Emmi: Nem marad támogatás nélkül a Pető Intézet

2013. szeptember 17. 15:52

A tárca államtitkársága állítja: a Pető Intézet eddig is megkapta az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési támogatásait, és azt ezután is le tudja hívni. Emellett méltányossági elvek alapján, külön döntéssel az intézet kiegészítő támogatást is kap.

2013. szeptember 17. 15:52

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkársága közleményében kiemelte: a köznevelési intézménynek minősülő Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének Gyakorló Óvodája, Általános Iskolája, Kollégiuma, Előkészítő Szakiskolája és Egységes Konduktív Módszertani Intézetét a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete tartja fenn. Ez utóbbi felsőoktatási intézmény, amelynek a fenntartója a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési normatíváit az Emberi Erőforrások Minisztériumától rendszeresen megkapta és a támogatást ezután is le tudja hívni. A tárca a kifizetésekről az elszámolások alapján – miként eddig –, a jövőben is gondoskodik - írták.

Jelezték: az elmúlt években a köznevelésért felelős államtitkárság a normatív támogatáson túl (külön döntéssel) kiegészítő támogatást is adott a Pető Intézetnek közoktatási megállapodás révén. A már meghozott döntés alapján ezen kiegészítő támogatásához a Pető Intézet a jövőben is hozzájut – hívták fel a figyelmet.

Kitértek arra is: bár a Pető Intézet évekkel ezelőtt kötött közoktatási megállapodása ez év augusztus 31-én lejárt, döntés született egy új köznevelési szerződés megkötéséről. Az új szerződés előkészítése folyamatban van, amely 2013. szeptember 1-jétől újra garantálja a Pető Intézetnek a kiegészítő állami támogatást is. Egyetlen napra sem marad tehát a Pető Intézet kiegészítő forrás nélkül, s továbbra is megkapja állami támogatását, amelyekből a többi között pedagógusait, köznevelési feladatokat ellátó munkatársait fizetheti – írták. 

A közlemény szerint a Pető Intézet által szolgáltatott létszámadatok szerint az intézet köznevelési feladatokat ellátó egységeiben az óvodai részen 122, az általános iskolai részen 150, a szakszolgálati ellátás keretében pedig 188 gyermeket látnak el, ami összesen 460 fő. A kiegészítő köznevelési szerződés révén 230 ezer forint/fő/év támogatást kap kiegészítésként az intézmény, összességében, tehát több mint 100 millió forintos kiegészítő támogatásához is hozzájut. 

Mindezek felett a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, mint felsőoktatási intézmény, a felsőoktatási államtitkárságtól további 317,615 millióforintos támogatást kap. Elismerve és méltányolva a nem állami intézmény tevékenységének kiemelkedő jelentőségét az Emmi összességében több mint 400 millió forintos támogatással segíti a magánintézményben ellátott köznevelést és felsőoktatást érintő feladatok ellátását. 

A Pető Intézet szeptember 5-ei sajtóközleményében jelezte, hogy anyagi helyzetük 2005-től fordult válságosra. Az akkori fenntartó sodorta intézkedéseivel a szakadék szélére az intézményt, számtalan, a sajtóban is nyilvánosságot kapott, kétségbeesett és meg nem hallgatott kérésük ellenére. Pénzügyi gondjaik megoldásában az Emmi folytatta a már megkezdett egyeztetéseket az intézet vezetőivel – rögzítették.

A közleményben kitértek arra is: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet nyomatékosan visszautasítja, hogy a szervezet a Pető Intézet épületébe költözne. Soha ilyen elképzelés nem merült fel a GYEMSZI elhelyezése kapcsán – írták, hozzátéve: különböző sajtóorgánumok már a GYEMSZI megalakulása óta, időről időre felröppentik a hírkacsát, hogy a szervezet hová költözne, de ezek közül még egy sem bizonyult igaznak. 

Az Emmi szerint méltatlan és egyben rendkívül elszomorító, hogy egyes politikusok a fogyatékkal élő gyermekek helyzetét eltorzító, valótlan kijelentésekkel támadják a kormányt. Az ellenzéki politikusok az ügyben egyértelműen nem segítő szándékkal, hanem a politikai haszonszerzés reményében szólalnak meg – zárul a kommüniké.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vidorka
2013. szeptember 18. 07:10
" menjetek ti a büdös picsába mind! Igen, ti, mindannyian, a magyarázkodó Hoffmann Rózsával és a szavazástól tartózkodó jobbikosokkal együtt. Igen, ti, akik állítólag megvéditek a Pető Intézetet, aztán most mégsem. Ha szerintetek annyi a keresztény konzervatív értékrend, hogy a zsíros nyakú parasztnak odavetitek a 400 milliót, hogy neszebazmeg, jáccoggyál futballcérárosat, - elvégre győzött a focialista forradalom, virágzik a fogadási csalás üzletág, úgyhogy ki ne maradjál - de a súlyosan sérülteket ellátó intézmény anyagi gondjaira magasról tesztek. Végül is vannak fontosabb és nagyobb dolgok, mint a hátrányos helyzetűekkel piszmogás. 9,6 milliárd nyugat-magyarországi stadionra, 6,9 milliárd a Fradinak, 400 millió Tállainak, 4 milliárd az egyházaknak, 2 milliárd elbaszni való Navrának, 1,2 milliárd a Magyar Turizmus Rt-nek marketingre (muhaha), 752 millió játszani Rákay Kálmánnak, mert neki fasza ötletei vannak. Vagyis a kirakatot rendezitek és abban bíztok, a stadionok árnyéka majd jótékonyan kitakarja a kilátást a mögötte rohadó való világról. Tulajdonképpen még méltányosak is voltatok, hisz a támogatás leszavazásával párhuzamosan törvénybe foglalhattátok volna azt is, a Pető Intézetisek menjenek focizni, mert a sport egészséges és nemesít, vagy no pain, no gain, mert ezt tanultátok meg Plagi bától." Hááááát .....
picur3ka
2013. szeptember 18. 05:41
Huhhh! Mar aggodtam, hogy mi lesz, ha ez a 460 ember a 10 milkas orszagban nem kapja meg az apanazsat...
várúr
2013. szeptember 17. 19:26
Kiderült egy ordas ballib hazugság. Helyi ballibjeink vállat vonnak és tovább hazudoznak. Nem számít, hogy a Pető intézet igazgatója szerint a helyzet 2005-ben fordult rosszra. Nem számítanak a tények. Nem számít, hogy Petőék különböző címeken csomó pénzt kapnak. Nem számít, hogy senki se nézte ki magának az intézetet. Egy ordas kiderült, sebaj, lehet hazudozni tovább. Szerencsétlen frusztrált ballibeknek - és politikusaiknak - ez jutott. Utóbbiakat megértem. Nem lehet elég nagyot hazudni két perc médianyilvánosságért. Van rá háromnegyed évük, oszt' eltűnnek, mint a többi lejárt szavatosságú ballib.
Berecskereki
2013. szeptember 17. 18:45
Netán ezért van a purparlé? "„….miért kell ezt a 60 millió forintot elvonni, miért kell az alapítvány kuratóriuma tagjainak pénzt fölvenni csak azért, mert havonta egyszer összeülnek, és bizonyos döntésekben részt vesznek." Vajon kik lehetnek ezek a szegény emberek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!