Rejtélyes csontvázakat találtak Adolf Hitler egykori keleti főhadiszállásánál

2024. május 03. 15:26

A Farkasveremként elhíresült búvóhely a Harmadik Birodalom elsőszámú főhadiszállása volt a keleti fronton.

2024. május 03. 15:26

Nyitókép: Shutterstock

Kéz- és lábnélküli csontvázak kerültek elő Adolf Hitler egykori náci diktátor keleti fronti főhadiszállásánál, a Farkasveremnél, a mai Lengyelország területén.

A három felnőtt, egy csecsemő és egy gyerek maradványaira Hermann Göring, a Luftwaffe egykori parancsnokának villájában találtak rá a Latebra Foundation nevű amatőr régészekből álló csoport tagjai, akik elmondásuk szerint már évek óta engedéllyel folytattak ásatásokat a területen. „Soha nem számítana az ember ilyesmire egy ilyen helyen. Elvégre ez volt a Harmadik Birodalom egyik legjobban őrzött helye, a háború után pedig a szovjetek foglalták el” – közölte Dominik Markiewicz, a csoport egyik tagja a Reuters hírügynökséggel.

„Mindenki azon gondolkozott, vajon mi történhetett. Próbáltuk kitalálni, de semmi logikus nem jutott az eszünkbe” – folytatta Markievicz, hozzátéve, hogy az sem világos, hogy a csontvázak egyáltalán a második világháború idejéből származnak, vagy talán később temették őket oda. 

„Ez egy szokatlan sírhely, furcsa tulajdonságokkal”

– mondta Markievicz.

„Ruhák, kezek és lábak nélkül. És kiskorúak is voltak. Szóval tényleg nem tudjuk mi történhetett” – magyarázta az archeológus.Sebastian Trapik, a Srokowo erdőség oktatásért és turizmusért felelős elnökhelyettese kifejtette a Reutersnek, hogy a holttestek sekély sírban nyugodtak az épület azon részén, ahol egykor fapadló volt.

Az illetékesek elmondása szerint az ügyben a hatóságok nyomozást indítottak, a törvényszéki szakértők pedig rendőri felügyelet mellett megvizsgálták a maradványokat. Hivatalos eredményt azonban még nem közöltek.

A Farkasveremként elhíresült búvóhely a Harmadik Birodalom elsőszámú főhadiszállása volt a keleti fronton. A komplexumot, amely nagyjából 250 hektáron terült el, maguk a nácik próbálták lerombolni még 1945-ben mikor visszavonultak az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől. A gierlozi erdőben található bunkerek, barakkok és egyéb épületek romjait ma turisták látogathatják.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. május 06. 16:15 Szerkesztve
Nekem mindig is gyanús volt ez a görény.
Spiritmonger
2024. május 03. 23:14
A tippem az, hogy semmi közük nincs a megtalált csontoknak a világháborúhoz. Áttúrják az eltűnt személyek listáját az elmúlt 50 évből és megkesz, hogy kit temettek oda.
patópál
2024. május 03. 18:06
Kiskorúak? Berija nem járt arra?
rugbista
2024. május 03. 18:05
A szovjet hadsereg kilengései Kelet-Poroszországban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!