A Margitszigeten van a helyünk!

2013. június 18. 20:14

Denk Andrással a Danubius NHE elnökével beszélgettünk evezésről, a klub jelenéről és Margitszigeten maradásáról, a sportág népszerűsítéséről és, hogy mikor megy legközelebb evezni.

2013. június 18. 20:14
Admin

- A Danubius Nemzeti Hajós Egylet idén 23. alkalommal rendezte meg a Széchenyi Emlékversenyt és harmadik alkalommal a Budapest Kupa nemzetközi nyolcas versenyt. Nagy résztvevő, látogató és sajtó érdeklődéssel. Mitől válik sikeressé ma egy evezős verseny Budapesten?

- Egy budapesti evezős verseny sikerét két megközelítésből célszerű értékelni. Sport-szakmai vagy nézettségi szempontból. Természetesen kérdés, mi a célja a versenynek. Ha a kitűzött célját elérte a verseny akkor sikeresnek lehet értékelni. Egy evezős verseny célja lehet a sportág színvonalának kontrollja, emelése, olimpiai sportágról lévén szó, vagy a tömegsportra való felhívás, vagyis a népszerűsítés. Mindkettőnél azonban nem elhanyagolható értékelési szempont a nézettség. Ha egy evezős verseny elsősorban a sportág népszerűsítését, az evezős sport szépségére való felhívást célozta meg akkor a Széchenyi evezős évadnyitó emlékverseny a Budapest Kupa nemzetközi nyolcas versennyel elérte a célját. Nagy nézettség, jó sajtó visszhang, nagy résztvevő szám, nemzetközi részvétel 13 külföldi nyolcassal. A sikeres népszerűsítést a jó helykiválasztással (Budapesten a Petőfi híd és Árpád híd közötti Duna szakasz egyik részén), jó sajtó beharangozással, jó időpont meghatározással (biztos jó időjárás) valamint nagy nemzetközi részvétellel lehet elérni.

- Az, hogy egy evezős verseny társadalmi esemény legyen, mint például az Oxford-Cambridge mennyire befolyásolható mesterségesen? Tudja ezt a magyar evezős közösség befolyásolni?

- Mint ahogy már említettem a jó helyszín kiválasztás, sajtó beharangozás, nemzetközi részvétel valamint jó időpont garanciája lehet a sikernek. Ezt a Magyar Evezős Szövetség (MESZ), a Budapesti Evezős Szövetség (BESZ) és a budapesti evezős klubok feltétlenül tudják befolyásolni. A nagyszámú külföldi részvételt a nemzetközi evezős verseny naptárba való szerepeltetéssel is lehet növelni. Ez pedig a MESZ feladata. Egy ilyen verseny megszervezése egyre nagyobb sportrendezvény szervezői szakértelmet, de ugyanakkor fővárosi összefogást is igényel.

- Budapest mennyire támogat egy ilyen versenyt? A fővárosi önkormányzat, vagy a kerületi önkormányzatok?

- Mivel a Fővárosi Önkormányzat a sportot is támogatja így egy ilyen versenyt feltétlenül kell, hogy támogasson, ráadásul ami egyúttal a város népszerűsítését is szolgálja. A Duna menti kerületi önkormányzatok támogatására az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is számítunk.

- Mik a legfontosabb hírek a Danubiusnál, a klub tavaly volt 150 éves akkor egy nagy kiállítással ünnepeltek a Kiscelli múzeumban, idén mik a fő feladatok?

- Legfontosabb hír talán a Margitszigeti klubházunkban való maradásunkat érinti. Konkrétan: immár 2006 óta harmadik alkalommal nyújtotta be igényét a házra a Magyar Úszó Szövetség elnöke, most a 2021-es Úszó világbajnokság megpályázására hivatkozva. Számunkra érthetetlen érvekkel. Egy 150 éve a Margitszigeten aktívan működő evezősklubot kitenni irodahelyiség igényre hivatkozva (MUSZ székhelynek) nem hiszem, hogy ezzel az evezős sport – mely a 16, államilag kiemelt Olimpiai sportágban van - támogatása lenne a célja a pályázó támogatóinak. Meg kell jegyeznem, hogy az elmúlt két Margitszigeti Úszó Európa Bajnokság megrendezését sportbaráti gesztusból klubunk úgy támogatta, hogy épületünket a verseny idejére a sajtóközpont rendelkezésére bocsátottuk. Ezt megtennénk a jövőben is természetesen. Sajnos jelenlegi információink szerint a Főváros ezt nem támogatja, hanem új helyet keres a Danubius Nemzeti Hajós Egyletnek a Margitszigeten. Döntés még nincs, ami bizonyára a 2021-es Úszó VB pályázati eredménytől is kell hogy függjön. Ez a mai hír, de erről még sokat fogunk hallani.
A tavalyi emlékkiállításnak nagy sikere, pozitív visszhangja volt, köszönet és dicséret illeti a szervezőket.
Idei fő feladatunknak változatlanul a hazai és külföldi versenyeken és az Országos Bajnokságon való sikeres részvételt, valamint a evezés népszerűsítését tekintjük. Másik igen fontos tennivalója az elnökségnek a jelenlegi Margitszigeti bázisunkban való maradásunk biztosítása. A Széchenyi emlékverseny- Budapest Kupát a jövőben még több külföldi csapat részvételével a Főváros támogatásával kívánjuk megrendezni.

- Mi történik, ha nem találnak a Danubiusnak helyet a Margitszigeten? Van olyan opció, hogy elfelejtődik a történet, illetve mért kell elmenni?

