Az ukrajnai csomag hiányossága, hogy nem teszi lehetővé az aktív védelmi taktikát

2024. április 25. 05:53

Az amerikai elsősegélycsomag a védelem céljait szolgálja, nem képez alapot átmenethez.

2024. április 25. 05:53
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

Nyitókép: Képernyőfotó

„Az utóbbi napokban igen sokat foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy mire lesz elég a megszavazott amerikai segély és hogy mi az az elsősegély, amit Ukrajna rövid időn belül kézhez kaphat. Nos, a nap folyamán a Biden-adminisztráció világossá tette, hogy mit fog tartalmazni az a bizonyos elsősegély, aminek az összértékét 1 milliárd dollárra becsülik:

1. Légvédelem: kizárólag rövid hatótávolságú eszközök (RIM-7, AIM-9M, Stinger)
2. Tüzérségi lőszerek: 155 és 105 milliméteres tüzérségi gránátok, továbbá 60 mm-es aknagránátok. A HIMARS rendszerből indítható eszközök. (A dokumentum nem pontosítja az eszközök típusát, ezért nem egyértelmű, hogy a hosszú hatótávolságú ATACMS is a csomag része-e, és ha igen, melyik változat).
3. Precíziós levegőből indított lőszerek
4. Páncélelharítás: Javelin, TOW és AT-4.
5. Platformok: Bradley lövészpáncélosok, aknavédett kerekes járművek, HUMVEE terepjárók, továbbá logisztikai járművek.
6. Aknák: gyalogsági és páncélelhárító.
7. Egyebek

Fontos megjegyezni, hogy a dokumentum nem jelöl meg a konkrét mennyiségeket. Az elsősegélycsomag egyértelműen a védelem céljait szolgálja és nem képez alapot semmiféle átmenethez a támadásba a taktikai szint felett. Igen beszédes az is, hogy mi az, ami nem került bele az elsősegélycsomagba:

1. Közepes hatótávolságú légvédelmi eszközök a síklobombák jelentette fenyegetés elhárítására és hosszú hatótávolságú fejlett légvédelmi rendszerek a ballisztikus illetve kvázi-ballisztikus rakéták elleni védelemre.
2. Tüzérségi eszközök vagy legalábbis ágyúcsövek a lőszerátadással természetesen megnövekedő elhasználódás ellensúlyozására.
3. Hosszabb hatótávolságú páncélelharító fegyverek.
4. Elektronikai hadviselési eszközök.
5. Páncélosok, önjáró lövegek stb. egy aktív védelem eszközeiként.

Az amerikai elsősegélycsomag elég lesz arra, hogy egy magyarországi elemző szavaival élve, az ukránok »többet lőjenek«.  A csomag legnagyobb hiányossága, hogy nem nyújt megoldást sem a csapatlégvédelem, sem a hátország légvédelmének a problémájára, továbbá nem teszi lehetővé egy hatékony, aktív védelmi taktika alkalmazását.

Ebből kifolyólag, igen valószínű, hogy az ukrán védelem teljesen más képet fog mutatni, mint az oroszok a fő védelmi vonalak előtt végrehajtott aktív védelme. Az ukrán hadsereg nem a vonalak előtti fedező-biztosító övezetben fog aktív védelmet kifejteni, hanem statikusan, magán a fő védelmi vonalon.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

A hivatalosan fel nem vállalt izraeli változat egy harci repülőgépekről indított, cirkálórakétákkal végrehajtott támadásról beszél.

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­ ­­­l­á­­n­­­y­­­o­k­­­ ­­v­á­­­r­­n­a­­k­­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Hohokam
2024. április 25. 19:30
A 61 mrd USD nem változtat meg semmit, mert (a) nem tudja finanszírozni a csődben lévő Ukrajnát, (b) nem teszi lehetővé több fegyver, lőszer előállítását a korlátozott kapacitás miatt, (c) sem a leszállítását időre, (d) új embereket sem kreál, és (e) emiatt esély sincs a győzelmükre. Drágán, több emberveszteséggel, folyamatosan egyre kisebb Ukrajna. Ha ez az ukránoknak jó, legyen így....
Nasi12
2024. április 25. 10:11
Védik a földjeiket.
nemecsekerno_007
2024. április 25. 08:34
Szépségtapasz, választások előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!