Kína és Magyarország együtt lép az „arany vízi útra”

2024. május 08. 06:51

Ma Magyarország fontos kereskedelmi partnerünk, a kelet-közép-európai régióban a kínai befektetések első számú célországa. A két ország közötti együttműködés gyümölcsöző, életerőtől duzzadó.

2024. május 08. 06:51
null
Hszi Csin-ping
Hszi Csin-ping
Magyar Nemzet

Nyitókép: Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Remélem, hogy a mostani látogatásom által a magyar vezetőkkel együtt folytathatjuk a hagyományos barátságot, elmélyíthetjük a kölcsönösen előnyös együttműködést és a két ország közötti átfogó stratégiai partnerséget újabb magasságokba emelhetjük.

1. Ehhez arra van szükség, hogy folytassuk a hagyományos barátságot, és megerősítsük a kétoldalú kapcsolatok politikai alapjait. A magas szintű kölcsönös politikai bizalom a kínai–magyar kapcsolatok fontos alappillére. Kína kész arra, hogy figyelemmel a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójára, a magyar féllel együttműködve a kétoldalú kapcsolatokat stratégiailag és hosszú távra magas szinten megtervezze, a magas szintű eszmecserék pozitív lendületét megszilárdítsa, támogassa a rendszeres kormányközi, törvényhozási és pártközi eszmecsere és szakpolitikai kommunikáció fenntartását, fenntartsa egymás alapvető érdekeinek határozott és kölcsönös támogatását, ezáltal szilárd politikai biztosítékot nyújtson a kínai–magyar kapcsolatok magas szintű fejlesztéséhez.

2. Meg kell erősítenünk a fejlesztési stratégiáink összehangolását, és új csúcspontokat kell elérnünk a gyakorlati együttműködésben. 

A kínai típusú modernizáció és fejlődés útján Magyarországra útitársként tekintünk, amellyel készek vagyunk előmozdítani az »Egy övezet, egy út« kezdeményezés és a magyar keleti nyitás stratégiájának mélyreható összehangolását, valamint felgyorsítani az olyan nagy együttműködési projekteket, mint a Budapest–Belgrád vasútvonal építése.

Kína kitart a külföld felé való magas szintű nyitás előmozdítása mellett, és kész megerősíteni az együttműködését Magyarországgal az olyan fellendülőben lévő területeken, mint a tiszta energia, a mesterséges intelligencia, a digitális gazdaság és a környezetbarát fejlődés, hogy új minőségi termelőerőket teremtsen és mindkét fél magas színvonalú fejlődését szolgálja.

3. Tovább kell bővítenünk az emberek közötti cserekapcsolatokat, meg kell erősítenünk a közgondolkodás alapjait a kétoldalú kapcsolatokban. Az emberek közötti szorosabb kommunikáció a kétoldalú kapcsolatok éltető ereje.

Kína kész Magyarországgal folyamatosan bővíteni az együttműködést és a tapasztalatcserét az olyan területeken, mint az oktatás, a kultúra, az idegenforgalom, a sport, az ifjúság, a média és a helyi közösségek.

Kész támogatni egymás nyelvének oktatását, jól hasznosítani a kölcsönösen létrehozott kulturális központjaink adta lehetőségeket, ösztönözni mindenkit és minden intézményt, hogy erősítse a kölcsönös kapcsolatokat és interakciót. Kína kész továbbá együttműködni Magyarországgal a további kölcsönös vízumkönnyítés, a két ország közötti közvetlen légijárat-bővítés, valamint a két ország közötti közlekedés kedvezőbb feltételeinek megteremtése érdekében.

4. Élére kell állnunk a regionális együttműködéseknek, és ragaszkodnunk kell a Kína–EU-kapcsolatok helyes irányának fenntartásához. Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése lépést tart a korral, megfelel az általános tendenciáknak csakúgy, mint Kína és a kelet-közép-európai országok közös érdekei­nek, és hasznos kiegészítése a Kína–EU-kapcsolatoknak. 

Az utóbbi időben a Kína–EU közötti kapcsolatok fellendülőben vannak.