- Ha a kérdés a klubházunkra esetleges új helyére vonatkozik akkor válaszom: egy 150 éves sikeres evezős múlttal rendelkező klubnak továbbra is a Margitszigeten van a helye, de egyértelműen ott ahol az evezés biztonságos a kezdő evezősök részére is. Ez pedig csak a Budai oldal lehet. A sorsunkat illető jövőt még mi is csak ködösen látjuk. Bízunk a bölcs döntésekben.
A „miért elmenni”-re az előzőekben már kitértem. Egy biztos: bárkivel eddig e témáról lassan 8-9 éve beszéltünk, mindenki velünk értett egyet és szolidaritásáról biztosított. Ezért vagyunk még a helyünkön.

- Megszületett a sportági stratégia, nagy állami támogatásra számít a MESZ. A legutóbbi közgyűlés határozatlan képtelen volt, viszont az azt egy hónappal megelőző tisztújító közgyűlés előtt az egész evezős sport az elnökség megválasztásának kampányában égett hónapokon keresztül. Ennek az egésznek a tükrében mire számít a magyar evezés úgymond belső erőviszonyaiban és következő évében? A beszámolók elfogadására határozatlan képtelenség miatt nem került sor a legutóbbi közgyűlésen (az interjú a június 18-ai sikeres közgyűlés előtt készült), ugyanakkor az elnökségi pozíciókért kemény kampányharc folyt és szinte teljes volt a megjelenés akkor. 

- Valóban az evezés bekerülése az államilag támogatott 16 kiemelt olimpiai sportág közé, nagy felelősséget ró mindenkire így a MESZ-re is. A tisztújító közgyűlésünk lezajlott, az új tisztségviselőkre sok feladat vár. Sajnálatos, hogy a közgyűlést az időközben határozatképtelenség miatt meg kellett szakítani és későbbi időpontban folytatni. Ez általában a közgyűlések történetében nem ismeretlen eset. De a jog lehetőséget biztosít erre.
Nagyon remélem, de ezt minden magyar evezős nevében is mondhatom, hogy a sportágunkra háruló felelősség súlya és ismerete egy irányba evezve, nagybetűvel írva: EGYETÉRTÉSBEN fogja előre vinni a vezetők és versenyzők munkáját. A 16 kiemelt sportágban benne lenni azt is jelenti, hogy kap a sportág egy bizonyos állami támogatást,ami több, mint amit eddig kapott, de ezt megfelelő eredményekkel ki kell érdemelni a továbbiakban is.

- Csak a versenysport számít ebben a viszony rendszerben?

- Nem, egyértelműen nem. Egy sportág színvonala a tömegbázisától függ amiből nőhetnek ki a versenyzők, élsportolók. Ezért a tömegsporttá való fejlesztés elengedhetetlen az evezésben is. Klubunk is ezt az elvet vallja, amikor a verseny evezés mellett a túraevezést, a szabadidősportot támogatja, sőt a mozgáskorlátozottak és szellemi fogyatékosoknak lehetőséget ad az evezésre.

- 8. A Budapesti Evezős Szövetség (BESZ) elnöki posztját is betölti. Mi a feladata ennek a szervezetnek, mennyire sikeres ez a szervezet?

- Már említettem, hogy az evezés tömegsporttá fejlesztése biztosíthatja az élsport bázisát. E szervező munkában kell résztvenni a regionális Evezős Szövetségeknek. E feladat is szerepel a BESZ programjában. Másik feladata a budapesti evezős klubok verseny szervezésében részt venni és támogatni. Egyik kiemelkedő szervezésünk minden évben a Budapest Bajnokság. Fontos feladata még a BESZ-nek az új Fővárosi Duna meder és part használati jogszabályok az non profit evezős klubokra vonatkozó részének tisztázása, szükségszerű módosítása. Tekintettel arra hogy a BESZ a Budapesti Sport Szövetségek Uniójának is tagja, jogosultak vagyunk Fővárosi támogatási pályázatokon részt venni. Ilyen jellegű források igen korlátozottak, melyhez minimális MESZ tagdíj visszatérítés adódhat még. A Budapest Bajnokság teszi ki a legnagyobb kiadást. A MESZ-el való kapcsolatunk szoros és jó, kölcsönös információ cserében dolgozunk. Siker? Sikerként lehet elkönyvelni, hogy mi vagyunk jelenleg az egyetlen immár több mint 10 éve működő regionális szövetség. Ha működnének a regionális szövetségek akkor nagy terhet tudnának átvenni a MESZ válláról, de hogy mit azt a MESZ új elnökségének kell javasolni.

- Mikor megy legközelebb evezni?

- Jó kérdés! Én mindig váltott – oar - evezős voltam. Pár éve volt egy nagyon jó nyolcasunk, de kiöregedtek mellőlem, bár mind fiatalabbak voltak. Jelenleg leginkább otthon „ergozom”, de egy új sportot is, a golfot mint senior elkezdtem 6 éve. Ezekkel próbálok megfelelő kondícióban maradni. Mindkét sportnál a csábításnak mindig örülök.

Denk András -  névjegy


1940-ben született. Tanulmányait az Agrártudományi Egyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol gépészmérnöki diplomát szerzett. Ezután épületgépészként helyezkedett el. 13 évig volt a svájci szaniter rendszerekkel foglalkozó Geberit AG magyarországi leányvállalatának ügyvezetője. Jelenleg nyugdíjas. Elnökségi tagja a Magyar Mérnöki Kamarának. Az Invictus Bt. Ügyvezetője. 1958-68 közt a Vörös Meteor sportolója. Részt vett a Wesselényi csónakház megmentésében. A Danubius Nemzeti Hajós Egylet és a Budapesti Evezős Szövetség elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik