Pánikban a Fehér Ház: felszólították a kongresszust, hogy sürgősen szavazzanak meg Ukrajnának 61 milliárd dollárt

2023. december 05. 06:22

Biden a hadiipart élénkítené, a republikánusok azonban nem akarnak több háborút Ukrajnában.

2023. december 05. 06:22
null

A Fehér Ház levélben szólította fel hétfőn a kongresszust, hogy szavazza meg az elnök által Ukrajna számára kért költségvetési kiegészítést. Az Egyesült Államok igazgatási és költségvetési hivatalának (Office of Management and Budget) igazgatója, Shalanda Young levelében sürgősnek nevezte a kongresszus lépését, mert 

az év végén elfogy a korábban jóváhagyott keret.

A fehér házi intézmény vezetője szerint az Egyesült Államok törvényhozása eddig már 111 milliárd dollárt (mintegy 40 ezer milliárd forintot) hagyott jóvá Ukrajna számára, de a levél szerint további pénzre van szükség. Úgy fogalmaz, hogy „ha a segítségnyújtás leáll, akkor az jelentős problémákat okoz majd Ukrajna számára”. 

A Fehér Ház többek között azzal érvel, hogy az ukrán katonai támogatás számottevő amerikai gazdasági haszonnal is jár, ugyanis segít élénkíteni az amerikai hadiipart.

A levél szerint az elnök által Ukrajna számára kért több mint 61 milliárd dollárból 50 milliárd az amerikai gazdaságot ösztönözné. A Fehér Ház kongresszushoz intézett felszólításával kapcsolatban a nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elnök által Ukrajna számára kért összeg hiányában leállnak a fegyverekre és felszerelésekre adott megrendelések, és az amerikai hadsereg készleteiből sem tudnak további segítséget lehívni anélkül, hogy az az amerikai katonai készenlétet befolyásolná.

Jake Sullivan azt állította, hogy az eddigi amerikai segítség hozzájárult ahhoz, hogy visszatartsák az orosz erőket, és, hogy Ukrajna képes legyen visszafoglalni az oroszok által korábban megszállt területek 50 százalékát, valamint 

az Egyesült Államokon belül, a hadiiparon belül jól fizető munkahelyeket teremtett.

Hozzátette, hogy a Fehér Ház bízik abban, hogy a kongresszus „helyes döntést” hoz majd. Az amerikai kongresszus alsóházának republikánus tagjai között többen vannak, akik komolyabb feltételekhez, és 

szigorúbb átláthatósághoz kötnék Ukrajna további támogatását. 

A republikánusok egy része azt is elvárja, hogy Joe Biden és kormánya hatékony lépéseket tegyen az Egyesült Államok határainak védelmében, mielőtt további komoly összegekkel siet Ukrajna segítségére.

Ősszel vitát okozott a Fehér Ház és a kongresszusi republikánusok között, hogy a Joe Biden által kért költségvetési kiegészítés egyben kezeli az Ukrajnának, Izraelnek, a határvédelemre, a természeti katasztrófák kezelésére és nemzetközi segélyezésre szánt keretet. 

A republikánusok egy része ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna támogatását elkülönítve kezeljék a többi ügytől.

(MTI)

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. december 05. 15:08 Szerkesztve
Mielőtt még egy csomóan leírnátok nyomorékok, hogy az USA hadiipar irányítja a világot, nézzétek meg szépen, hogy a hadiipar hány százalékocskát tesz ki az USA gazdaságában. Ennyi, alapfokú matematika, meg némi érzelmi intelligencia, hogy először tájékozódom, utána hőbörgök, vagy legalább fordítva, ha kihőbörögtem magam, akkor legalább utána utánanézek. Ha annyira hatalmas lenne, akkor nem nyavalyognának azon, hogy honnan szedjenek lőszert, rakétát, anyámkínját. Tank meg repülő van a raktárakban ezrével, csak azt meg nem akarják adni, mert félnek a fajtátokra jellemző módon elmebeteg orosz barátaitok irracionális kiszámíthatatlanságától.
Chardonnay99
2023. december 05. 12:16
Mintha kétséges lenne, hogy a hadiipar irányítja az USA-t.
cinkegolyó
2023. december 05. 09:54
Sürgősen szavazzanak meg Ukrajnának 61 milliárd dollárt. Fogytán Zselé és bandájának a pénze. Nem loptak még eleget, már arra kényszerülnek, hogy a katonák ennivalóját adják el. Bizony.
pipa89
2023. december 05. 08:18
A Fehér Házat megszállta Mammon a FED-es hadiipari komplexum, ugyanúgy, ahogy Brüsszelt is. A rohadékok a háborúgazdaságon keresztül szívják a Föld népeinek vérét! A FED-et le kell venni a szerről, az államadósságokat el kell törölni és eljön a "világbéke" :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!