Nagyon komoly etnikai tisztogatás volt, amit nem lehet csak a történelemmel magyarázni

2024. április 29. 13:08

Egy bűn nem indokol egy másik bűnt.

2024. április 29. 13:08
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: KAREN MINASYAN / AFP

„Pár gondolat Azerbajdzsánról-Örményországról. Megmondom őszintén, eddig én is a nyugati (magyar) véleménybuborékban éltem a kérdést illetően, ami az örmény narratívához áll közel. Most úgy látom, hogy több szerénységgel kellett volna megközelítenem a témát – a terepen való tájékozódást egyszerűen nem lehet kihagyni.

Mindenképpen el akarok menni Jerevánba is, és meghallgatni, ahogy ők látják a jelen helyzetet, mi és miért történt.
De két dolog a Lacsin korridorba tett látogatás alapján egészen világos. Összesen vagy 160 km-t mentünk a háborús területen, olyan régióban, amit 1992 előtt azeriek és kurdok laktak túlnyomó többségben.

Feltettem a youtube-omra a videókat – szó szerint minden települést leromboltak az örmények 1992-után az út mentén, egyetlen ép régi házat nem láttam. Olyan szintű volt a rombolás és a rablás, hogy az ajtó és ablakkereteket is elvitték. Azon a részen, amit láttam, az örmények semmit sem építettek. 

Ez tény, ahogy az is, hogy az azeri és kurd lakosságot, összesen kb. 700 ezer ember, elűzték – ill. Örményország teljes azeri lakosságát is – az 5%-volt, 250 000 ember. Azaz nagyjából 1 millió azeri élt menekültként Azerbajdzsánban – az akkor 7 milliós ország 10+%-a.  
Ez persze a sokadik kör volt az elmúlt 100+ évben is, a nagy képet illetően nincs megfelelő tudásom, hogy ítéletet mondjak.

Az biztos, hogy az azerbajdzsáni örményeket is elűzték, az is nagy szám, de nem akkora, mint az azeri menekülteké.

A »kis képem« most az, hogy örmény részről nem csak nagyon komoly etnikai tisztogatás volt, (erről tudtam), hanem olyan rablás és rombolás is, amit nem lehet csak a történelemmel magyarázni. Egy bűn nem indokol egy másik bűnt. A másik dolog, hogy ezt a háborút Azerbajdzsán megnyerte, méghozzá döntő módon. Örményország lehetetlen katonai helyzetben van, a török-azeri szövetség ölelésében, Oroszország kivonult épp a napokban Azerbajdzsánból, és Moszkva és Jereván viszonya egyre rosszabb.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. április 30. 20:11
Bizony...
Syndicalist-Cat
2024. április 30. 05:44 Szerkesztve
Ez még mindig nem változtat a tényen ,hogy Hegyi Karabakh az örmények Erdélye. Jól tették amit tettek az azeriekkel. Kár ,hogy megint visszalopták! Ha mi visszaszerezzük Erdélyt ki kell űzni a vlahot és gondoskodni róla ,hogy többé ne tehesse be a lábát újra! Adjon az ég szebb jövőt a magyarságnak!
Vata Aripeit
2024. április 29. 22:38
Milyen meglepő? Nagyon érdekes , hogy itten ez az. Emberek embereket ölnek. Nahát!! Undorító ez a rácsodálkozás.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. április 29. 17:59
Demkó egyébként Izraelről beszél
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!