A rezsicsökkentést a választásokon lehet megvédeni

2013. október 21. 13:47

A szolgáltatók által alkalmazott árakban csak azt lehet figyelembe venni, ami ténylegesen indokolható költség. Interjú.

2013. október 21. 13:47
Rogán Antal
Napi.hu

Szakértők szerint kezelhetetlen piaci kockázatokat is »kőbe véshet« a rezsicsökkentés, illetve a nonprofit közszolgáltatói működés alaptörvénybe foglalása. Mi most a frakció álláspontja az ügyben?

A munka elindult. Ám a kétharmados védelem sem akadályozhatja meg, hogy egy baloldali kormány az árakat növelő módosításokat hajtson végre a szabályozásban, így a rezsicsökkentést a választásokon védhetik meg a szavazópolgárok. Ennek ellenére érdemes megfontolni egy ilyen védelmet, az ugyanis a Brüsszellel folytatott küzdelemben is eszköz lehet a kormány kezében.

Várhatóan milyen alapelveken nyugszik majd a nonprofit közszolgáltatásokról szóló törvény? Mikor kerülhet a parlament elé?

Könnyen lehet, hogy a parlament idén már nem, csak jövő februárban dönt erről. A törvényi logika az volna, hogy az alapvetően monopolhelyzetben lévő közszolgáltatóknál a kormánynak legyen joga olyan árszabályozás alkalmazására, amely nem engedi az indokolatlan profit érvényesítését az árakban. Hogy ez teljesen nonprofit működést jelent vagy például engedi a pénzek visszaforgatását a szolgáltatás színvonalának emelése érdekében − esetleg egy minimális profitot is −, arról még nem született döntés.

Egyes vélemények szerint az indokolatlan profit fogalma egy teljesen szabályozott szektorban kevéssé értelmezhető.

Az áraknak a szocialista kormányok alatt mégis óriási volt a profittartalma, az árszabályozást nem a költségek indokoltsága határozta meg. A szolgáltatók által alkalmazott árakban csak azt lehet figyelembe venni, ami ténylegesen indokolható költség − ebben benne van az infrastruktúra megújításának költsége is. Könnyen lehet, hogy az energiahivatali szabályozás sem volt megfelelő, de inkább azt mondanám, hogy a szocialista kormányok szándékai voltak mások: a piaci árak emelkedését mindig beépítették a fogyasztói árakba, a csökkenést pedig gyakorlatilag sosem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. október 22. 03:44
http://hvg.hu/gazdasag/20131022_Rezsicsokkentesi_kampany_indult_a_fuggelt#rss A magyar átok terjed!!!
=nessuno=
2013. október 22. 00:14
Kádár népe. :(((
maszlinás borkány
2013. október 21. 20:06
Valahol azt olvastam, hogy mióta csökkent a gáz ára, azóta a fűtőértéke is kevesebb lett, s több kell belőle. Vagyis csöbörből vödörbe. Valaki figyelte-e, tényleg így van?
flyb
2013. október 21. 19:03
Ezt a baromságot! Nincs kitől mit megvédeni, azaz van: A CsalóFidesstől a magyar népet!! Meg is védjük magunkat! A rezsi hazugságokból meg már nagyon elegünk van. Hányunk tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!