Maradjanak a FÁK a Rómain!

2013. március 21. 08:19

Február elején alakult a Maradjanak a FÁK a Rómain mozgalom a Facebookon, mely néhány hét alatt több ezer támogatóra talált. Tömör Miklós, a mozgalom mögött álló Város és folyó szervezet nevében elmondta: rendezvényeikkel azt szeretnénk megmutatni, hogy mennyi embernek fontos a part. Szerintük a terület a főváros egyik rekreációs zónája, akár a Margitsziget vagy a Városliget. Interjú.

2013. március 21. 08:19
Admin

Mi a Maradjanak a FÁK a Rómain mozgalom célja?

Célunk, hogy mindenki számára elfogadható megoldás jöjjön létre Csillaghegy, Mocsárosdülő, a Pók utcai lakótelep és a többi érintett településrész védelmére, beleértve természetesen a Római-partot. Ki szeretnénk emelni azt, hogy a terület összbudapesti érték, hiszen nem csak a kerületben élők használják. Ez a főváros egy rekreációs zónája, akár a Margitsziget vagy a Városliget. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nem készültek hatástanulmányok a különböző nyomvonalakra, hanem egy már megszavazott, elfogadott tervváltozatokhoz kértek utólag — a civilek nyomásra — szakvéleményt. Úgy gondoljuk, hogy az ügy számos aspektusát kéne külön-külön megvizsgálni, ezeket pedig közérthető formában a közgyűlés elé tárva, hogy az ott ülő nem szakemberek felelős döntést tudjanak hozni — minden szempontot figyelembe véve. Fontosnak tartjuk, hogy olyan terv készüljön, ami a lehető legkisebb környezetrombolással jár, mert ahogy a neve is mutatja: a part a legfontosabb értéke a Római-partnak.

Meddig van lehetőség megakadályozni a gátépítési projektet?

Szeretnénk, ha nem épülne meg a mederfeltöltéses gát. Szervezetünk, a VaLyo, város és a folyó azért jött létre, hogy új, az itt lakók számára élhető területeket hozzunk létre Budapesten a Duna partján, valamint hogy rámutassunk a jelenleg a folyó és a város között kapcsolatot teremtő helyekre (pl. Római-part, Kopaszi-gát, Soroksári ág). A gát megépülésével a Római-part az első kategóriából a másodikba kerülne vissza, így a munka más irányt venne. A mobilgát jellegéből adódóan nem jelent hosszútávú, évtizedekre megfelelő megoldást, ezért a végleges verzió keresése az esetleges megépülte után is aktuális marad. Természetesen az a célunk, hogy ne valósuljon meg a pusztító megoldás, mert sokkal nehezebb egy már megépült rossz koncepciót átalakítani, mint egyből jót építeni — nem beszélve az elvesztegetett erőforrásokról, pénzről, munkáról, energiáról és időről. Itt is érvényessé válhat a rest kétszer fárad mondás, ahol a vesztes nem a jelenlegi városvezetés, hanem a mindenkori lakosság.

Miért alakult ki ez a helyzet, ami életre hívta a mozgalmat?

A Valyo-nak nem célja a városvezetés kritizálása, mi sem vagyunk mindent tudó szakemberek. Bár az utóbbi 3 éveben körülbelül az időm felét valamilyen dunai üggyel töltöm, semmilyen kapcsolatom nincs a hidrológiához vagy a vízépítéshez, ezért folyamatosan kommunikálunk a témához kapcsolódó szakemberekkel. Nagyon jó fórumnak bizonyult a Maradjanak a FÁK a Rómain Facebook-oldal, ahol a régi rómaisoktól, kirándulóktól, de még a gátat pártolóktól is rengeteg információt kapunk. A folyamatos kommunikációt tartjuk a legfontosabbnak. Sajnos azonban a mi energiáink is végesek, mindenki munka mellett foglalkozik az üggyel, ezért is döntöttünk úgy, hogy a pozitív végéről fogjuk meg a dolgot. Senki nem szeretne belemenni a politikai mocsárharcba, ez nem a mi műfajunk. Rendezvényeinkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy mennyi embernek fontos a part. A következő esemény az április 6-i Római-parti Kacsakőbajnokság. Évek óta szervezünk ilyen bulikat a partra, hogy megmutassuk az elhagyatott Duna-parti helyszínekben rejlő lehetőségeket. Most ezt a szokásos szezonnyitó eseményt a Rómaira visszük: itt nem az embereknek kell megmutatnunk a hely szépségét, hanem a városvezetésnek a fontosságát. Ez egy buli, itt nem lesz szó a gátról, csak kövekről, kacsákról és a pattogtatásról.

Várhatóak további megmozdulások, rendezvények? Hol lehet elérni önöket, segíteni önöknek?

Facebook-oldalunkon folyamatosan kommunikáljuk a Rómaival kapcsolatos dolgokat és ide várjuk üzeneteben a megkereséseket, segítségnyújtó felajánlásokat is. Ezen a linken pedig egy riadóláncot hoztunk létre, hogy értesíteni tudjuk az embereket, ha valami fontos történik – emelkedik a vízszint, vágják a fákat, vagy valamilyen gyors reagálást igénylő helyzet alakul ki. Folytatjuk a munkát a Valyo-val is, mindenféle folyós infó a VaLyo Facebook-oldalán fut, a fontosabb dolgokról pedig beszámolunk a valyo.hu oldalon is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2013. március 21. 15:23
Maradjanak!
nyugalmazott tanár
2013. március 21. 14:28
A környezetvédők szokták elkövetni a legtöbb környezeti kárt, amikor eszelős módon szélsőséges dolgok mellé állnak. Mint most is. A fákat éppen ideje lenne megújítani, helyettük kétszerannyi újat telepíteni. Kicsit odébb. De a partot és annak értékeit csakj gáttal lehet megvédeni. Egy nagy áradás okozta károkértvállalják-e a felelősséget a most hangoskodók?
Feketestucni
2013. március 21. 14:18
Mivel BAZ-megyei a pesti dolgozók 80%-a valószínűleg É-K felé indulnak pénteken mint minden pénteken.
Atisz
2013. március 21. 14:18
Rendben maradjanak. De ha jön az árhullám, akkor nincs sírás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik