Elárulták amerikaiak, mikor veszítheti el Ukrajna a háborút

2023. december 15. 21:06

Nyugati hírszerző ügynökségek azt számolják, hogy Ukrajna mennyi ideig bírná ki az Egyesült Államok és a NATO anyagi támogatása nélkül.

2023. december 15. 21:06
null

Miközben az ukrán segélycsomag továbbra is elakad az amerikai kongresszusban, amerikai és európai tisztviselők nyilatkoztak a CNN-nek az ukrán védelmet potenciálisan gyengítő hatásokról és a háború hosszú távú kimeneteléről.

Az amerikai lélegeztetőgép

Egyértelmű sikerre nincs garancia a részünkről, de nélkülünk biztosan kudarcot vallanának 

– mondta a lapban egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő.

„Ha további területek elfoglalását és megtartását nézzük, akkor nehéz elképzelni, hogy mindez sikeres lehet az Egyesült Államok folyamatos támogatása nélkül” – nyilatkozta egy európai diplomata.

Általánosságban a nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy az amerikai támogatás elvesztése vagy további késedelme hatással lehet a többi szövetséges által Ukrajnának nyújtott támogatásra is.

Magyar vétó

A lap szerint pénteken Ukrajna újabb csapást szenvedett el, amikor Magyarország megakadályozta az európai uniós segélyek további kifizetését, bár a tárgyalások ebben az ügyben várhatóan januárban folytatódnak majd. Ez a hír rávilágított a Kijev előtt álló kihívások súlyosságára, és sokan attól tartanak, hogy ha az Egyesült Államok nem folytatja a támogatást, akkor az európai nemzetek is követni fogják a példáját.

Jelenleg a hirszerző ügynökségek azt számolják, hogy Ukrajna mennyi ideig bírná ki az Egyesült Államok és a NATO anyagi támogatása nélkül. Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő szerint hónapokra becsülik ezt az időt. 

A legrosszabb forgatókönyv esetén nyárra jelentős visszaesés vagy akár vereség is bekövetkezhet. A CNN szerint az orosz győzelem nemcsak Ukrajna számára lenne súlyos csapás, hanem katasztrófa lenne a szélesebb értelemben vett európai biztonság szempontjából is, és emellett jelentős veszteséget okozna az Egyesült Államoknak is.

Az amerikai segélyek folyamatos késedelmére reagálva Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke azt mondta a CNN-nek Brüsszelből: 

Most nem beszélhetünk háborús fáradtságról, mert ha megtesszük, és aláássuk a helyzetünket, akkor Putyin nyer, és ez katasztrófát jelentene mindenki számára.

***

Nyitókép: Andrew Kravchenko/Bloomberg via Getty Images

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
camouflage
2023. december 16. 08:56
Mandi, nem lehetne a kurvanyázófasszopozógeciző suttyókat kapásból, az első ilyen beírasnál úgy kivágni mint a macskát szarni?? Most komolyan, miért hagyjátok?
nzoltan-818
2023. december 16. 08:42 Szerkesztve
Azt hogy mikor vesztették el a háborút az ukránok, azt lehet tudni. Legkésőbb akkor, amikor a kócos-fejűre hallgatva visszautasították az oroszok békeajánlatát. Hogy mikor fog véget érni a háború, az öldöklés, azt senki sem tudja, legfentebb sejteni lehet..., amikor a háborús kufároknak, dög-keselyüknek már nem hoz profitot a fegyverbiznisz. Akár nyer, akár veszít Putyin, ez katasztrófát jelent majdnem mindenki számára, de legfőképpen az Ukrajnában élők számára több mint katasztrófa, ...TRAGÉDIA!
Fed74
2023. december 16. 08:12
Te is elárulod hogy a héten hányszor szoptad le a tolvaj cigány gazdádat? Fasszopó fideszes cikkíró!!!
hawaiianfront
2023. december 16. 06:00
Kérem, adjanak útilaput Antonnak, aki szakértőnek álcázza magát, de nem képes egy témát részletesen és közérthetően kifejteni és a várható következményeket a nézők előtt kifejteni. Ehelyett, amikor kifogy a szóból, véleményének indoklása helyett átcsap egy másik országba, de az átcsapása annyira semmitmondó, hogy hozzánemértése azonnal nyilvánvalóvá válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!