Mit tud Szoboszlaiék mesterének lehetséges utódja, amiért a Liverpool célkeresztjébe került?

2024. április 02. 17:01

A Sporting Lisszabon portugál szakvezetője lehet az angol Premier League éllovasának, így Szoboszlai Dominiknak az új edzője a nyártól.

2024. április 02. 17:01
null

Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim

 

Azt már jó ideje tudjuk, hogy Jürgen Klopp a bajnokság végén távozik Liverpoolból, és pihen egy kicsit. Az egyesületnek így új szakember után kell néznie. A Bayer Leverkusen edzőjétől, Xabi Alnosótól már kosarat kaptak az angolok, ő biztosan nem lesz most Szoboszlaiék irányítója. Ezek után az egyik nagy esélyesnek Ruben Amorimot, a Sporting Lisszabon szakvezetőjét tartják.

Sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy ki ez az ember, és mit tud, hogy több angol élvonalbeli klub is csábítja. Nos, a fiatal portugál edző 2021-ben, 36 évesen megszerezte a bajnoki címet a Sportinggal, s nem kizárt, hogy ezt a bravúrt az idén is megismétli, hiszen csapata az élen áll. A klubja nagyon korán felismerte, hogy ő különleges tehetség. 

Úgy jellemzik, igazi taktikus edző, ilyenből persze van jó pár a világ futballjában, de neki állítólag az átlagnál jóval nagyobb a személyiségi erejére.

Amorim labdarúgóként a Benficában játszott, három bajnoki címet nyert a fővárosiakkal. Bekerüljön Portugália világbajnoki keretébe 2010-ben, s hol középpályásként, hol jobbhátvédként focizott. Sérülése miatt 32 éves korában vissza kellett vonulnia, s ezután lett edző. A Bragával hónapokon belül feljutott az élvonalba, a nyolcadik helyről a harmadik helyre vitte őket, és megnyerte a Taca da Ligát, vagyis a Ligakupát. A Sporting annyira meg volt győződve róla, hogy ő a megoldás az edzőkérdésükre, hogy gyorsan megszerezte, és kifizette a nyolc számjegyű kivásárlási árát is, így a portugál futball egyik legdrágább menedzsere lett. A mester 19 év után a csapat bajnoki címével törlesztette az árát.

Jose Mourinhót tekinti edzői pályafutása referenciapontjának. Még meg is látogatta honfitársát 2018-ban Angliában, hogy tanuljon tőle a Manchester Unitednél.

„A taktikánk megtervezésénél leginkább azonosulni próbálok a másik oldallal, kitalálom, ők hogyan játszanának ellenünk. És ennek alapján próbálom legyőzni az ellenfelet, valamint elérni, hogy ne szerezzenek gólokat” – mondta Amorim.

Az egyik portugál rivális, az Estoril vezetőedzője, Vasco Seabra így jellemezte fiatal kollégája stílusát: „A csapata nagyon szervezett, és sokat harcol. Mindig igyekszik tökéletesen fejleszteni a játékosait. Fiatal tehetségekkel dolgozik, de tapasztalt futballistái is vannak, és ami közös bennük, az az, hogy nagyon intenzívek és csapatként harcolnak. Pozitív gondolkodásmóddal rendelkezik, s nagyon jó mentalitású. A játékosai szerintem nagyon szeretik” – véli Seabra.

Könnyen belátható, hogy egy ilyen edző miért vonzó Európa legnagyobb klubjainak, bár nem olyan egyszerű a Sportingtól megszerezni. Amelyik egyesület szerződtetni akarja, annak tetemes pénzt kell fizetnie a lisszaboniaknak, állítólag komoly a kivásárlási ára. És van még egy másik tényező, Ruben Amorim nagyon hűséges típus. Persze bizonyára ő is szeretne egyszer egy topklubnál nagyot alkotni. A Liverpoolnál ezt megtehetné, ha a nyáron elfogja az angolok hívását. Hamarosan kiderül, hogy ő lesz-e Szoboszlai Dominikék edzője.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2024. április 03. 08:30
Nem rossz, de legyen inkább Csank János.
Patika
2024. április 02. 19:24
Remélem az orosz ad majd nekik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!