Kína és az EU egymás átfogó stratégiai partnerei, közös érdekeik skálája széles, az együttműködésük nagyobb, mint a versengésük, és több az egyetértés, mint a nézeteltérés. Mindkét fél közös felelőssége, hogy a világ nagyobb stabilitásának megteremtése érdekében együttműködjön, és nagyobb lendületet adjon a globális fejlődésnek.

Kína kész együttműködni Magyarországgal a Kína–Közép-Kelet-Európa Turisztikai Koordinációs Központ együttműködés elmélyítése és megszilárdítása, valamint a tartós Kína–EU-kapcsolatok fejlesztésének előmozdítása érdekében.

5. Meg kell erősítenünk a nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecserénket, és össze kell fognunk a globális kihívások kezelésére. Napjainkban egyre gyorsabban keletkeznek korszakos változások, és folyamatosan bukkannak fel különféle globális kihívások, amelyek kezelésében a nemzetközi közösség összehangolt fellépése szükséges.

Kína és Magyarország hasonló nézeteket és egymáshoz közel álló álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben. Ki kell tartanunk az összefogás és az együttműködés mellett, erőteljesen támogatnunk kell az emberiség közös értékeit, így a békét, a fejlődést, a méltányosságot, az igazságosságot, a demokráciát és a szabadságot.

Érvényesítenünk kell a valódi multilateralizmus gyakorlatát, aktívan síkra kell szállnunk a méltányos és rendezett többpólusú világ és a befogadó gazdasági globalizáció mellett. Tovább kell segítenünk az emberi sorsközösség építését, és több pozitív energiát kell fordítanunk a világbéke fenntartására és a közös fejlődés előmozdítására.

Egy ősi kínai mondás szerint »a hasonló gondolkodásúak között a hegyek és vizek adta távolság nem jelent akadályt«.

Ezzel összecseng a magyar közmondás, miszerint »a jó barát drágább az aranynál«. Az új kor új útján a kínai fél várakozással tekint a magyar barátaival való barátság új történetének, az együttműködés új fejezetének megírása elé, hogy közösen vágjunk utat a két nép számára egy szebb jövő felé”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­z­i n­­­i­­m­f­­o­­m­­­á­­n­­­i­á­­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
llnnhegyi
2024. május 09. 06:44
Vízi úton is el lehet jutni Kínából Budapestre! Az bukott SZDSZ tagok szomorúak. Egyikük sem tanult meg úszni!! Horn Gábor is csak korrumpálni tud.
Valodi
2024. május 09. 01:12
"A kínai elnök által elmondott célok feltehetően nem érték teljesen váratlanul a magyar diplomáciát és emiatt még jobban érthető az a két januári kormánydöntés, miszerint - Az új uniós ciklusban a vidékfejlesztési EU-s pénzekhez radikálisan több, 80%-os állami önerőt biztosít a kormány, így 4265 milliárd forintos hihetetlen volumenű pénzt kap a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar a fejlesztésekre, ami teljesen felforgatja a vidéki Magyarországot. A fő cél az, hogy a most még elérhető jelentős EU-s forrásokra "ráemelve" megerősítse az ország teljes körű és biztonságos élelmiszerellátását, illetve minél inkább magas feldolgozottságú exportra is jusson az itthon megtermelt alapanyagokból. Amint látjuk, a kínai piac nyílása és ez a stratégia éppen összeér." "Kell még valamit mondanom, Ildikó?"
Valodi
2024. május 09. 01:10
"Számos vidéki agrárintézmény integrálásával létrehozta az új agráregyetemet, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE) és alapítványi modellbe szervezte. Utóbbit az agrár felsőoktatás színvonalának növelése vezérelte, de ahogy elhangzott, ezzel együtt CÉL AZ IS, HOGY EGYSÉGNYI MAGYAR FÖLDBŐL MINÉL TÖBB ELŐÁLLÍTOTT TERMÉKET KI LEHESSEN HOZNI és így ez is megteremti annak lehetőségét, hogy valóban minél többet lehessen a tovább nyíló hatalmas kínai piacra is exportálni." Lehet ugatni, vonyítani, pitizni, fidesz kutyák ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!