykövetasszony.

Daugherty dandártábornok maga is részt vett a partraszállásban, így tapasztalatból mondhatta, hogy a közösen végrehajtott gyakorlat demonstrálja a NATO-országok együttműködési képességét. Varga Tamás is ráerősített erre: Magyarország nem csak fizikai értelemben, de képletesen is átlépett egy folyón, hiszen ez az első alkalom, hogy magyar tábornok vezetésével végeznek a nemzetközi erők összevont gyakorlatot. A dicséretből nem maradtak ki a déli határ mentén dolgozó katonák sem: „Köszönet minden magyar honvédnek, akik hosszú idő óta, családjuktól távol, minden erejüket bevetve dolgoznak a déli országrészben.”

A katonák augusztus óta fokozottan készültek a közös dunai átkelésre, amelyet a Brave Warrior 2015 keretében több feladat is követ – tudtuk meg Apáti Péter őrnagytól. A katonák a közös kiképzést követően éleslövészeti, majd számítógépes szimulációs gyakorlatokat is végeznek. Katonáink nem csak az amerikaiaktól, de a többi résztvevő országtól is komoly dicséretet zsebelhettek be. A katonák nem álltak meg a parton, a dunántúli D-day a győri belvárosba való bevonulással folytatódott. A NATO-katonák a főtérig nyomultak, nagy feltűnést keltve a járókelők körében.

Fotók: Meszleny Zita

 

Egy osztályát kísérő tanárnő nem akarta engedni, hogy a gyerekek felszálljanak a tankokra. „Én tudom, mi zajlik itt, most szállnak meg minket!” – fordult elszántan az amerikai katonák felé.

Odaléptem egy sudár hadnagynőhöz. Megtudtam: annak ellenére, hogy sokan nem így képzelik, a katonaság olyan állás, mint bármely másik, reggel felkel az ember, felveszi az egyenruhát, dolgozik, délután leveszi az egyenruhát és hazamegy. Hozzátette: „Úgy gondolom, női szempontból az egyik leginkább családbarát munkahely a honvédség. Maximálisan otthon lehet az anyuka három évig, majd ugyan úgy visszavárják az embert.”

A honvédség külön figyel arra, hogy egyedülálló szülő vagy egy katonapár egyik tagja hosszabb kiküldetés esetén is otthon tudjon lenni a gyerekkel, még olyan válsághelyzetben is, mint ami a déli határnál kialakult. A győri gyakorlaton húsz százalék fölött van a női katonák aránya. A gond az, hogy a váratlan és bizonytalan hosszúságú bevetésekre a családanyákat csak igen korlátozottan lehet küldeni. A küldetés azonban - mint például most a déli határnál – parancstól parancsig tart. De nem azért van ennyi katonanő, mert kevesen választanák a pályát.

A közhiedelemmel ellentétben Magyarországon annak ellenére, hogy nincs sorkatonaság, csak relatív katonahiány van. Sokan vannak a jelentkezők, kevesen az alkalmasok, nem úgy a hölgyeknél, akik között meglepően sokan bizonyulnak alkalmasnak.

A partraszállás sikeres volt, a Kisalföldön maradt a béke. Nyugat-Magyarországon a helyzet változatlan. Innen nézve Hegyeshalom messze van.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. szeptember 19. 08:19
Mikor mennek vissza Németországba?
Ezért regisztráltam
2015. szeptember 19. 07:49
Beaver Warrior
egyetmondok
2015. szeptember 18. 21:41
A magyar állam mától akármit megtehet: a mai nappal megszűnt az állam szuverenitása,a magyar államot felelősség nem terhelheti semmiért sem,különösen,ha a nemzettől idegenekről lenne szó, hiszen a szövetségesünk megszállt minket. Komoly történelmi tapasztalatunk van arról,hogy a szövetségeseink minket általában megszállnak.
korona
2015. szeptember 18. 20:15
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- A NAGY-IZRAEL MEGTEREMTÉSE ÚJABB ÁLLOMÁSÁHOZ ÉRKEZETT Izrael elkezdett terjeszkedni! szeptember 18, 2015 Tudósítások szerint a hét elején izraeli biztonsági erők bevonultak a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetbe, ami a közel-keleti muzulmánok egyik legszentebb helyének számít. Erre 1967 óta nem volt példa, mikor Izrael megszállta Ciszjordániát. Az akció után összecsapások történtek és az izraeli hadsereg emberei brutálisan léptek fel a palesztin őslakosok ellen. A palesztin hírügynökség harminc sebesültről számolt be, közülük ketten kórházba kerültek és két fiatalt letartóztattak. A jeruzsálemi muszlim szent helyek felelőse, Azzan Hatim egyértelmű provokációnak vette a bevonulást. Szerinte Izrael terjeszkedni akar és szélsőséges zsidók megjelenését szeretné lehetővé tenni a muszlim körzetekben. A Hamasz gázai szóvivője nyílt hadüzenetként könyveli el Izrael mostani tevékenységét és felszólítja a világot, hogy lépjenek fel a zsidó terror ellen. A jordániai vezetés is felszólította Izraelt, hogy óvakodjon további provokációktól. Az Egyesült Államok tartózkodik a helyzettől, de tisztában vagyunk vele, hogy Izrael kiszolgálója. A keddi akció után az izraeli miniszterelnök rendkívüli ülést hívott össze a jeruzsálemi helyzetet illetően. Valószínűleg további hódításokat terveltek ki. Korábbi írásunkban jeleztük, hogy a menekült invázió Nagy-Izrael előkészítése. Ebbe beletartozik a közel-kelet kiürítése és Izrael terjeszkedése. A mostani lépésükből nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy elkezdődött Nagy-Izrael megvalósítása. Erre mindenképp oda kell figyelni, mivel a világban most zajló háborús folyamatok, illetve Európa bevándorlókkal való elárasztása mind a zsidó világbirodalom előkészítése, ahol az emberi minőségnek és az emberi értékeknek nincs helye. Kijelenthetjük: Izrael az emberiség ellensége. Varga-Vikernyés Sándor
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!